Turné autogramiád zavádí Jiřího Štancla do Divišova

Divišov – 7. září
Celkem čtyři borci se při zítřejším prvním finále mistrovství republiky jednotlivců v Divišově bude moct pochlubit, že již zasedli na trůn v šampionátu s historií od roku 1949. Václav Milík, Josef Franc, Matěj Kůs a Aleš Dryml mají společného, že prozatím mají v portfoliu svých úspěchů po jednom triumfu. U výjezdu u startu ovšem usedne muž, který domácí individuální šampionát vyhrál dvanáctkrát a z toho desetkrát v řadě.

Jiří Štancl poprvé vyhrál mistrovství republiky jednotlivců roku 1970. By teprve stál na počátku řady svých fenomenálních rekordů, o primáty se postaral již tehdy. Protože neoslavil ještě ani své jednadvacáté narozeniny, stal se nejmladším šampiónem vůbec. V tomto ohledu jej překonali až sedmnáctiletý Martin Vaculík roku 2007 a devatenáctiletý Václav Milík loni.

Na počátek sedmdesátých let byla obdivuhodná také rychlost, s jakou se Jiří Štancl zapsal na seznam mistrů. Debutoval v dubnu 1967 při Poháru Světa motorů, tehdejší lize, takže se na absolutní vrchol dostal ve čtvrté kompletní sezóně své kariéry.

Přitom překazil šanci Jana Holuba na hattrick. S dědečkem současného mšenského závodníka, s nímž si dozajista potřese rukou i zítra, ho pojí spousta společných zážitků. Jeho nástupnictví na trůně krále československé ploché dráhy ze sedmdesátého má dnes symbolické pokračování.

Jan Holub byl totiž až do konce srpna jediným československým plochodrážníkem, o jehož závodnických osudech vyšla kniha. Autobiografie Jiří Štancl – Fenomén ploché dráhy přichází třicet let po již legendární knize Ovál plný smyků. Zítra budek mání za zvýhodněnou cenu Kč 399,- a Jiří Štancl vám do ní ochotně vepíše i své věnování.