Josef Franc se vrací na den přesně po jedenácti letech

Praha – 14. srpna
Nakrajšie stromy sú na Horehroní, tvrdí poměrně přesvědčivě zpěvačka Kristýna ve svém chytlavém songu. Vydáte-li se od zmiňovaného slovenského regionu vymezeného v zásadě okresy Banská Bystrica a Brezno o kousek níže na jih, neminete Žarnovicu. I tohle městečko v hronské kotlině by si svými krásami zasloužilo písničku trhající rekordy hitparád. Kdo sem zavítal, rád se znovu vrací, což platí i pro plochodrážníky předvádějící své umění divákům na zaplněném stadiónu. Výjimkou není ani Josef Franc, který příští neděli pojede Zlatou přilbu SNP po jedenácti letech.

„Jsem tam, byl jen jednou v životě, když jsem byl ještě junior,“ vysvětluje Josef Franc, proč chtěl být součástí startovní listiny jubilejního padesátého ročníku legendárního slovenského podniku, by to přináší přesun na vzdálenost 650 kilometrů po skončení kvalifikace mistrovství světa na dlouhé dráze v Mariánských Lázních.

„Chci tam, proč ne?!“ pokračuje. „Pojedu rovnou po Mariánkách na noc. Dostávám se do formy a potřebuju ji doladit na dvojice.“

V jednom ohledu se ovšem Josef Franc mýlí, což je ovšem pro plochodrážníky, kteří si vesměs nevedou exaktní statistické přehledy typické. Sice se ještě česal na ofinku, avšak v Žarnovici nestartoval jako junior, nýbrž ve svých třiadvaceti letech. V neděli 25. srpna 2002 skončil třetí za Rafalem Szombierskim a vítězným Attilou Stefanim.

Foto: AMK Žarnovica