Češi v akci 96

Díky sobotní juniorce ve Slaném se také Česká republika zapsala mezi země, kde se začalo regulérně závodit rovněž v kubatuře 500 ccm. Trojice pražských juniorů se přímo odsud vydala do slovinské Lendavy. Vítězství v úvodním díle jadranského poháru družstev má však nahořklou příchu v podobě zranění Zdeňka Holuba. Češi nechyběli tradičně v ligových kláních ve Velké Británii a v Polsku, kde na sebe skvělými debuty upozornili Václav Milík a Eduard Krčmář.

Tři triumfy při ostrém debutu v Elite League
Po přáteláku a rozlučce Garyho Havelocka se Václav Milík ve středu postavil na start svého vůbec prvního utkání britské Elite League, když do jeho Poole dorazil Eastbourne. Pardubický junior se vrátil vítězně už z rozjížďky s číslem čtyři, kdy spolu s Kyle Newmanem porazili hostující tandem Daniel Halsey – Mikkel Michelsen.

V šesté jízdě však Václav Milík upadl. „S Przemkem Pawlickim jsme jeli dvojici,“ líčil okolnosti. „Najížděl jsem po venku, natáhlo mě to, dostal jsem panty a vyškub‘ si chcípák. Nestih‘ jsem ho nandat zpátky, abych dojel aspoň pro bod, tak jsem upad‘.“

Do konce duelu dokázal Václav Milík proměnit své další dva starty ve vítězství. Celková hodnota jeho bilance je tedy devět bodů, přičemž Poole porazilo Eastbourne vysoko 52:37.

Pohárová kola se točí
Program Premier League z českého úhlu pohledu začal ve čtvrtek. Plymouth dorazil k pohárovému klání do Ipswiche pro prohru 50:41. Zdeněk Simota začal a končil nulou, avšak mezi tím stihnul nejen třetí místo v šesté, ale i vítězství v deváté jízdě. Přitom pojistil remízu, když za sebou nechal domácí pár Cameron Heeps – Morten Risager.

Odveta byla na pořadu dne hned v pátek. Plymouth doma podlehl ipswichským Čarodějnicím 41:52. Zdeněk Simota nasbíral opět čtyři body, když postupně skončil třetí, druhý, třetí a poslední.

Skvělé drama viděli diváci v pátek v Somersetu. O pohárové remíze 45:45 s Peterborough se rozhodlo až v patnácté jízdě. Lví podíl na ní měl Aleš Dryml, který nahromadil jedenáct bodů s jedním bonusem.

Pardubický kapitán z vítězné dráhy sešel pouze v rozjížďce s číslem deset, kde před ním a jeho parákem Ulrichem Ostegaardem byli v cíli domácí Nick Morris a Todd Kurtz. V té chvíli vedl Somerset již od šest bodů. Aleš Dryml však své zaváhání odčinil více než dostatečně.

Po třech remízách se utkání dostalo na stav 44:40, když se chystala patnáctá jízda. Aleš Dryml s Ulrichem Ostegaardem v ní za sebou nechal Pontuse Aspgrena, předloňského vítěze Zlaté stuhy, a Nicka Morrise. Díky remíze si Peterborough připsal do tabulky dva body, zatímco Somerset jediný.

Předevčírem se v rámci League Cup Berwick vypořádal na své domácí dráze s Glasgow 55:37. Matěj Kůs dobyl sedm bodů. V rozjížďce s číslem tři se skláněl před Rusty Harrisonem, o dvě jízdy později před Dimitri Bergém, jenž ještě předloni vodil dvěstěpadesátku i v Plzni a ve Slaném. V desáté jízdě sice vyšel naprázdno, avšak o dvě rozjížďky později se Steenem Jensenem porazili Kaspera Lykke Jensena s Rusty Harrisonem a začali dláždit Banditům cestu k vítězství.

Odveta byla na programu hned včera, ale vzhledem k povětrnostním vlivům z ní sešlo.


Polské ligy odstartovaly
Ve čtvrtek se Tarnow měl představit ve sparingu ve Wroclawi i s Martinem Vaculíkem v sestavě, avšak proti se postavilo počasí. Slovák ovšem úřadoval naplno při sobotní extraligové předehrávce, v níž jeho Tarnow porazil favorizovanou Zielenou Goru na její dráze 47:43. Slovenský závodník mu pomohl třinácti body, přičemž jej dokázali porazit pouze Aleksander Loktajev a Jaroslaw Hampel. Po závodech prohlásil, že vítězství na ovále úřadujících šampiónů možná zaskočilo polské žurnalisty, ale jeho samotného nikoliv. Výsledek připsal na vrub odhodlání týmu a vyrovnanosti nejvyšší polské soutěže, kde je ošidné výsledek předjímat předem.

Rybnik sice povolal Václava Milíka k domácímu utkání s Bydhoští, avšak Pardubičana nakonec do sestavy nezařadil. Jediným Čechem ve včerejších prvoligových duelech tak byl pouze Aleš Dryml. Grudziadz doma podlehl Gnieznu 43:46, přičemž český šampión mu přispěl čtyřmi body.

Skvělý dojem při své premiéře s vestou Rawicze zanechal Eduard Krčmář. Medvídci si sice přijeli do Ostrowa pro porážku 58:32, avšak slánský junior byl se čtrnácti body ze šesti jízd nejlepším borcem dne. Mohl se mu rovnat jen Peter Karlsson, jemuž ovšem oplatil porážku stejně jako Timo Lahtimu.

Pyrrhovo vítězství v Lendavě
Jadranský pohár družstev odstartoval včera v Lendavě poměrně hladkým českým triumfem nad Slovinskem. Svěřenci Lubomíra Vozára přitom museli dokončit mítink jen ve čtyřech. Zdeněk Holub totiž po úvodním vítězství prošel nezaviněným pádem. Podle posledních informací jej zřejmě odskákal zlomenou nohou.

Výsledky: Slovinsko 38 Aleksander Čonda 19, Ladislav Vida 3, Jernej Pečnik 7, Nejc Malešič 8 a Dalibor Bot 1 – Česká republika 48 Tomáš Suchánek 17, Jaroslav Petrák 9, Michal Škurla 12, Ondřej Smetana 7 a Zdeněk Holub 3

Foto: Wojta Zavřel a Miroslav Horáček