Extraliga ještě neodstartovala

Tento článek obsahuje 19 000. publikovanou fotografii magazínu speedwayA-Z

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 22. dubna
Sotva okolo čtvrt na šest pročísl oblohu nad pražskou Markétou první dlouhý a oslnivě bílý blesk, všichni přítomní úvodnímu duelu české extraligu mu věnovali jen málo pozornosti. Horší bylo ovšem d隝, který se záhy spustil a přerušil probíhající trénink. Ten pokračoval až o půl sedmé, avšak Jaroslav Petrák s Václavem Milíkem přirovnávali jízdu po mokré ovále k saním. Záhy vysvitlo sluníčko, avšak kapky deště nepřestaly padat a vytvořily velkorysý oblouk dvojité duhy. Pořadatelé odsávali vodu, na ovál vyjel i Tomáš Topinka za volantem grejdru, avšak závodníkům se na ovál moc nechtělo. O půl osmé patřil d隝 minulosti a jury rozhodla, že po úpravě oválu umožní druhý trénink. V duchu regulí vyjeli první Pražané, a když se do problémů dostal i samotný Nicki Pedersen, pardubičtí závodníci odmítli opustit boxy. V té chvíli bylo jasné, že je s mítinkem definitivní ámen, což bylo oficiálně potvrzeno záhy po osmé.

Praha zažívala dnes odpoledne nadělení a mnohde napadané kroupy připomínaly spíše hromádky sněhu. V tomto ohledu pražská Markéta okolo osmnácté hodiny připomínala ráj. Mraky totiž odešly jinam stejně jako blesky rozčesávající oblohu. Pokračování tréninku o půl sedmé vzbudilo naději.

„Jako sáně, je to v prdeli,“ nechal se slyšet Jaroslav Petrák, sotva v depu odložil přilbu. „Po startu tě to podrží. Možná bys tam dostal cejchu, ale v nájezdu to bude v prdeli. A to si Nicki ze mě ještě dělá prdel, že jsem kokot, že tam lezu.“

Nicki Pedersen totiž vedle obou Poláků a Aleše Drymla patřil k největším kritikům snahy pořadatelů mítink přece jen uskutečnit. „Rozsvite červená světla,“ křičel při sledování, kterak Jaroslav Petrák a Václav Milík krouží svá tréninková kolečka po rozbahněné dráze.

Jenže VIP akce společnosti Fuchs Oil na střeše hlavní tribuny přilákala mnoho potenciálních sponzorů, od nichž si pořadatelé slibovali další spolupráci. A ke všemu dnešní závod měl ledacos napovědět, koho navrhnout na divokou kartu pro SGP České republiky.

A vykukující sluníčko vlévalo do žil optimismus. Jenže jeho paprsky se brzy začaly lámat v kapkách padajícího deště. Dopadaly i na grejdr, s nímž Tomáš Topinka zamířil na ovál. „Nejdřív musí přestat pršet,“ volal na něho Nicki Pedersen. „Vím, o čem mluvím, nikdo se nenapadal tolik, co já.“

Pak se jeho pohled střetnul s Lukášem Drymlem. „A ty,“ dodal. Krátce po čtvrt na osm vystřídal grejdr traktor a konečně přestalo pršet. O dvacet minut hlásil rozhlas verdikt jury, že po úpravě se bude opakovat trénink, protože podmínky na ovále se drasticky změnily.

Deset minut před osmou se ve vratech depa zjevili Filip Šitera, Michal Škurla a Nicki Pedersen. „To nemá smysl,“ rozhodil Aleš Dryml rukama, když pozoroval přetočení se Nicki Pedersena. Na ovále se mezitím dostala další skupina pražských závodníků.

„Tak tak jsem projel první zatáčkou,“ svěřoval se Matěj Kůs. „Když to dáš na lajnu, jde to, ale jak to dáš na venek…“ Velká ručička poskočila k dvanáctce, zatímco jeho menší sestřička setrvávala na osmičce. A ovál opět patřil traktoru a jury svolala rozpravu.

„Abys stihnul to letadlo v deset ráno,“ žertoval Václav Milík starší na úkor svého syna, jenž se už loučil s večerním spojem z pražské Ruzyně do britského Birminghamu. Jenže to už mítinku zvonil umíráček. „Nejedeme,“ zůstával Aleš Dryml neoblomný nad možností vyjet na trénink. A tak nezbylo než začít hledat náhradní termín.

„Jezdil jsem na horších drahách, ale byly širší,“ konstatoval Nicki Pedersen, jehož bylo možné spatřit ještě za tmy u stánku, kde si dopřával opečenou klobásku.

AK Markéta Praha: 1 Josef Franc, 2 Michal Škurla, 3 Matěj Kůs, 4 Roman Čejka (Slaný), 5 Nicki Pedersen (DK), 6 Filip Šitera, 7 Ondřej Smetana
 
ZP Pardubice: 8 Václav Milík, 9 Hynek Štichauer R-R, 10 Norbert Kosciuch (PL), 11 Aleš Dryml, 12 Patryk Dudek (PL), 13 Tomáš Suchánek, 14 Jaroslav Petrák

Foto: Pavel FIšer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)