Grand Prix Polska odhalila tajenku. Známe mistra světa na krátké ploché dráze.

Bydhoš – 27. srpna
V polské Bydhošti se v sobotu jela předposlední Grand Prix, která mohla již definitivně rozhodnout o tom, kdo se stane mistrem světa pro rok 2005 na krátké ploché dráze. Tajenka v Polsku byla rozluštěna. Ale pěkně po pořádku. Nejblíže k titulu měl Tony Rickardsson, kterému stačily pouhé čtyři body v závodě, aby se mistrem světa ve své kariéře stal již po šesté.V cestě za titulem mu stál pouze Jason Crump, který měl ještě teoretickou naději, že jeho cestu za vysněným titulem překazí. Jason by však musel vyhrát jak závod v Polsku, tak také poslední GP v Itálii. Tony by Polsku musel udělat méně jak tři body, což při jeho kvalitách bylo spíše utopií.


Král se šesti vztyčenými prsty
První jízda a v ní právě Jason Crump, který si svůj stroj staví na první dráhu. Vedle něho a tedy s modrým povlakem na hlavě startuje Sullivan, z bílé pak Linback a ze žluté Bjarne Pedersen. Nejlépe se start podaří Crumpovi a okamžitě se pevně usadí na první příčce. Za ním se vozí Pedersen a s ním svádí boj Linback, až čtvrtý jezdí Sullivan, tomuto jezdci se v letošním seriálu bohužel vůbec nedaří. V předposledním kole Linbackovi nejede motocykl a přenechává své třetí místo Sullivanovi. První kolem šachovnicového praporku projede Crump a stále jeho naděje na titul nezhasla, druhý dojede Pedersen a třetí Sullivan. Linback je poslední a tedy bez bodu.

Třetí jízda a v ní Tony Rickardsson, který startuje z první dráhy, druhá dráha patří pro tuto jízdu Andersenovi, třetí dráha Hamapelovi a ve čtvrté dráze se představí Jonsson. Bude mít Tony tři body? Bude! Startovací zařízení pouští všechny jezdce ke společné bitvě o body a Hampel se řítí jako první do zatáčky. Tony ho však podjede a dostává se do čela. Okamžitě jak je u něho zvykem získává náskok před ostatními. Za ním na druhém místě jezdí Hampel, který svádí boj se třetím Jonsonnem, ten má však pevnější nervy a ve třetím kole Hampela předjíždí. Hampel si nakonec připíše jen jeden bod, když za sebou nechává pouze
Andersena. Jen jeden jediný bodíček dělí Tonyho Rickardssona od titulu. Crumpovi pomalu naděje zhasíná…..

Suverénem čtvrté jízdy byl Gollob, který na domácí dráze umí zajet a v Polsku již získal skalp jak Crumpa tak Rickardssona, když zdejší Grand Prix několikrát vyhrál. I tentokrát dokazoval, že se s ním musí na stupně nejvyšší počítat. Jízdu vyhrál a za sebou nechal druhého Hancocka, třetí příčka patřila Nichollsovi a poslední dojel domácí Chrzanowski.

Šestá jízda a po ní se už možná bude slavit v týmu Tonyho Rickardssona. U vnitřní dráhy Gollob, vedle něho Rickardsson, vedle Rickadssona Sullivan a u prken Nicki Pedersen. Soustředění na startu, motory na plné obrátky a páska letí nahoru. Ze zatáčky vyjíždí jako první Pedersen za ním Gollob a třetí je Rickardsson. Sullivan bohužel opět čtveřici uzavírá. Na začátku čtvrtého kola Gollob zariskuje téměř na hranici regulérnosti a skoro po prknech podjíždí Pedersena, který má co dělat, aby se na svém motocyklu udržel. Do cíle tedy dojede první Gollob a diváci jsou ve varu, druhý dojede Pedersen a na třetím místě již jistý mistr světa Rickardsson.

