Zadřené motory a závodnická dravost určovaly výsledky druhého přeboru

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 6. května
Že ani v přeboru jednotlivců není jednoduché vyhrávat se Filip Šitera přesvědčil v rozjížďce s číslem dvě jeho dnešního druhého dílu na pražské Markétě. V nájezdu do druhého okruhu si sice vyvzdoroval vedení před Hynkem Štichauerem, avšak v předposlední zatáčce ho vytáhla kolej daleko na venek, což si pardubický borec nemohl vyložit jinak než pozvánku ke třem bodům. Mnohem hůře však dopadl Filip Šitera na startu opakované šesté jízdy, když se do boxů vrátil pěšky s dírou v motoru. Bojovnost a zadřené motory vůbec určovaly dnešní pořadí. Michal Škurla kvůli fatální závadě přišel o prakticky jisté vítězství v šestnácté jízdě. Trucují pohonný agregát přinutil k odstoupení ze závodu rovněž Krzysztofa Nowackeho. Jan Holub se v deváté jízdě honil za druhým Ondřejem Smetanou, dokud ho nepředjel. Nakonec skončil s čtrnácti body jako vítěz. Ondřej Smetana v poslední rozjížďce porazil Hynka Štichauera a vynutil si tak s ním rozjezd o stříbro. V něm si ho však Pardubičan nakonec vychutnal.

Leaderovy trable
„Topas konečně udělal perfektní dráhu, to se mu povedlo,“ říkal Patrik Mikel svému otci Františkovi, sotva se vrátil po tréninkových kolečkách do svého boxu. Trošku přitom sýčkova, že dobrý trénink přináší špatný závod. A bohužel stará závodnická pověra se v jeho případě dnes naplnila.

Startovní páska při rozjížďce s číslem jedna letěla nahoru a březolupský závodník dopadl po klasické svíci těsně před ní. Zdravotní personál mu přispěchal na pomoc, aby posléze přivolal rychlou ambulanci. Ta jej vezla do střešovické nemocnice, ovšem po zjištění, že mu je patnáct let, nakonec skončil v Motole.

První zprávy hovořily, že je Patrik Mikel v pořádku. Nicméně otok bránil stoprocentně vyloučit naštípnutý šestý a sedmý obratel, takže březolupský závodník zůstal stále v nemocniční hospitalizaci. Na Markétě mezitím druhé kolo českého přeboru pokračovalo se čtrnácti závodníky, protože nedorazil přihlášený Radim Chod.

Na vítěznou cestu se při repete vydal Jan Holub, když odvedl Michala Kleina. V rozjížďce s číslem pět však narazil na soupeře z řad nejžhavějších kandidátů na stupně vítězů. Hynek Štichauer mohl právem chovat ty nejvyšší ambice, protože se prve z rozjížďky s číslem dvě vrátil se skalpem Filipa Šitery.

Přitom Mšeňák se po vylétnutí pásky usadil neohroženě v čele. Jenže v úvodní zatáčce druhého okruhu upadl Krzysztof Nowacki, což rozblikalo červená světla. Při opakovačce však přišla chvíle pro Hynka Štichauera, aby vystřelil dopředu.

Filip Šitera se po něm sápal vnějškem první zatáčky, avšak Pardubičan si udržel vnitřek a své vedení uhlídal. Mšenského závodníka nedostala před něho ani vnější stopa ve druhé zatáčce, avšak nájezd do druhého okruhu korunoval jeho úsilí úspěchem.

Nedočkavci si už do programů ke kolonce s jeho jménem vpisovali trojku, když se Filip Šitera v předposlední zatáčce dostal příliš daleko doprava. „Chytil jsem koleje a trošku mě to vytáhlo,“ zdůvodňoval Filip Šitera o chvíli později. Hynek Štichauer však neváhal a strhnul vítězství na svou stranu.

V rozjížďce s číslem pět byl ovšem krátký na Jana Holuba, jenž se letos opět vrátil k motorům Jawa. Hned vzápětí se Filip Šitera dočkal mnohem výraznější ztráty, než kterou způsobila jeho předchozí chybička. Přitom opět po startu zamířil neohroženě do čela.

Za sebou měl Zdeňka Růžičku, na něhož ovšem v první zatáčce zaútočil Michal Klein s vervou sobě vlastní. Při svém nájezdu vletěl do mantinelu, motocykl se přitom odrazil od nafukovacích vaků a způsobil spoustu starostí Lukáši Ševčíkovi. Mladý Pražan, jenž prve ve čtvrté jízdě svým nečekaným vyjetím na trávník přivodil sám horké okamžiky praporkářovi, se naštěstí dokázal vyhnout.

