Sobotní večer patřil motocyklovým mistrům

Praha – 16. listopadu
Před sobotní sedmnáctou hodinou se okolí pražského hotelu TOP hemžilo motocyklovými závodníky. Vyhlášení motocyklových mistrů AČR předcházely drobné nesrovnalosti s místy na sezení v sále u plochodrážníků, kterých dorazilo opravdu bezpočet, ale vše se do začátku stačilo urovnat.

Při prvních slovech moderátorů Karla Březiny a Karly Mráčkové přestal fungovat jeden mikrofon. Po deseti minutách vypadl na pódiu a u mixážního pultu proud a vyhlašování mistrů se na pět minut zastavilo. Poté se ovšem pokračovalo bez zakolísání až do konce.

Po několika disciplínách přišla na řadu plochá dráha. Začínalo se s juniory a přes stopětadvacítkáře, jednotlivce a družstva se dospělo až k dlouhánům a ledařům. Petr Moravec omluvil Aleše Drymla, který tráví zaslouženou dovolenou v Austrálii.

Činila se i ochranka, jelikož někteří sportovci nevydrželi a vyrazili pro jídlo ještě během vyhlašování, takže bylo třeba rautové stoly střežit. Na pódium byli mezitím vyvoláváni reprezentanti, kteří v šampionátech světa a Evropy skončili do třetího místa. Plochou dráhu reprezentovali mladí. Michaela Krupičková za bronz ve dvěstěpadesátkách a Patrik Mikel za pardubickou obhajobu svého stopětadvacítkového primátu. Velký ohlas sklidilo družstvo juniorů za třetí místa jak v Evropě, tak ve světě, avšak rytířský meč pro nejlepšího motocyklového eléva letos skončil mimo plochou dráhu.

V půlce vyhlašování zazpíval Martin Maxa, který díky další produkci během rautu a po zakončení vyhlašování absolvoval takový menší koncert. Během krátkých přestávek ještě stačil ochotně pózovat před čočkami fotoaparátů.

Společnému focení s Milanem Špinkou nebyl přítomen pouze Roman Čejka, jenž v oné chvíli nebyl k nalezení. Jan Klatovský dorazil s manželkou, avšak němečtí vítězové družstev se omluvili. Poháru se dočkal i Milan Špinka, by mu jej symbolicky předal kapitán juniorského nároďáku Václav Milík.

za některé nepřítomné Pardubičany přebíral ocenění Lubomír Vozár. Ve společnosti Petra Křikavy seděli šéfové Shupy, kteří rozhodně nemohli být nespokojeni s výkony borců za řidítky jejich motocyklů. Ondřej Smetana,který dorazil se svým dědečkem Rudolfem, litoval, že jej nenajaly Pardubice a Březolupy, aby byl součástí sestavy všech klubů u nás. Michal Škurla a Zdeněk Holub byli s letošním rokem vcelku spokojeni, by je údajně pořád co zlepšovat.

Premiéru si při vyhlašování odbyli Roman Mády i Josef Novák. Z dalších zúčastněných: Michal Průcha s otcem Karlem, Eduard Krčmář s rodiči, Jaroslav Petrák s otcem, René Vidner a rodiny, Hynek Štichauer a samozřejmě Josef Franc, který si převzal ocenění za dlouhou dráhu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)