Slaný a Mšeno startují svou vlastní soukromou extraligu

Slaný – 23. srpna
Změny, jimiž byla poněkud liberální extraligová pravidla během zimní přestávky utažena, se projevují přece jenom jako příliš tvrdá. Loni část diváků brblala na neustálé přepisování jmen v programech, avšak letos si v řadě případů mohou výsledek psát již předem. Po třech čtvrtinách základní části je již rozhodnuto o osudu Prahy a Pardubic, zatímco pozornost se upírá ke svým způsobem soukromé extralize Slaného a Mšena, která startuje ve středu ve středočeském královském městě. Nový styl závodu, v němž na kouče zbyla prakticky jen role vyháněčů vlastních závodníků z depa, se nelíbí ani Milanu Machovi.

„Tamten rozpis byl i pro nás manažery,“ říká Milan Mach. „Dalo se s ním pracovat. Tady máš nadiktovanou sestavu předem.“ Přitom právě slánský kouč v minulosti dokázal prakticky na koleně vymyslet novou strategickou variantu, která vývoj utkání dokázala řádně zamotat.

„Nelíbí se mi ani posunutí žolíka na deset bodů,“ pokračuje Milan Mach a dodává, že zvýšení hranice o dva body, má fatální dopad na ambice družstev. „Znevýhodňuje týmy, které ho používají, tedy teoreticky slabší týmy. Nedává to takovou možnost návratu do závodu jako dřív.“

Milan Mach má vůči současnému modelu ještě jednu výtku. „Přestože byl tento systém prosazován, aby jezdili junioři, většinou je v sestavě jenom jeden,“ argumentuje. „Mimo Prahy a nás se tak děje a to se mi nelíbí.“

Před středečním duelem se Mšenem, během něhož začíná souboj minimálně o bronzovou medaili, bude muset improvizovat se svou sestavou. Sebastian Ulamek si totiž před dvěma týdny v britské Elite League přivodil frakturu klíční kosti a třech žeber na vrch. Vrásky z čela mu lehce vyhladilo alespoň prohlášení Eduarda Krčmáře, že už zítra chce být v Güstrowě při evropském finále juniorů.

Milan Mach prozatím nechce uvádět konkrétní jména svých posil, ale v jednom má jednoznačně jasno. „Chtěl bych vyhrát aspoň jeden závod ve Slaným před domácím publikem,“ uvědomuje si svou poslední letošní možnost v tomto směru.

Na cestě do play-off:
Nehomogenní program jednotlivých družstev ruku v ruce s odloženým slánským výjezdem do Mšena způsobil, že již čtyři závody před koncem základní části nikdo nesebere Praze první a Pardubicím druhé místo.

Tím pádem je Praha ve finále a Pardubice pořádají semifinále. Zato Slaný a Mšeno nemají jisté vůbec nic. A to tím spíše, pokud před středečním kláním jsou na tom absolutně stejně. V tabulce mají v polovině své kampaně nulu a do konce základní části aspirují na osm bodů.

Přitom kromě svých vzájemných střetnutí ve Slaném a v září ve Mšeně je čeká ještě zářijový výjezd na ovál výše umístěného rivala. Petr Vandírek se v roli kouče objeví ve Svítkově a Milan Mach na Markétě.

Závěrečná čtyři utkání lze tedy označit jako soukromou extraligu Slaného a Mšena. Jak Praha, tak Pardubice totiž nemají co ztratit. A konec konců ani získat, odhlédneme-li samozřejmě od sportovní prestiže. Zato oba středočeské kluby jedou o všechno. A to nejen doslova, ale i do písmene, jelikož pouze pro jednoho z nich se otevře cesta do semifinále, odkud se dá teoreticky probít až na trůn.

Možnosti extraligových družstev v dalším průběhu soutěže:

  zbývající závody: z toho odvety: možný bodový zisk:
Praha 1 1 11+2+1=14
Pardubice 1 1 8+2+1=11
Slaný 3 2 0+6+2=8
Mšeno 3 2 0+6+2=8

Poznámka: poslední sloupec tabulky vyjadřuje součet doposud získaných bodů s body včetně bonusů, které může celek získat do konce soutěže.

Rýsující se podoba extraligového play-off:

semifinále: Pardubice, 2. října: Pardubice vs.
    lepší z dvojice Slaný – Mšeno
 
finále: Praha a dráha vítěze semifinále, říjen: Praha vs.
    vítěz semifinále

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel