Toruň byla plná emocí

Toruň – 11. srpna
Před dvěma roky se v Toruni začal rýsovat nový malý stadion pro rozvoj mladých plochodrážníků. Jako zkušební jezdci při akci SCM jsme si vyzkoušeli tvrdost této dráhy v podobě freestylového skoku Filipa Šifaldy z nezabezpečené dráhy přímo do bezpečnostního pásma, a dvou zlomenin klíčních kostí Igora Kopiece-Sobczynského a Daniela Halamky, který po této zkušenosti ihned ukončil závodní činnost. Proto jsme do Toruně odjížděli s jistými obavami, jak to asi dopadne…

Ještě v pátek přišla zpráva, že náš nadějný Adam Fencl reprezentovat do Polska nepojede, že mu lékaři diagnostikovali meningitidu! Adam skončil s vysokými horečkami v ústecké Masarykově nemocnici.

…dále, při odjezdu jsme málem havarovali – ne vlastní vinou, jen taktak jsme se vyhnuli srážce. Říkala jsem si, to je nějaké zlé znamení. Cesta byla dlouhá, ale přijeli jsme včas, ovšem celý stadion stál pod vodou. Rozhodlo se o zrušení sobotního závodu a přeložení na neděli.

V neděli začal trénink, a hned dva zkušené jezdce vidím na zemi – Josef Novák a Filip Hájek. Filip Šifalda vjede na dráhu a ups. Spadl řetěz! Vidina vyzkoušení dráhy je v nedohlednu. Naštěstí je mu umožněn druhý pokus, ale co čert nechtěl. Řetěz opět opustil své obvyklé místo. A o vzpouře karburátoru, ani nemluvím. Nakonec pád v patnácté jízdě z první pozice před Adrianem Bulanowskim.

Josef Novák měl také problémy s motocyklem, nakonec dojel první závod na půjčeném motocyklu a druhého závodu se vůbec nezúčastnil.

Velký smutek zahalil chabařovické depo, jelikož oběma malým závodníčkům v sobotu zemřeli blízcí jejich srdcím!

Pozitivní jen bylo, že v neděli se sešli hned dva oslavenci Josef Novák (15) a Kryštof Rybář (13). Do třetice jim chyběl Adam Fencl (15), který avšak slaví v nemocnici. Všem ještě jednou blahopřejeme k narozeninám. Smolařem se mohl cítit ale Kryštof Rybář, který dvakrát obsadil neoblíbené čtvrté místo. Velká zkušenost to zajisté byla pro benjamínka Milana Dobiáše, kterého však čtrnácté a šestnácté místo moc netěšilo.

Hojící náplastí je samozřejmě krásné třetí místo Filipa Hájka z dopoledního závodu, který jako jediný urval trofej pro Českou republiku, ostatní zůstaly v Polsku. Velké poděkování patří toruňským organizátorům, za perfektní přijetí, realizaci a servis po celou dobu našeho pobytu!

Foto: Jiřina Šifaldová