Šestnáct bodů převahy zvýhodňuje Slaný

Mšeno – 7. září
Extraligové utkání Grepl PDK Mšeno vs. AK Cereas Slaný, odložené kvůli červnovým povodním, může ve čtvrtek definitivně vyřešit otázku semifinálového protivníka pardubické Zlaté přilby. Blíže k postupu má Slaný, který nepotřebuje ke vstupu mezi medailisty ani vyhrát. Jenže ani Petr Vandírek, ani Milan Mach ještě netuší, koho přivedou na nástup, jenž se tentokrát výjimečně koná již úderem sedmnácté hodiny.

„Nic ti neřeknu,“ směje se Petr Vandírek nad zvídavým dotazem po složení jeho týmu. „Ještě nevím, to se bude řešit až příští týden.“ Nicméně vzhledem ke skutečnosti, že Mšenu nezajistí postup ani vítězství spojené s bonusem, dá se předpokládat podobná filozofie jako ve středu v Pardubicích. A to tím spíše, zůstává-li Daniel Hádek na marodce a Jan Jaroš ohlásil předčasný konec sezóny.

Ani Milan Mach nemůže prozradit nic bližšího o složení svého týmu, v němž se ovšem otazníky týkají pouze cizinců. Určitě nepojede Emil Sajfutdinov, zraněný minulý víkend při polské extralize v Toruni.

Slánský kouč se nenechává ukolébat náskokem, který si vypracoval v posledních rozjížďkách svého domácího střetnutí proti Mšenu. „O tolik můžeme prohrát i my,“ odmítá, že šestnáct bodů je stoprocentní pojistka. „Ale potom máme ještě jeden závod v Praze.“

Na cestě do play-off:
Středeční prohra v Pardubicích postavila Mšeno do méně výhodného postavení, než ve kterém je Slaný. Aby postoupilo do semifinále, potřebuje plný bodový zásah do tabulky včetně bonusu. Ten ovšem získá, zvítězí-li ve čtvrtek alespoň o sedmnáct bodů.

Avšak ani se třemi body v tabulce nebude Mšeno za vodou play-off. Dvoubodový Slaný totiž může svou bilanci zvýšit v posledním utkání základní části, k němuž zajíždí v úterý 17. září na pražskou Markétu. Teprve v případě vítězství svěřenců Tomáše Topinky, by se Mšeno mohlo chystat ještě jednou na cestu do Pardubic.

Naproti tomu Slaný je v jednodušší pozici. Naprosto ideální by pro něho bylo ve čtvrtek vyhrát. V tom případě by si odvezl nejen dva body, ale i bonus, zatímco Mšeno by v tabulce zůstalo bez bodového zisku.

Avšak ani horší výsledek rozhodně neodloží řešení semifinálové otázky na střetnutí Praha vs. Slaný. Na přímý postup stačí Slanému i remíza, což by mu přineslo nejen bod, ale i bonus, ale také porážka o méně než šestnáct bodů. Mšeno by si sice ve svém posledním utkání připsalo dva tabulkové body, ale Slaný by měl díky bonusu již tři.

Možnosti extraligových celků v dalším průběhu extraligy:

  zbývající závody: z toho odvety: možný bodový zisk:
Praha 1 1 11+2+1=14
Pardubice 0 0 11
Slaný 2 2 2+4+2=8
Mšeno 1 1 0+2+1=3

Možné alternativy semifinále play-off, Pardubice, středa 2. října:

soupeři: podmínka:
Pardubice vs. Slaný Slaný ve čtvrtek vyhraje
  Slaný ve čtvrtek prohraje o méně než šestnáct bodů
  pakliže Slaný ve Mšeně prohraje o více než šestnáct bodů, musí 17. září porazit Prahu
 
Pardubice vs. Mšeno Mšeno ve čtvrtek porazí Slaný o více než šestnáct bodů a Slaný se 17. září vrátí z Prahy s porážkou

Foto: Wojta Zavřel