Pro Michala Kleina zamířila sanitka, však mšenský závodník naštěstí odkráčel po svých. Protože byl diskvalifikován, na startovním roštu stanula jen trojice závodníků. Záhy zbyli jen dva a Zdeněk Růžička slavil triumf stylem start – cíl. Filip Šitera se kvůli explozi v motoru prakticky ani nerozjel. V té chvíli tušil, že nejenže neobhájí své plzeňské vítězství, ale vzhledem k omezenému přídělu tabulkových bodů ztratí i průběžné vedení v seriálu.

Drama až do konce
Na konci druhé série nebyl ovšem Jan Holub na hrotu aktuálního pořadí dnešního mítinku osamocen. Na šest bodů totiž dosáhli i dva domácí junioři, jimž pravidelně ježdění od začátku března jde evidentně k duhu. Ondřej Smetana vyhrál třetí jízdu, v níž se Michal Dudek za jeho záda v první zatáčce dostal až příliš pozdě.

Michal Škurla začal hladkým vítězstvím ve čtvrté jízdě. Už v úvodním výjezdu měl k dobru bratru osm metrů na Jaroslava Petráka, který prošel v tréninku pádem. Na pardubického matadora si v rozjížďce s číslem sedm vyšlápl Ondřej Smetana. A Michal Škurla hned vzápětí objel Michala Dudka hned v prvním oblouku.

Oba pražští mladíci se potkali na startovním roštu rozjížďky s číslem devět, kde jim za soupeře byli Jan Holub a Filip Šitera. Právě on dokázal zamíchat situací na čele průběžné klasifikace. Po rychlém startu vyjel z úvodní zatáčky jako první. Za sebou měl Ondřeje Smetanu a Michala Škurlu, mezi něž se sápal Jan Holub v touze dohnat zpoždění zapříčiněné pomalejší reakcí na let pásky.

Ondřej Smetana ve výjezdu vrazil do mantinelu. „Čekal jsem, že mě budou sbírat až někde na Andělu,“ vyprávěl o svém leknutí. Z prekérní situace však vyvázl bez úhony i ztráty druhé příčky. Jan Holub ovšem pronikl před Michala Škurlu, který kousek svého pražského vrstevníka takřka napodobil. „Bylo to o fous,“ ulevil si.

Ondřej Smetana se mezitím snažil prohánět Filipa Šiteru, ale v závěru se musel koncentrovat na útočícího Jana Holuba. Ten ve čtvrtém okruhu skutečně Ondřeje Smetanu objel a dvěma body zachránil své postavení leadera. Jeho osm bodů ovšem hned vzápětí vyrovnal Hynek Štichauer, jehož počínání v desáté jízdě nezkomplikovali ani Jaroslav Petrák, ani Michal Dudek, ani Michal Klein.

Společné vedení jim vydrželo ještě jednu sérii. Jan Holub nepoznal hrozbu ve třinácté, Hynek Štichauer zase v patnácté jízdě. Ta se stala osudnou pro aspirace Michala Škurly. Pražan ve třetím okruhu musel opustit druhou příčku. „Od druhýho kola mi odcházel motor, až odešel úplně,“ vysvětlil příčinu.

S jednobodovým odstupem na záda vedoucí dvojici dýchal Ondřej Smetana, který v rozjížďce s číslem čtrnáct neopustil vedení ani na sebekratší okamžik. Chleba se definitivně začal lámat v rozjížďce s číslem sedmnáct, do jejíhož cíle dojel vítězně Jan Holub. Následující trojky Michala Škurly a Filipa Šitery už postavení na pódiu neřešily. Zato když se Ondřej Smetana vnějškem první zatáčky dvacáté jízdy přehnal kolem Hynka Štichauera, vymohl si rozjezd o druhou příčku, zatímco Jan Holub mohl přijímat gratulace ke svému vítězství.

Start dodatkové jízdy vyšel lépe Ondřeji Smetanovi, avšak Hynek Štichauer nepokládal své závěrečné vystoupení za pouhopouhou formalitu. Ve druhém kole zkusil zaútočit vnitřkem druhé zatáčky. Nebyl úspěšný, přesto svůj manévr zopakoval hned v následujícím okruhu a tentokrát mu to vyšlo.

