Filip Šitera byl rychlejší než unikající vzduch z pneumatiky Jana Holuba

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 25. dubna
Sluníčko ozářilo první dějství přeboru republiky jednotlivců na plzeňských Borech, k němuž nakonec dorazilo jen dvanáct borců. Karla Kadlece sklátily horečky, chyběl i Václav Milík. Naneštěstí však mítink rámoval poměrně velký počet pádů. Radim Chod chodil s levou rukou na pásce a Michala Kleina po děsivém nárazu do ohrazení v rozjížďce s číslem šest odvezla rychlá ambulance na vyšetření do nemocnice. Ke dvanácté jízdě nemohl přijet vůbec nikdo a stejný osud potkal i finále C, v němž by se na startovním roštu objevil pouze Filip Hájek. Úlohy favorita se zhostil Jan Holub. Dvakrát porazil Ondřeje Smetanu a nakonec jako jediný připravil o body i Filipa Šiteru. Mšenský borec však ve finále A skvěle odstartoval a triumf mu už nikdo nedokázal sebrat ani útočící Michal Škurla. Jan Holub od někdy od druhého okruhu řešil unikající vzduch ze své zadní pneumatiky, avšak třetí příčku o chloupek uhájil před dotírajícím Ondřejem Smetanou. Doprovodné mistrovské klání stopětadvacítek ovládl Marcel Studzinski.

Rozšiřující se díry ve startovní listině stojí za přehršlí statistických zajímavostí
Sluníčko se opíralo do borského depa vší svojí silou a jeho teplo dávalo zapomenout na předcházející deštivé dny. Přebor možná nebyl na první pohled tak lukrativní jako úterní extraliga a to tím spíše, chyběli-li na základě výše zmíněných okolností dva závodníci ze čtrnáctičlenného startovního pole. Nicméně přebor je v českém kalendáři od toho, aby senioři výkonnostního středu dostali víc příležitostí. A to i u borců, u nichž bychom takový problém nečekali.

Za příklad by mohl posloužit Jan Holub, jenž dnes naskočil do prvního podniku letošní sezóny a to rovnou rozjížďkou s číslem jedna. Už v jejích prvních metrech se mohl chlubit bratru pětimetrovým náskokem na Ondřeje Smetanu, Petra Babičku a Michala Kleina. V páté jízdě své velké sólo zopakoval a za svým výfukem přitom nechal Petra Babičku a Lukáše Ševčíka, jenž se poprvé postavil na startovní rošt s pětistovkou.

Vítěznou trasou směřoval rovněž Michal Škurla. K rozjížďce s číslem dvě vzhlížel počátku s respektem, protože v ní měl narazit na Václava Milíka, ale po jeho absenci a útoku chřipkové viru na Karla Kadlece, měl posléze za společníka pouze Patrika Mikela. A nechybělo mnoho, aby nakonec čtyři kola kroužil úplně sám.

Březolupský mladík se totiž vrátil do svého depa nechat si od otce Františka seřídit spojku, přičemž vteřiny dvouminutového limitu utíkaly jako zběsilé. Stejně briskně se v plném tempu přihnal k pásce i Patrik Mikel, aby se mu odměnou staly dva body.

Druhý triumf Michala Škurly v rozjížďce s číslem šest byl stejně suverénní, avšak pražský borec se na něj nadřel o poznání více. Nejprve se opakovalo kvůli pádu Radima Choda, jenž sváděl duel s Michalem Kleinem o druhou příčku. Při repete vletěl Mšeňák plnou rychlostí do nafukovací bariéry v první zatáčce druhého kola.

Po děsivém pádu zůstal ležet pod vzduchovými vaky. Do depa se vrátil v sanitce, když mu vyprostili ruku zaklíněnou mezi blatníkem a zadním kolem. Záhy pro něho dorazila rychlá ambulance, která ho odvezla do plzeňské nemocnice. Michal Klein v ní strávil noc, avšak incident přestál bez vážnější újmy.

Mítink však přišel i o další účastníky. René Vidner už nenastoupil do repete rozjížďky s číslem čtyři. „Bolí mě ruka,“ vysvětlil. Dalším na řadě byl bohužel Radim Chod v kuriózní deváté jízdě. V ní si Petr Babička zapomněl plechovou botu, avšak za asistence Eduarda Krčmáře v úloze mechanika stihnul časový limit včas.

