Slánský tandem pojistil březolupské vítězství ve finálové jízdě

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 2. června
Úvodní prvoligové kolo se neslo v duchu souboje juniorů pražské Markéty a Březolup. Oba celky se střídaly ve vedení a nedovolily tomu druhému, aby jim na hrotu průběžné klasifikace odskočil příliš daleko. Do finálové jízdy nastupovaly Březolupy s jednobodovou převahou, kterou nakonec Eduard Krčmář s neporazitelným Michalem Dudkem potvrdili jednoznačným triumfem nad Michalem Škurlou a Zdeňkem Holubem. Třetí příčku mají Pardubice, jimž na rozdíl od domácích vyšel žolík.


Startovní listina rozdělená ambicemi přesně napůl
První liga měla startovat minulou sobotu v Březolupech, avšak vzhledem k výjezdu juniorského nároďáku do Lakeside, byl závod přeložen na náhradní termín. Avšak ani dnes nebyly potřeby reprezentace vůči klubům zrovna nejohleduplnější. Lubomír Vozár postrádal hned dvě esa, Václava Milíka a Tomáše Suchánka.

Nehůře na tom byly se sestavou Březolupy. Roman Čejka dnes mohl místo svého umění ukazovat akorát čerstvou jizvu na rameni po operaci klíční kosti. A čas od času zaskočit s deštníčkem jako naváděčka u startovního roštu. Martin Gavenda logicky kývnul na nabídku zasáhnout do kvalifikace o SGP. S ním se po Alpy vypravil i otec Jaroslav, takže se v roli jezdícího kouče objevil Martin Málek.

„Neměl jsem jet, protože nevím, jak to dopadne zítra s polskou ligou,“ vysvětlil svou absenci v původní nominaci. Přitom se nechtěně postaral o velké překvapení hned v samotném úvodu, když ho v rozjížďce s číslem jedna hned od startu odvedl Michal Škurla. O poznání méně optimálně odstartoval svůj comeback po měsíční rekonvalescenci Stanislav Pouznar. Z depa se nedostal ani k roštu a zpět si spojku ze svého motocyklu přinesl v ruce.

Březolupy se však stejně dostaly do vedení po velkém sólu Michala Dudka, zatímco Patrik Nagy se za jeho zády musel bránit útokům Ondřeje Smetany. Zdeněk Holub ve třetí jízdě vychýlil
misky vah opět směrem k pražským boxům. Dominik Hinner, jenž byl zapůjčen jako čtvrtý muž do březolupské sestavy, se po něm sápal vnějškem první zatáčky, avšak záhy se stal kořistí Reného Vidnera.

Raketový start byl klíčovým předpokladem pro vítězství Eduarda Krčmáře v rozjížďce s číslem čtyři. Ondřej Veverka se nechtěl nechat vyšachovat, útočil na vedení, avšak slánský junior v březolupských službách byl o poznání rychlejší.

První série rozdělila čtveřici družstev do dvou skupin. Březolupy s Prahou se praly o vítězství, zatímco Pardubice si se Mšenem nic nedarovaly v otázce třetí příčky. V tomto duchu se dnešní podnik vyvíjel i nadále. V rozjížďce s číslem pět úřadoval opět Michal Dudek, když se v prvním oblouku jen mihnul okolo Zdeňka Holuba.

V šesté jízdě se konečně mohli rozjásat i domácí fanoušci, by jen na chvilku. Patrik Nagy se po skvělém startu z vnitřní dráhy dostal do vedení. Jenže Martin Málek, jenž si prve stěžoval na nedotažený set-up svého motocyklu, už rozhodně nechtěl prohrávat. I když ho maďarský junior v prvním výjezdu vyvezl na mantinel, stejně se už v následující zatáčce musel dívat na záda březolupského závodníka.

Úspěšný žolík se stojákem
Dva body Patrika Nagye ovšem zvýšily odstup domácích od Pardubic a Lubomír Vozár začal osnovat
plány na žolíkový útok. V sedmé jízdě ovšem ještě ta správná konstelace nenastala vzhledem k jejímu silnějšímu obsazení. Eduard Krčmář převedl rychlý start, ale záhy ho zastavila červená světla.

