Sportovní centrum mládeže bilancovalo sezónu

Krušovice – 24. listopadu
V sobotu byla uspořádána závěrečná hodnotící schůze Sportovního centra mládeže ploché dráhy. Za účasti členů realizačního týmu SCM a jezdců bylo provedeno zhodnocení sportovní přípravy. Původní plán přípravy jezdců byl zaměřen na přípravu zejména v období zahájení sportovní sezony. Bohužel tento plán byl narušen nepředvídanými okolnostmi při určení autority řízení motocyklového sportu. Tato událost měla za následek opožděné finanční dotace na činnost SCM a tak byla plánovaná příprava zrušena. Prvé finanční prostředky byly k dispozici až v červnu, do této doby příprava v menším provedení byla zajišována z vlastních prostředků.

Sportovní centrum mládeže rovněž zajišovalo přípravu mladých jezdců na závody pořádané pod patronací FIM a UEM v kubaturách 125, 250 a 500 ccm.

Do Sportovního centra mládeže byli na základě návrhů trenérů jednotlivých klubu zařazeni talentovaní jezdci, kteří skýtají záruku dobrých výsledků v budoucnosti. Zařazení jezdci podle věku byli zařazeni do dvou skupin M1 a M2, v každé skupině bylo sedm jezdců.

Další příprava jezdců byla hlavně zaměřena na jezdce startující v soutěžích FIM a UEM. Pro tyto jezdce byla uspořádána mimořádná soustředění za účasti mechaniků firmy Shupa, kteří s kolektivem SCM velmi dobře po celou sezonu spolupracovali. Tato soustředění byla uspořádána na stadionech v Pardubicích a ve Slaném. Plánovaná soustředění v pozdějším termínu byly uspořádány v Divišově a Chabařovicích, další soustředění v Divišově muselo být z důvodu nepříznivého počasí zrušeno.

Výsledky jezdců SCM PD v závodech M ČR a při reprezentaci ČR byly hodnoceny velmi kladně. Vrcholných výsledků dosáhli Patrik Mikel na motocyklu 125 ccm, který v holandském Blijhamu vyhrál neoficiální závod mistrovství Evropy a Eduard Krčmář na motocyklu 250 ccm obsadil v poháru FIM druhé místo.

Všem jezdcům bylo poděkováno za sportovní výsledky, poděkováno bylo rovněž mechanikům a zejména všem rodičům, bez jejichž podpory by jezdci nemohli vykonávat sportovní činnost. Rovněž byl kladně hodnocen výsledek soutěže o Rytíře motocyklového sportu AČR. Za poslední tři roky to byli pokaždé jezdci Sportovního centra mládeže. V roce 2010 to Eduard Krčmář, v roce 2011 Michaela Krupičková a v letošní sezoně Patrik Mikel.

Poděkováno bylo rovněž všem zástupcům klubů, kteří spolupracovali s SCM PD.
Všichni přítomní byli seznámeni návrhem projektu sportovní přípravy na období 2013 – 2016.

V závěru jednání byly všem jezdcům předány objednávky na nákup náhradních dílů pro opravy svých motocyklů v celkové výši 120 tisíc korun.

Realizační tým bude na příští roky požadovat zvýšenou dotaci finančních prostředků na svoji činnost, aby bylo reálné plnit úkoly a poslání kladené na činnost SCM PD. Po dobu osmi let jsou dotace stále stejné a přitom náklady na činnost jsou každým rokem zvyšovány.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)