Vzápětí se ujal vedení, avšak v první zatáčce závěrečného kola upadl. Opakovačku vedl Radim Chod, aby se také on shodou okolností rovněž v předposledním oblouku ocitl na zemi. S pochroumanou levou rukou musel nakonec na další pokračování zapomenout. Vítězství nakonec spadlo do klína Lukáše Ševčíka, který absolvoval třetí ostrou jízdu s půllitrem vůbec. A aby statistických zajímavostí nebylo málo, rozjížďka s číslem čtrnáct se neuskutečnila vůbec. Na jejím roštu měli totiž stanout Michal Klein, Radim Chod, Václav Milík a Karel Kadlec.

Filip Šitera vrací předchozí porážku
Ale zpátky k boji o stupně vítězů. Když pořadatelé upravovali dráhu podruhé, nemohl se Filip Šitera rovnat neporaženým Janu Holubovi a Michalu Škurlovi jen, protože se k pásce postavil prozatím jen jednou. Rozjížďku s číslem tři suverénně vyhrál, když za jeho zády Radim Chod připravil o dva body René Vidnera.

Když se mšenský borec dostal v desáté jízdě opět do akce, oba vedoucí muži měli na svých pažbách o další zářez navíc. Jan Holub si v rozjížďce s číslem sedm dnes už podruhé poradil s Ondřejem Smetanou, přičemž opět profitoval z povedeného startu. Michal Škurla si hned vzápětí střihnul roli suveréna na úkor Patrika Mikela. Ani Filip Šitera však nehodlal zůstat v hamonění trojek pozadu a v rozjížďce s číslem deset se postaral o praktickou lekci plochodrážního řemesla pro Josefa Nováka a Filipa Hájka.

Jan Holub po přestávce byl ovšem soupeřem z jiné kategorie. Jakoby po rozsvícení zeleného světla stisknul tlačítko forsáže. Rázem se ocitl vpředu a Filipu Šiterovi nezbylo než útočit. Šlo mu to dokonale, jenže se musel smiřovat s první porážkou.

Dvanáctá jízda odpadla z výše nastíněných důvodů a v té třinácté si Ondřej Smetana připsal vítězství před Petrem Babičkou, čímž stejně jako Jan Holub potvrdil svou příslušnost do finále A. vzápětí Filip Šitera jako vůbec první změřil Michala Škurlu, nicméně také oni věděli, že se na ovále potkají ještě jednou při souboji čtyř nejlepších.

Finále C odpadlo, jelikož nemělo cenu hnát na start osamoceného Filipa Hájka. V béčku dal Petr Babička úspěšný punc svému comebacku. Cílem se prohnal před Josefem Novákem, Patrikem Mikelem a Lukášem Ševčíkem.

Filip Šitera se dnes musel sklánět pouze před Janem Holubem, avšak ve finále A kul revanšistické pikle. Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu. A kdyby se v prvním výjezdu ohlédl, spatřil by za sebou Michala Škurlu, který vnějškem první zatáčky předčil Jana Holuba.

„Promydlil jsem to, pak jsem to dohnal po venku, ale Filipa jsem už nestih‘,“ líčil pražský junior. Přitom se však musel bránit Janu Holubovi, proti němuž se postavila vlastní technika. „Ve druhým kole mi ušlo kolo,“ líčil. Přesto se hnal dál dopředu a dokázal třetí místo uhájit před dotírajícím Ondřejem Smetanou. Být však meta o dva metry dále, kdo ví…

Marcel Studzinski úřaduje na borské dráze
Nejenže stopětadvacítky na klasické dráze netáhnou diváky, ale rovněž samotní závodníci preferují miniovály. Úvodní podnik klasického šampionátu splnil nachlup podmínku účasti minimálně pěti borců uloženou řády. Ovšem jeden z nich byl Polák a druhý Roman Mády, který naopak běžné dráhy upřednostňuje před těmi malými.

Šampionát rozehrál nejlépe Adam Fencl v rozjížďce s číslem jedna, kdy vyjel jako první na její protilehlou rovinku. Kryštof Rybář nakonec v nájezdu do poslední zatáčky ztratil druhé místo ve prospěch útočícího Romana Mádyho. Divišovský závodník v té chvíli nemohl ještě tušit, že jde o první, avšak i poslední bod dnešního odpoledne.

Ve druhé jízdě sice pekelně rychle odstartoval, ale již po průjezdu úvodní zatáčkou byl nucen se dívat na záda Marcela Studzinskeho. Ani Petr Chlupáč, ani Adam Fencl mu rovněž nedopřáli příliš klidu. Ve druhém kole šel přes něj Pražan, v nájezdu do třetího okruhu i Chabařovičan.

Polák úřadoval i nadále, zatímco pořadí českých závodníků se bylo stálé asi jako láska prodejné ženy. Petr Chlupáč se těšil vedení ve třetí jízdě jen chvíli, než jej v úvodním oblouku minuli Adam Fencl a Marcel Studzinski. Ten si pojistil další triumf ve druhém okruhu, kdy v zatáčce u depa Chabařovičana podjel.

