Rozjížďka s číslem devět slánské juniorky vydala pomalu za celý závod

Praha – 15. dubna
Myšlenka dostat čtveřici nejlepších mužů v průběžné klasifikace na start jediné rozjížďky se v českém juniorském šampionátu objevila již zkraje tisíciletí. Tehdy jí závod končil, ovšem při loňské renesanci střetnutí elity v jediné jízdě se uplatnila třetí série. Petr Moravec, předseda VV SPD, magazínu speedwayA-Z vysvětlil důvody.

„Ta třetí série je na základě toho, že si borci drželi hranu až na poslední sérii,“ říká šéf české ploché dráhy. „Tak jsme se domluvili na té třetí sérii.“

V sobotu se tím pádem Václav Milík, Roman Čejka, Zdeněk Holub a Michal Škurla dostali společně na startovní rošt už v rozjížďce s číslem devět. Hlad po bodech, v případě obou Pražanů navíc umocněný touhou po místečku v juniorském mistrovství světa, spolu se závodnickým odhodláním se ukázal správným katalyzátorem. Jejich dvakrát přerušený souboj vydal pomalu za celý závod.

První pokus o takovou jízdu však před lety ztroskotal na nářcích závodníků, že v tak natřískané rozjížďce přijdou o body snadněji, což v boji o stupně vítězů může zvýhodnit soupeře s lehčími jízdami.

„V systému každý s každým je to asi jedno, kdy kdo s kým jede,“ reaguje Petr Moravec. „Takhle to má podle mě alespoň náboj.“

Dnes večer na pražské Markétě bude mít exkluzivní rozjížďka čtyř nejlepších číslo jedenáct. Bohužel z ní vypadl Zdeněk Holub. Michala Škurlu nahradí Eduard Krčmář, jež ho v průběžném pořadí ve Slaném přeskočil. K pásce se s ním postaví Václav Milík a Roman Čejka. A také majitel startovního čísla čtrnáct, bude-li ovšem nakonec obsazeno.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel