Martin Gavenda vnímá postup do finálové rozjížďky jako nejtěžší

Březolupy – 22. srpna
AMK Žarnovica tradičně pořádá soutěž, jejíž vítěz obdrží vstupenky na Zlatou přilbu SNP. Z bohaté padesátileté historie klenotu slovenského termínového kalendáře se nabízí přehršel témat. Jedno z letošních zadání bylo vyjmenovat dvojice otec – syn, jimž se podařilo stanout na nejvyšším stupínku. Správná odpověď samozřejmě zněla Antonín Kasper starší a mladší a Jiří a Marián Jiroutovi. Přitom před pěti lety chybělo jen málo, aby se výčet rozšířil ještě na Jaroslava a Martina Gavendovy.

V jubilejním pětačtyřicátém ročníku Zlaté přilby SNP Martin Gavenda vlastně prošel svým debutem. Sice o rok dříve statečně hájil barvy žarnovického klubu v českém šampionátu juniorských družstev, nicméně při Zlaté přilbě na něho zbyla jen nevděčná úloha náhradníka.

A tak se dostal na ovál až o rok později. Exkluzivita jeho premiéry se nezastavila jen postupem do finále. Z prvního oblouku vyjel na čela. Sice ho dvakrát přepustil útočícímu Martinu Vaculíkovi, avšak pokaždé se do postavení leadera vrátil. Vjel na něm i do posledního kola, když zničehonic zůstal stát s přetrženým primárním řetězem.

Jeho otec Jaroslav, vítěz ročníku 1996, a mechanik Martin Šerý, kteří užuž chtěli zvednout své ruce k triumfálnímu gestu, oněměli. Jejich svědomí přitom bylo jasné jako čerstvě padlý sníh. Před rozhodující jízdou totiž svému závodníkovi namontovali úplně nový řetěz.

Od té doby se Martin Gavenda dostal na pódium jednou, když v loňském ročníku skončil druhý za Mariuszem Puzsakowskim. „S primárem problémy nejsou,“ odráží narážku na defekt, který ho před pěti lety stál vítězství, a pouští se do komentářů na téma vyhlídek na nedělní závod. „Hlavně aby to fungovalo jako při mistráku a dostal jsem se do finále. To je to nejtěžší, dostat se do finále.“

Problém ovšem může znamenat, že o jeho služby projevil zájem rovněž polský Lublin, jehož čeká ve stejný den výjezd do lotyšského Daugavpilsu. „Radši bych dal přednost Žarnovici,“ uvažuje. „To bude lepší. V pondělí musím do práce a v úterý jedeme první ligu v Praze. Uvidím, jak to všechno bude.“

O vyhlídkách Martina Gavendy na žarnovickém ovále může ledacos napovědět i výsledek slovenského šampionátu, kde skončil třetí. Finálová jízda byla poznamenána jeho pádem, za nějž diskvalifikací pykal Tomáš Suchánek.

„Nevím, nemám k tomu co říct,“ nechce se pouštět do spekulací ve spojení s mírou zavinění incidentu, který rozvířil hladinu mínění nejen na Slovensku. „V ten moment jsem neměl jinou cestu, než jít na zem. Neměl jsem tam místo. Viděl jsem, že se tam nevlezu. Zprava nebylo místo, jak se tam Martin Málek zamotal. Bolela mě pata, kulhal jsem na nohu, ale jinak jsem v pořádku.“

Účast Martina Gavendy na ZP SNP:

26.8.2007 DNR
24.8.2008 6.
29.8.2010 13.
28.8.2011 10.
26.8.2012 2.

Foto: Pavel Fišer a Martin Synek