Obdobně se vyvíjela i rozjížďka s číslem čtyři. S jediným rozdílem, že Marcel Studzinski ve druhé zatáčce podjel Adama Fencla už v úvodním kole. V té chvíli už měl s devíti body a jízdou k dobru jasný největší pohár, protože chabařovický závodník skončil své dnešní účinkování s osmi. Ani jemu však už nikdo nemohl odpárat konečné druhé místo.

Nejnižší stupínek pódia však zůstával volný i před závěrečnou jízdou. Petr Chlupáč měl stejně jako Roman Mády tři body, Kryštof Rybář s výjimkou úvodní jedničky už neskóroval. Marcel Studzinski nezaváhal ani napočtvrté. Tentokrát vyhrál stylem start – cíl, zatímco Roman Mády za sebou nechal oba své krajany, takže z pódia mával nakonec také.

Hlasy z depa
„Akorát, že ty závody byly hrozně dlouhý,“ našel Filip Šitera jedinou vadu na dnešním odpoledni. „Jel jsem třetí jízdu, pak až desátou. Abych řek‘ pravdu, hrozně zvláštní závod, měl by se udělat systém, a jsou vždycky aspoň tři jezdci na startu. Ale dobrý, s Holubínem a Škurličem jsme si zazávodili. Dobrý, kdybych tohle dělal v extralize, bylo by to ještě lepší.“

„Dneska dobrý,“ pochvaloval si Michal Škurla. „Super. Hrál jsem si s nastavením, ale bylo to čím dál lepší. Dráha byla těžká, ale bylo to dobrý. Ve finále jsem měl trošku pomalejší start. Promydlil jsem, pak to dohnal po venku, ale Filipa jsem už nestih‘. Šel po mně Jéňa Holub, sice píchnul kolo, ale stejně by mě nepředjel. Sice po mě šlapal, ale nepředjel by mě.“

„Do finále dobrý, myslím,“ nechal se slyšet Jan Holub. „Na startu se mi to zvedlo trošku víc. Myslel jsem, že to stihnu, ale nestih‘. Ve druhým kole mi to ušlo, chtěl jsem ušetřit gumu na nějaký lepší závody. Ale dneska tady zase o tolik nešlo, ale závody byly dobrý. Ve finále jsem si myslel, že by to mohlo vyjít, uvidíme teď na jadranskejch‘ dvojicích.“

    TOT B A
1. Filip Šitera, Mšeno 3 3 2 3 11   1.
2. Michal Škurla, Praha 3 3 3 2 11   2.
3. Jan Holub, Plzeň 3 3 3 3 12   3.
4. Ondřej Smetana, Praha 2 3 2 3 10   4.
5. Petr Babička, Slaný 1 2 X 2 5 1.  
6. Josef Novák, Pardubice F 2 1 1 4 2.  
7. Patrik Mikel, Březolupy 2 X 2 0 4 3.  
8. Lukáš Ševčík, Praha 1 1 3 0 5 4.  
9. Filip Hájek, Praha ex 2 1 1 4    
10. Radim Chod, Slaný 2 X X – 2    
11. René Vidner, Pardubice 1 /- – – 1    
12. Michal Klein, Mšeno 0 X – – 0    

Poznámka: finále C se nekonalo, jelikož na něj zbyl jediný účastník; Filip Hájek byl v rozjížďce s číslem tři předjet o kolo

Průběžné pořadí seriálu:

  PLZ TOT
  26.4.  
1. Filip Šitera, Mšeno 25 25
2. Michal Škurla, Praha 22 22
3. Jan Holub, Plzeň 18 18
4. Ondřej Smetana, Praha 16 16
5. Petr Babička, Slaný 14 14
6. Josef Novák, Pardubice 12 12
7. Patrik Mikel, Březolupy 10 10
8. Lukáš Ševčík, Praha 8 8
9. Filip Hájek, Praha 7 7
10. Radim Chod, Slaný 6 6
11. René Vidner, Pardubice 5 5
12. Michal Klein, Mšeno 4 4

Poznámka: do průběžné klasifikace se počítají čtyři nejlepší výsledky, bude-li uskutečněno všech sedm plánovaných klání

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Marcel Studzinski, PL 3 3 3 3 12
2. Adam Fencl, Chabařovice 3 1 2 2 8
3. Roman Mády, Plzeň 2 0 1 2 5
4. Petr Chlupáč, Praha 0 2 1 1 4
5. Kryštof Rybář, Divišov 1 0 0 0 1

Foto: Antonín Škach a Eliška Rybenská