Miroslav Topinka vyhodnotil start jako neregulérní a na repete pozval celou čtveřici. Nyní však letěl dopředu Michal Škurla. Eduard Krčmář útočil, stahoval svého protivníka, avšak nakonec se musel smiřovat s druhým místem. „Byl jsem rychlejší, on mě brzdil, ale udržel si to,“ komentoval svou porážku slánský závodník.

V rozjížďce s číslem osm suverénně vyhrál Ondřej Smetana. Dominik Hinner však skončil bez bodů, o něž ho kromě pražského klubového kolegy připravili ještě Michal Klein a David Štěrovský. Praha tak vedla o bod před Březolupy, zatímco duel o třetí místo vyzníval pro Mšeno, na něž Pardubice ztrácely tři body.

Lubomír Vozár zůstane v historii zapsaný jako první manažer, který v nižší soutěži zvedl terč s žolíkem. Jeho důvěra vložená na bedra Tomáše Jůzy se mu v rozjížďce s číslem devět rozhodně vyplatila. Zatímco Ondřej Veverka mířil ke svému prvnímu, ale také poslednímu triumfu dnešního večera, pardubický závodník objel v první zatáčce Dominika Hinnera. A jelikož Stanislav Pouznar vyšel naprázdno, Pardubice rázem skočily o bod před Mšeno.


Fortuna měla východočeskému týmu přát i nadále, jelikož konto Mšena se ve třetí sérii nezatížilo jediným bodem. Patrik Nagy skončil s mechanickým problémem na trávníku a ani promptní zásah otce Roberta mu nepomohl vrátit se na rošt v limitu dvou minut. Eduard Krčmář troubil k březolupské ofenzívě, když odstartoval na Zdeňka Holuba.

Rozjížďka s číslem jedenáct však vypadala, že se Praha svým pronásledovatelům v moravských barvách zase vzdálí. Martin Málek sice odstartoval nejlépe ze všech, avšak Ondřej Smetana ho ve výjezdu postupně doháněl, až ho nakonec na rovince objel.

Na začátku třetího okruhu se však Vít Janoušek objevil pod nafukovacími mantinely. Vyskočilo mu rameno a on nemohl rozjetý motocykl samozřejmě uřídit. K ostudě přítomného lékařského personálu musel s bezvládnou rukou do depa po svých. Při repete si Martin Málek dal setsakramentský pozor, aby mu Ondřej Smetana neprovedl podobnou kulišárnu.

Březolupy už dýchaly Pražanům na záda, když osud svých týmů měli vzít do rukou oba neporažení jmenovci. Michal Škurla perfektně odstartoval, zatímco Michal Dudek zůstal trčet za René Vidnerem. Slánský závodník však na svou vítěznou šňůru přesto vázal další zlatý uzlík. Z první zatáčky vyjel venkem, na protilehlé rovince předčil svého pardubického soka, aby ve druhém oblouku překonal i vedoucího Pražana.


Verdikt finálové jízdy
Poslední čtvrtinu základního rozpisu startovaly oba vedoucí celky na sedmadvaceti bodech. Pokud se týká duelu o třetí místo, Pardubice měly k dobru čtyři body na Mšeno. Rudolf Grepl, který dnes vlastní tým koučoval, poslal do třinácté jízdy Patrika Nagye v úloze žolíka. Taktizoval i Lubomír Vozár a místo Jaromíra Otruby povolal René Vidnera.

Pardubický manažer měl stejně šastnou ruku jako prve s žolíkem. René Vidner vystřelil z roštu jako balistická střela. Michal Škurla ho celou dobu zasypával nájezdy, avšak musel zůstat bezprostředním divákem Pardubičanova triumfu. „S tím jsem nepočítal,“ přiznal později. Výsledek přitom zaskočil i samotného vítěze. „Nemám rád startovat od prken nebo z lajny, ale z ní mi to teď vyšlo,“ říkal René Vidner.

