Mariánské Lázně jsou konečně na programu už zítra

Mariánské Lázně – 23. srpna
Odložený závod kvalifikace Mistrovství světa na dlouhé ploché dráze, který v červnu spláchl vytrvalý d隝, se po dlouhém očekávání uskuteční už tuto sobotu 24. srpna. Po diváckém fiasku na krátké dlouhé dráze v polském Rzeszowě se tak může pravověrný dlouhodrážní fanoušek těšit na pořádnou pískovou tisícovku, jaká je právě v Mariánských Lázních.

K vidění bude celá současná česká dlouhodrážní reprezentace. Po rezignaci Michaela Hádka i loňského mistra republiky Aleše Drymla ponesou břímě reprezentačních povinností na svých bedrech Josef Franc s Richardem Wolffem, nestárnoucí Karel Kadlec a letošní dlouhodrážní debutant Jan Boháč.

Josef Franc je zároveň jedním z největších favoritů závodu. Spolu s ním se o stupně vítězů poperou bývalý světový finalista a mistr Evropy na trávě Brit Andrew Appleton a nová německá dlouhodrážní superstar Erik Riss. Syn osminásobného mistra světa Gerda Risse vloni šokoval plochodrážní veřejnost získáním stříbrné medaile v prestižním německém šampionátu na dlouhé ploché dráze ve Pfarrkirchenu.

Lepší byl už jen úřadující vicemistr světa Martin Smolinski. Nutno dodat, že do hlavního závodu mistrovství Německa se Riss kvalifikoval až dodatečně na základě svého výkonu v závodě B-licence. Letos jede opět ve skvělé formě. V domácím závodě o Zlatou přilbu na dráze v Herxheimu obsadil třetí příčku.

Z kvalifikačního kola v Mariánských Lázních si první šestice jezdců zajistí postup do závěrečného dílu kvalifikace – závodu Challenge, který je na programu koncem září v bavorském Mühldorfu. Tam narazí na další šestku postoupivších z druhé kvalifikace ve francouzském St. Macaire a osmičku závodníků, kteří nebudou mít to štěstí a v letošním seriálu Grand Prix skončí na nepostupových pozicích jedenáct až osmnáct.

Startovní listina:

1 Richard Wolff, CZ
2 Charlie Saunders, GB
3 Erik Riss, D
4 Guillaume Comblon, F
5 Theo di Palma, F
6 Cory Gathercole, AUS
7 Josef Franc, CZ
8 Inge Bjerk, N
9 Sjoerd Rozenberg, NL
10 Rene Lehtinen, FIN
11 Jan Boháč, CZ
12 Marcel Dachs, D
13 Joel Nyström, S
14 Andy Appleton, GB
15 Raymond Woortman, NL
16 Karel Kadlec, CZ
17 Simo Pulli, FIN
18 Markus Eibl, D
19 Erik Eijbergen, NL
20 Nadine Frenk, D

Foto: Jiří Bayer