Fabrizio Vesprini v Pardubicích dotáhl Emanuele Marzotta

Pardubice – 27. září
Pardubice zažily nabitý víkend, který v pátek odstartoval nejen Zlatou stuhou, ale také předposledním kolem FIM Flat Track Cupu. Na jeho start se postavilo sedmnáct borců a z toho jedenáct jich bylo z Čech. Povedlo se to především tím, že u nás jedeme mistrovství ve dvou kategoriích. Ty jsou odlišné pouze tím, že ve třídě Clasic startují pouze motocykly vyrobené do roku 1989, jinak jsou ale plnohodnotnými flattracky.

Takže vůbec poprvé jsme mohli vidět tyto dvě kategorie pohromadě. Klasici se ale vůbec v poli neztratili a předváděli vyrovnané boje. Závod byl rozdělen do dvou skupin po osmi a devíti jezdcích, z nichž postoupilo nejlepších dvanáct do finále.

Po celé závody bylo na čele pořadí v moci Italů Fabrizia Vespriniho a Emanuela Marzotta. Nejblíže jim byl Johan Schruf a naši Aleš Exler s Radkem Podhadským. Hned po první jízdě odstoupil Boris Jaroš kvůli technickým problémům svého stroje.

Závod se neobešel bez pádů. V základní části upadl Jan Vondrášek. Ve finále od startu nejlépe odjeli oba Italové sledováni Hansonem Schrufem a Radkem Podhadským. Následoval však hromadný pád, k němuž tentokrát musela sanitka. K zemi šli Andreas Kehr, Rob Sjibring a i náš Aleš Exler.

Aleš Exler si odnesl jenom bolavé tělo, avšak Andreas Kehr si přivodil zlomenou nohu. Rob Sijbring odešel bez zranění ale s poškozeným strojem. Do opakované jízdy mu svůj motocykl půjčil Roman Janošák.

Finále pokračovalo opakovaným startem, po němž se do sebe zaklínili Fabrizio Vesprini i Emanuelle Marzotta. Toho využil Hanson Schruf a ujal se vedení. Rychle ho ale nahradil Fabrizio Vesprini a o kolo později i Emanuelle Marzotto. Nejlépe z Čechů skončil Radek Podhadský.

Po celé finále jel vláček pěti závodníku bojujících o páté místo, jemuž až do poslední zatáčky vládla jediná slečna v poli Yasmine Poppenreiter, kterou do cíle předjel na půjčeném stroji Rob Sijbring.

V Pardubicích zvítězil Fabrizio Vesprini a na prvním místě v celkovém pořadí dorovnal Marzotta na 128 bodů, takže tuhle sobotu při posledním závode v Italském Montegiorgiu se bude rozhodovat o titulu.

1. Fabrizio Vesprini, I Vesprini
2. Emanuele Marzotto, I KTM
3. Hanson Schruf, A Husaberg
4. Radek Podhadský, CZ KTM
5. Rob Sijbring, NL Honda
6. Yasmine Poppenreiter, A Husaberg
7. Matěj Škubal, CZ Suzuki RMZ 450
8. Michal Hloušek, CZ Honda CRF 450
9. David Havlíček, CZ Yamaha XT 600
10. Aleš Exler, CZ KTM 530
11. Andreas Kehr, A KTM
12. Roman Janošák, CZ Honda CRF 450
13. Jan Vondrášek, CZ Honda CRF 450
14. Radek Grulich, CZ Yamaha YZF 450
15. Tomáš Matička, CZ Ducati Pantah 650
16. Michal Špaček, CZ Yamaha XS 400
17. Boris Jaroš, CZ VM 610

Foto: Wojta Zavřel