Ten ovšem neměl čas na delší debaty, jelikož ho čekala třetí jízdě v řadě. Drama souboje o třetí místo gradovalo, jelikož Patrik Nagy coby žolík prve přivezl jen třetí místo. březolupy měly opět dva body ztráty na vedoucí Prahu, ale Eduard Krčmář se postaral o nápravu. Po bleskovém startu ujel všem, zatímco René Vidner držel druhé místo. Na začátku druhého kola ho o ně připravil Ondřej Smetana, aby pardubický závodník v dalším okruhu zastavil s křečemi v rukou.

„Radši jsem to zabalil,“ vysvětloval v depu, „Padalo mě to z ruk, už když jel Ondra kolem mě.“ Bod zůstal na Stanislava Pouznara, který se ovšem pod šachovnicovou vlajkou doslova proplouhal s prázdnou zadní pneumatikou. V další jízdě zastupoval Víta Janouška, takže musel spěšně měnit kolo.


I když do rozjížďky s číslem patnáct vystřelil jako první Ondřej Veverka, Michal Dudek ho objel vnějškem první zatáčky a zachoval tak svou neporazitelnost i nadále. Březolupy opět srovnaly krok s Prahou. A jelikož Pardubice už mohly slavit třetí místo, když David Štěrovský dorazil do cíle před Stanislavem Pouznarem, otázka vítěze byla jedinou dnešní nerozluštěnou hádankou.

Martin Málek dal do finálové jízdy lepší výchozí pozici svému celku. Perfektně odstartoval, aby už na konci protilehlé rovinky měl bratru deset metrů na Zdeňka Holuba. Ve finále však nechal jet s Michalem Dudkem Eduarda Krčmáře.

Jenže Michal Dudek měl daleko ke klidu. Jeho mechanik Zdeněk Uhl totiž zjistil oba utržené palivové kohoutky a nezbylo nic jiného, než v expresním tempu měnit nádrž. Pohoda nepanovala ani v pražských boxech. „Musíme jet dvojici,“ obracel se Michal Škurla na Zdeňka Holuba, který ovšem musel přesednout do sedla náhradního motocyklu. Na tom prvním mu prasknul jazýček pod sedlem.

Eduard Krčmář se opět ujal vlády už od vylétnutí pásky. Pražané jeli za ním, ale Michal Dudek si našel cestu za záda svého kolegy už v prvním oblouku. „Obtáh‘ mě po venku, když jsem ho čekal spodem,“ popisoval Michal Škurla. Maximální triumf březolupského tandemu jen podtrhlo vítězství moravského celku.

Hlasy z depa
„Zezačátku jsem to dobře neviděl,“ přiznával Michal Dudek. „Naposledy tady byly dráha děravá, ale dneska byla super. Trefili jsme se do motorky. Pořád jsem vyhrával, pohoda, ve finále byl Eda první, já šel hned na lajnu.jeli jsme dvojici a na vítězství. Spokojenost, paráda.“


„Super, až na tu jízdu se Škurlou,“ vracel se Eduard Krčmář k jediné porážce dnešního dne. „Byl jsem tam, ale oni mi to stopli. Potom tam byl on, já byl rychlejší, brzdil mě, ale udržel si to. Celej‘ tým udělal dobře motorky. Ve finále jsme si je pohlídali a jeli jsme dvojici. Vítězství je super, jen tak dál.“

„Dneska to bylo super,“ přidal se ke svým kolegům rovněž Martin Málek. „Nejdřív jsem neměl jet, nevěděl jsem, jak to dopadne s polskou ligou. Šlo to tamo, byl jsem tady jediný zástupce z Březolup a s pomocí mamky a Milana Macha jsem to ukoučoval. Škoda akorát té první jízdy. Neměl jsem ještě úplně doladěnou motorku, ale pak jsem byl spokojený. Finálovou jízdu jsem nechal jet kluky. Zvládli to bravurně, takže v Březolupech bude velká radost.“

