Odešel Tjitte Bootsma

Počátkem týdne zemřel ve věku pouhých šestapadesáti let po delší těžké nemoci vynikající holandský ledař Tjitte Bootsma.
Ve své bohaté kariéře, kterou započal už v polovině osmdesátých let minulého století, byl mimo jiné několikanásobným účastníkem světových finále, či série Grand Prix. Nejlepšího umístění dosáhl v Assenu v roce 1997, kdy mu patřila jedenáctá příčka na světě, stejný výsledek dokázal zopakovat i v GP o dva roky později.

Asi největšího úspěchu dosáhl bojovník s typickým knírkem v roce 1993, kdy se spolu se spolu s Robertem Janem Munnecomem a Anne van der Helmem radoval z bronzu ve světovém šampionátu družstev. K jediné světové medaili v historii holandské ledové dráhy tehdy přispěl nejvyšším počtem sedmnácti bodů.

Tjitte Bootsmu jsme mohli několikrát vidět i na našich ledových oválech. Určitě nejvýraznější stopu zanechal na větřkovické přehradě u Kopřivnice v únoru 1997, kdy se ozdobil vítězstvím ve dvojdílném českém šampionátu.

Asi poslední okamžik, kdy seděl na ohřebovaném speciálu byl březen 2010. Tehdy neodolal a ve švédském Örnsköldsviku se aktivně zúčastnil volného závodu k pětadvacetiletému výročí působení Jouni Seppänena na ledových oválech.

U ploché dráhy zůstal i poté, co pověsil kombinézu na hřebík. Ještě během aktivní kariéry začal konstruovat a vyrábět rámy ledovou dráhu známé pod značkou TIBO.

Čest jeho památce!