Češi v akci 69

Uprostřed prázdninové sezóny zažili čeští fandové pouze extraligu v Pardubicích, jenž zase o kousek poodhalila podobu play-off. V cizině se blýskli Josef Franc a Václav Milík pódiovými umístěními v závodech ranku mistrovství světa, avšak na stupně vítězů se naši závodníci dostali i v Toruni a v Žarnovici. V Premier League měli napilno Matěj Kůs a Hynek Štichauer, který se v pondělí dohodl na návratu do Plymouthu.
Návrat Hynka Štichauera do Premier League
Z českého úhlu pohledu začala Premier League navlas stejně jako o týden dříve. Utkání Belle Vue vs. Wolverhampton bylo odvoláno, zatímco Eastbourne dorazilo do Poole s Lukášem Drymlem uváděným jako rider – replacement. Stejný statut měl Pardubičan i pro páteční výjezd do Lakeside. Belle Vue takto označilo také jeho staršího bratra Aleše pro výjezdní mítink do King’s Lynn ve středu, jelikož pardubický kapitán závodil v race-off v Holstedu.

Zatímco ve vyšší britské lize nezávodil žádný Čech, v Premier League se dostali ke slovu hned dva. Matěj Kůs ve čtvrtek pomáhal Redcaru k domácímu triumfu nad Scunthorpe v poměru 49:44 čtyřmi body s jedním bonusem, přičemž další zisk mu sebral defekt. V sobotu vyrazil do Ipswiche, jenž jeho Medvědy předčil 59:31. Sedm Pražanových bodů zahrnovalo nejen dvě vítězné jízdy, ale také závěrečnou poruchu. Včera Matěj Kůs nechyběl v Newcastle, které porazilo Redcar 58:37. Na nepříliš populární dráze mezi trojicí nul vyčnívá jedno druhé místo.

Hynek Štichauer se v pondělí domluvil na kontraktu s Plymouthem, aby se na Britské ostrovy vrátil hned druhý den po středeční extralize v Pardubicích. Jeho desátý závod s vestou Devils proběhl v pátek v Somersetu. Při svém prvním účinkování pardubický borec nedojel do cíle a celkově nasbíral tři body s jedním bonusem.

Somerset triumfoval 59:36, avšak hned při sobotní odvetě v Plymouthu se oba celky rozešly smírně 45:45. Hynek Štichauer se tentokrát mohl pochlubit čtyřmi body se dvěma bonusy.

Všechny tři polské ligy si před vstupem do rozhodujících fází dopřály minulý týden pauzu, takže tradiční přehled magazínu speedwayA-Z dnes uzavírá ligové působení Martina Vaculíka ve švédské Elit Serien. Po týdenní pauze opět posílil řady Vetlandy. Ovšem Malilla ji v úterý doma předčila 48:42. Slovenský borec zaznamenal šest bodů, aby v rozjížďce s číslem třináct zůstal stát s mechanickými problémy.

Češi na pódiu v Polsku i na Slovensku
Karel Kadlec vynechal další díl evropské série veteránů v Rastede, protože nabídka na post náhradníka při finále mistrovství světa v Rzeszowě představovalo mnohem větší lákadlo. Veteráni se však v sobotu představili na klasické dráze v Žarnovici při Memoriálu Jaroslava Danka.

Jednadvacetičlenné startovní pole absolvovalo nejprve základní jízdy. Vedle Antona Wannaska byl nejlepší František Liebezeit rovněž s devatenácti body. Z českých borců skončil Richard Berger (15 bodů) sedmý, Martin Švestka (8) šestnáctý a Jan Boháč (7) osmnáctý. Ze Slováků byl Ján Daniel (14) devátý a Dušan Višváder (11) desátý.

Finále do 55 let vyhrál František Liebezeit před Ukrajincem Petrem Fedykem a mezi Rakušany Andrease Kehra a Jürgena Garherra se vklínil Richard Berger. Finále nad pětapadesát let přineslo pořadí Laszlo Meszaros, Ján Daniel, Anton Wannasek, Imre Fogas a Anton Schreiner.

Druhý den program v Žarnovici pokračoval dalším Memoriálem Ladislava Eliáše. Přinesl triumf Tomáši Suchánkovi a místa na pódiu Martinu Gavendovi s Jakubem Jamrogem. Filip Šitera byl devátý, Jan Holub osmnáctý a Jan Boháč v roli náhradníka vůbec nevyjel. Z domácích borců patřila Patriku Búrimu devatenáctá a Adamu Čaradovi dvaadvacátá příčka.

Nejlepších deset pokračovalo dvojicí semifinálových jízd o mistra Slovenska. Filip Šitera vypadl v semifinále. Ve finále triumfoval Martin Málek před Michalem Mitkem a Martinem Gavendou, za jehož pád byl Tomáš Suchánek vyloučen.

Zatímco někteří čeští Honzové se dívají na stopětadvacítky přece jenom spatra, v Polsku jim věnují stále větší pozornost. Malou dráhu pro ně postavili i v Toruni, kde se měly v sobotu uskutečnit první závody. D隝 je však odsunul na druhý den.

Dopolední mítink se stal kořistí Adriana Bulanowskeho (15 bodů) a na pódiu stanuli ještě Igor Kopec a Filip Hájek (po 13), o jejichž pořadí rozhodla lepší bilance lepších umístění. Kryštof Rybář (12) skončil čtvrtý, Filip Šifalda (7) sedmý, Josef Novák (4) dvanáctý a Milan Dobiáš (3) čtrnáctý.

Odpoledne si první tři příčky rozebrali výhradně domácí. Vyhrál Marcin Koscielski (14) před Marcelem Studzinskim (13) a Adrianem Bulanowskim (11). Kryštof Rybář (11) byl znovu čtvrtý, Filip Hájek (8) sedmý, Filip Šifalda (6) desátý a Milan Dobiáš (1) šestnáctý.

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Wojta Zavřel