„Dneska to bylo dobrý,“ zastával optimistický postoj rovněž Michal Škurla. „Mšeno je moje oblíbená dráha, mám ji rád. Nejvíc mě štve finále a Rencek Vidner, jak mě předjel. To mě naštvalo dost, to jsem neočekával. Finále mohlo bejt‘ lepší. Po startu jsem tam byl s nima, ale Dudu mě obtáh‘ po venku, když jsem ho čekal spodem.“

„Napínavý až do konce,“ hodnotil mítink Zdeněk Holub. „Bylo to vyrovnaný, do poslední jízdy jsme vedli my. Ve finále jsem si blbě stoupnul, ještě jsme musel skočit na druhou motorku, protože mi prasknul jazýček u sedačky. Ve Svitavách jim to snad vrátíme, já tam ale nepojedu, jsem v Červenogradu.“


„Dnešek nebyl dobrej‘,“ kroutil hlavou Ondřej Veverka. „Nemohli jsme zprvu nastavit motorku. Když jsme ji nastavili, začalo to klepat na klice. Šli jsme na druhou motorku, ale nejsme spokojenej‘. Každej‘ den není posvícení. Mohli jsme vyhrát, co se dá dělat, žily si řezat nebudeme, třeba příště…“

„Pozitivně,“ odpovídal Ondřej Smetana na obligátní otázku magazínu speedwayA-Z, jak to dneska viděl. „Akorát jsme měli vyhrát. Na Matese se mi to povedlo, ale pak spadnul Vítek a bylo to v háji. Podruhý si na mě dal pozor a nenechal mi to. Velká škoda, ale co se dá dělat?!“

„Šlo to, akorát tu poslední jízdu,“ svěřoval se René Vidner. „Jel jsem třikrát za sebou a padalo mě to. Radši jsem to zabalil. Nemám rád startovat od lajny nebo od prken, ale ve třináctý jízdě se mi to povedlo.“

„Docela v pohodě,“ smál se David Štěrovský. „Akorát jsme nedoladili převod. Dráha mi nesedla a nechtěli jsme se hrabat v předstihu. Nějak to nevyšlo, ráno před závodama jsem ještě zadřel motor. Ale příště bude líp.“

„Šel jsem na hubu při tréninku ve Svitavách,“ vysvětloval Stanislav Pouznar měsíc závodní absence. „A hned jsem se uzdravil, jsem si udělal v Liberci kotník. Musel jsem dnes postavit novou motorku. Měl jsem jinej‘ rám místo Stuhy Jawu. A jak je rámovina jiná, doplatil jsem nejvíc na starty. Ale na to, že jsem na tom měsíc neseděl, bylo to v mezích spokojenosti. Příště to bude určitě ještě lepší.“

1. AK Březolupy     41
Martin Málek 2 3 3 3   11
Michal Dudek 3 3 3 3 2 14(1)
Eduard Krčmář 3 2 3 3 3 14
Dominik Hinner 1 0 1 0   2
 
2. AK Markéta Praha     36
Zdeněk Holub 3 2 2 2 0 9
Ondřej Veverka 2 1 3 2   8
Ondřej Smetana 1 3 2 2   8
Michal Škurla 3 3 2 2 1 11
 
3. ZP Pardubice     17
Tomáš Jůza 0 1 4* 1   6
David Štěrovský 1 1 1 1   4
René Vidner 2 0 1 3 R   6
Jaromír Otruba 0 0 1 –   1
 
4. Grepl PDK Mšeno     11
Michal Klein 1 2 0 0   3
Vít Janoušek 0 0 X –   0
Patrik Nagy, H (ACCR) 2 2 M 2*   6
Stanislav Pouznar – 1 0 1 0   2

Průběžná prvoligová tabulka:

  body z jízd tabulkové body
1. Březolupy 41 4
2. Praha 36 3
3. Pardubice 17 2
4. Mšeno 11 1

Foto: Eva Palánová