Získal jeden jediný bod, který ho posadil na pomyslný trůn pro krále plochodrážních oválů. Je to jeho šestý titul a na kamery několikrát ukazuje svých šest zvednutých prstů. Tony neskrývá radost objíždí stadion, který mu zaslouženě tleská, pak už jen lítá nad hlavami svých mechaniků, kteří jej vyhazují k nebesům. Tajenku máme tedy rozluštěnu. Mistrem světa pro rok 2005 je Tony Rickardsson ze Švédska. Gratulace přijímá i od Crumpa, který asi sám nevěřil, že by mohl ještě titul vybojovat. A žije král…

Červenobílá radost
Polská Grand Prix tentokrát vůbec nevyšla mladému Linbackovi. Pět startů a ze všech nula. Tak děsivý výsledek asi dlouho nepamatuje. Tento mladíček je jednou nahoře jednou dole. V budoucnu o něm, ale jistě uslyšíme jen v superlativech. Naopak příjemně překvapil Lee Richardson, který se dostal až do finále. Rovněž polští jezdci zajeli skvěle tak, jak jsme u nich na jejich oválech zvyklí. Překvapením večera byla neúčast Tonyho Rickarssona v semifinále tomu to však ani trochu nevadilo, převlékl se do čisté kombinézy na hlavu si dal zlatou čepičku a užíval s úsměvem na tváři závěr celé Grand Prix.

První semifinále. Červená dráha Gollob, modrá Protasiewicz, bílá Nicki Pedersen, žlutá Crump. Do čela se s naprostou jistotou a suverenitou dostal Gollob za ním vyrazil Protasiewicz těsně stíhán Pedersenem až čtvrtý jel Crump. Ve druhém kole Protasiewicz najede příliš k prknům a dostane se pod něho jak Pedersen, tak i Crump. Stejným způsobem ovšem chybuje právě Crump na začátku třetího kola a okamžitě se propadá zpět na čtvrtou příčku. Pak se však Crump dostane do výhodné pozice ze které zaútočí a rázem za sebou znovu nechává jak Pedersena tak Protasiewicze. Gollob si zcela v klidu a nikým neatakován dojede pro první místo a účast ve finále, kam ho doprovodí i Crump. Tato jízda byla rozhodně nejhezčí ze všech, které byly ten slavný večer k vidění.

A druhé semifinále. Červená dráha Hancock, modrá Adams, bílá Richardson, žlutá Jonsson. Na první místo se dostal nečekaný semifinalista Richardson, když zaútočil až ze třetího místa po výjezdu z první zatáčky. Odsunul za sebe do té doby prvního Hancocka a druhého Jonssona, zkrátka, kde se vzal, tu se vzal…

Do cíle tento mladý Brit dojel tedy první a dostal se až do finále, čemuž by asi jen těžko někdo na začátku závodu věřil. Druhým postupujícím byl Hancock. Před branami semifinále skončili třetí Jonsson a čtvrtý Adams, který do bojů v podstatě nezasáhl.

Gollob si vybírá jako první dráhu a sahá po červené tabulce. Hancock si bere modrou, Crump bílou a na Richardsona zbyla žlutá, z celého závodu nejméně výhodná dráha. Start a polské vlajky letí nahoru, nebo jejich Tomek je první. Za ním se rve o druhou příčku Crump s Richardsonem. Crump však Richardsonovi nestačí, ten si ho pozorně hlídá a nedovolí mu jakékoli předjetí. Hancock jede až čtvrtý a celé čtyři kola nemá v podstatě koho předjet. Rozdávají si to jen ti dva Crump a Richardson.

Ten mladší však je v cíli ten štastnější. Zrodilo se jedno veliké překvapení. Grand Prix Polska tedy už poněkolikáté vyhrává Gollob, druhou příčku si zcela zaslouženě vybojoval Richardson a třetí je Crump.

Známe mistra světa, ale seriál ještě nekončí kdo bude druhý, třetí a kdo se dostane do osmičky, která si zajistí účast v příštím ročníku GP se dozvíme za čtrnáct dní v Itálii.


1. Tomasz Gollob, PL 13
2. Lee Richardson, GB 8
3. Jason Crump, AUS 9
4. Greg Hancock, USA 12
5. Leigh Adams, AUS 11
6. Piotr Protasiewicz, PL 11
7. Andreas Jonsson, S 10
8. Nicki Pedersen, DK 9
9. Tony Rickardsson, S 8
10. Scott Nicholls, GB 8
11. Bjarne Pedersen, DK 7
12. Jaroslaw Hampel, PL 6
13. Hans N. Andersen, DK 5
14. Ryan Sullivan, AUS 2
15. Tomasz Chrzanowski, PL 1
16. Antonio Lindbäck, S 0

Celkové pořadí: T. Rickardsson 171, J. Crump 134, N. Pedersen 97, L. Adams 91, G. Hancock 82, B. Pedersen 80, T. Gollob 79, A. Jonsson 70, J. Hampel 67, S. Nicholls 66, A. Lindback 66, H. Andersen 56, L. Richardson 49, R. Sullivan 45, T. Chrzanowski 22

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)