Prvomájové odpoledne bude moudřejší zimních spekulací

Autobiografie Miloslava Čmejly Od řidítek k mikrofonu v přímém prodeji na stadiónu

Mšeno – 1. května
Snad ještě žádný jiný ročník české první ligy nebyl doprovázen tak velkými očekáváními jako ten letošní. O nižší divizi se vesměs mluvilo pozitivně již v předchozích dvou letech zejména v souvislosti se starty borců, jimiž by spíše slušel přídomek extraligoví. Tento trend pokračuje letos, navíc se vrací AK Slaný a upravená pravidla zabraňují manažerům uplatňovat strategii týmů připomínajících svými děrami ementálský sýr. Každopádně dnes odpoledne budeme moudřejší, protože první liga startuje ve Mšeně.

Česká plochodrážní ročenka 2014 a další plochodrážní suvenýry v prodeji v nezaměnitelném stánku DIGI FOTO Rudná

Vedle jadranské ligy je pro domácí Mšeno prioritou právě první liga. Dnes bude mít Petr Vandírek k dispozici Filipa Šiteru a Jana Holuba. Obě esa ošlehaná boji předcházejících dnů doplní Michal Klein, jenž se po svém plzeňském pádu vrátil již včera v Pardubicích, a Zdeněk Růžička.

Zdeněk Holub se včera po svítkovském depu pohyboval již jen s lehkou ortézou místo sádry, avšak jeho comeback nebude rozhodně záležitostí nejbližších hodin. Josef Franc vyrazil na pouák do Murecku, proto se Tomáš Topinka musel poohlédnout po zahraniční posile.

Vzhledem k možnosti nasadit borce s německou licencí padla jeho volba na Stevena Mauera. Ten však již několikrát na české závody nedorazil, což naposledy ukázal minulý měsíc při startu české juniorky ve Slaném.

Pražskou vestu jinak obléknou jen samí junioři. Michal Škurla a Ondřej Smetana, mimochodem velký vyznavač mšenské dráhy, mají ledacos za sebou. Filip Hájek a Lukáš Ševčík, který s pětistovkou poprvé závodil minulý víkend při přeboru v Plzni, budou zkušenosti ještě sbírat.

Žarnovicu na místě březolupského koaličního partnera vystřídala německá Míšeň. Sestava Jaroslava Gavendy tuto skutečnost plně respektuje. Ve svých boxech bude mít Martina Málka, svého syna Martina, Ronnyho Weise a Richarda Geyera.

Jaroslav Petrák dnes projde premiérou na postu pardubického jezdícího kouče. Spolu s ním k nástupu přijdou Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek, René Vidner a Josef Novák.

Novinky v prvoligových pravidlech:
V každém závodě budou startovat čtyři týmy, pátý bude mít volný los. Soutěž je vyhrazena držitelům licencí AČR a DMSB. V každém týmu musí startovat minimálně čtyři závodníci a jedním z nich musí být junior v základní části sestavy. V případě zranění svého kmenového jezdce může manažer sáhnout po hostu z týmu celku, který má v daném závodě volný los. Každé družstvo bude mít dva TOP jezdce, kteří budou moci nahrazovat výhradně TOP jezdce z ostatních týmů.

Formát mítinku zůstává nezměněn, novinkou je ovšem, že v rozjížďce s číslem sedmnáct budou startovat nejlepší jezdci všech týmů na základě výběru manažera. Odpadá rozjezd o umístění v závodě, jelikož v případě bodové rovnosti bude za bernou minci uplatněn výsledek sedmnácté jízdy.

Vzhledem k volným losům nemůže být ani pomyšlení na rozjezd v případě rovnosti v závěrečném pořadí. Standardní kritéria jsou doplněna o větší počet lepších umístění a konečně i lepší umístění v posledním závodě, ve kterém se týmy, jichž se rovnost týká, střetly.

Startovní listina:

Grepl PDK Mšeno: 1 neobsazeno, 2 Zdeněk Růžička, 3 Michal Klein, 4 Jan Holub, 17 Filip Šitera
AK Markéta Praha: 5 Michal Škurla, 6 Ondřej Smetana, 7 Filip Hájek, 8 Lukáš Ševčík, 18 Steven Mauer (D)
AK Březolupy: 9 Ronny Weis (D), 10 Martin Gavenda, 11 Martin Málek, 12 Richard Geyer (D), 19 neobsazeno
ZP Pardubice: 13 Hynek Štichauer, 14 René Vidner, 15 Jaroslav Petrák, 16 Josef Novák, 20 Tomáš Suchánek
AK Slaný: volný los

Foto: Wojta Zavřel