Hlasy z depa
„Docela dobrý,“ pochvaloval si Jan Holub. „Ve třetí jízdě jsem vůbec nedostartoval, předjel jsem Pražáky, chyběl mi Filip, ten už trapoval. Snažil jsem se tu zajet a zlepšit si náladu. Dráha zezačátku náročnější, pak dobrá, dalo se předjíždět a to je hlavní.“

„Super, dobrý na rozjetí, ale ta dráha mně nešmakovala nikdy,“ říkal Hynek Štichauer. „Jsem šastnej‘, že jsem skončil druhej‘. Dráha byla těžká, ale vracím se po zranění. Smeták si řek‘ o rozjezd, tak ho dostal. Ty kluci tady jedou dobře, jsou mladý, já sice nejsem dědek, ale rok od roku je těžší se dostat do formy, abych je porážel. V rozjezdu mně to vyšlo, najel jsem si špičku, on to posral. Jsou to závody, jenom škoda, že závodíme pro padesát lidí. Kdyby to bylo o nulu na konci víc, bylo by to lepší. Kotník mi natejká, teď to bude chtít dohnat kondici, abych se dostal, kde jsem byl na jaře.“

„Myslím, že to bylo dobrý, ale spokojenej‘ nejsem,“ přemítal Ondřej Smetana. „To bych byl, kdyby mě nepředjel Jéňa. Vzal za to, mantinely pružej‘, čekal jsem, že mě budou sbírat někde na Andělu. Pak jsem si řek‘ o rozjezd, ale Hynek byl rychlejší. Vsadil mi to tam, v nájezdu byl vedle mě a já s tím už nic neudělal. Myslím si, že dráha byla těžší, ale nebylo to nic extra špatnýho, na čem by se nedalo jet.“

„Na to, že jsem si jel zatrénovat na starejch‘ gumách, dobrý,“ konstatoval Jaroslav Petrák. „Ale kdybych věděl, že sem navezli materiál, vzal jsem si tu druhou motorku, ostrou. Je to nebezpečný, to se mi vymstilo o tréninku, jak jsem lehnul. Ukázkovej‘ pád, ze zatáčky po zadním a lehnul jsem.“

„To je bída,“ komentoval Filip ŠItera své čtvrté místo. „Škoda toho motoru. Moh‘ jsem jet rozjezd o první místo, jsou to ale závody. Škoda jízdy s Hynkem, popotáhlo ho to. Ale dobrý.“

„Odcházel mi motor,“ komentoval Michal Škurla svůj propad ve výsledkové listině po dvou úvodních vítězstvích. „Pak odešel úplně. Už od druhýho kola začínal odcházet, přestalo to jet.“

„Dneska dobrý,“ hlásil Michal Dudek. „Hlavně jsem si přijel zatrénovat a vyzkoušet motor. Dráha byla hluboká, těžká, laborovali jsme s předstihem a převodama a trefili se do toho.“

1. Jan Holub, Mšeno 3 3 2 3 3 14
2. Hynek Štichauer, Pardubice 3 2 3 3 2 13+3
3. Ondřej Smetana, Praha 3 3 1 3 3 13+2
4. Filip Šitera, Mšeno 2 /E 3 3 3 11
5. Jaroslav Petrák, Pardubice 2 2 2 2 2 10
6. Michal Škurla, Praha 3 3 0 E 3 9
7. Zdeněk Růžička, Mšeno 1 3 3 2 0 9
8. Michal Dudek, Slaný 2 2 1 2 2 9
9. Josef Novák, Pardubice 0 1 3 1 1 6
10. Michal Klein, Mšeno 2 X F 2 2 6
11. Petr Babička, Slaný 1 1 2 1 1 6
12. Filip Hájek, Praha 1 0 2 0 1 4
13. Lukáš Ševčík, Praha L 2 1 1 E 4
14. Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR) X 1 1 – – 2
15. Patrik Mikel, Březolupy X – – – 0

Poznámka: z přihlášených závodníků nepřijel Radim Chod

Průběžné pořadí seriálu:

  PLZ PHA TOT
  26.4. 6.5.  
1. Jan Holub, Plzeň 18 25 43
2. Filip Šitera, Mšeno 25 16 41
3. Ondřej Smetana, Praha 16 18 34
4. Michal Škurla, Praha 22 12 34
5. Hynek Štichauer, Pardubice NS 22 22
6. Josef Novák, Pardubice 12 7 19
7. Petr Babička, Slaný 14 5 19
8. Jaroslav Petrák, Pardubice NS 14 14
9. Filip Hájek, Praha 7 4 11
10. Lukáš Ševčík, Praha 8 3 11
11. Patrik Mikel, Březolupy 10 1 11
12. Zdeněk Růžička, Mšeno NS 10 10
13. Michal Klein, Mšeno 4 6 10
14. Michal Dudek, Slaný NS 8 8
15. Radim Chod, Slaný 6 NS 6
16. René Vidner, Pardubice 5 NS 5
17. Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR) NS 2 2

Poznámka: do průběžné klasifikace se počítají čtyři nejlepší výsledky, bude-li uskutečněno všech sedm plánovaných klání

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)