Žarnovica si své šedesátileté jubileum připomíná také výstavou

Žarnovica – 13. srpna
Žarnovická plochá dráha vstoupila letos do svého jubilejního šedesátého roku. K tomuto jubileu je uspořádána výstava v prostorách obřadní síně na žarnovickém městském úřadě. Přístupná veřejnosti je od včerejška, tedy 12. srpna do neděle 18. srpna. Škoda je jen jaksi poněkud krátkého trvání výstavy, týden není určitě optimální doba. Návštěvníci nedělního závodu mezinárodního mistrovství Slovenska ji ale mohli zhlédnout díky obětavosti místních organizátorů už předevčírem. Diváci jubilejního ročníku ZP SNP, který se koná příští neděli 25. srpna, ji už bohužel nespatří.

Výstava je koncipována jako průřez žarnovickou plochou dráhou. Doplněna je velkým množstvím fotografií, programů, plakátů. Nechybí ani plochodrážní kombinézy, přilby, k vidění jsou i dva plochodrážní speciály. Vše je řazeno v tematických celcích po rocích. Samozřejmě že nechybí čtyřicet devět ročníků ZP SNP a její historie, svůj panel má i období vůbec před vznikem ploché dráhy a pak už jde o průřez žarnovické plochodrážní historie. Vidět na fotkách lze jezdce, kteří v Žarnovici v minulosti startovali, stejně jako se p odívat, jak se kterému odchovanci dařilo na závodech ve světě. Vzpomenout můžete i na slovinského plošináře, Matiju Duha, který má v této síni slávy rovněž svůj koutek.

Výstavou nás provedl Jozef Treščák, bývalý funkcionář oddílu, hlasatel, chodící encyklopedie žarnovické plošiny v tom nejlepším slova smyslu. Opravdu nebyla otázka, kterou by nezodpověděl, na fotografiích nebyl jediný závodník, o němž by neuměl poutavě vypravovat. Nejen, že sypal z rukávu jména jezdců, ale i přidával mnohdy i historky, kterých má fakt mnoho. Je i pravdou, že velké množství vystavených programů je z jeho sbírky.

Foto: Miroslav Horáček