Polským králem je Ryan Sullivan

Gniezno – 1. června
Polské Gniezno bylo první červnovou sobotu hostitelem pátého ročníku tradičního a velmi atraktivního závodu o Korunu krále Boleslava Chrobrego. Tento mítink každým rokem přiláká do tohoto města řadu předních jezdců a ani letošní ročník nebyl výjimkou. Téměř vyprodaný stadion přivítal kromě obhájce královské koruny z loňského roku Emila Sajfutdinova další hvězdy plochodrážního nebe. Nechyběl zde Greg Hancock, Jason Crump, Tomasz Gollob, Antonio Lindbäck, Ryan Sullivan, Magnus Zetterstrom, Bjarne Pedersen, Piotr Protasiewicz a další včetně Slováka Martina Vaculíka.

Slavnostní nástup originálně pojatý v dobovém stylu, včetně naváděček a startmaršála v kostýmech z dob prvního polského krále a na oválu koňské spřežení, vezoucí posledního vítěze Emila Sajfutdinova na královský trůn uprostřed stadionu. Zde sundal královskou korunu a mohl začít spřádat myšlenky na obhajobu. Ta se zatím v historii nikomu nepovedla.

Ačkoliv si počasí chvílemi pohrávalo s nervy pořadatelů i fanoušků, závod začal podle plánu.
Hned první jízda naznačila, že se pojede na ostří nože. Obhájce loňského prvenství se musel spokojit s druhým místem, jelikož Tomasz Gollob mu nedal sebemenší šanci. I v dalších jízdách bylo vidět, že se zde sešla opravdová špička ploché dráhy.

Po prvních dvou sériích byl jediným neporaženým jezdcem Ryan Sullivan. Ten ovšem v dalších dvou svých startech získal pouhý bod a celkem měl tedy před poslední sérií startů sedm bodů. Jenže stejný bodový součet mělo dalších šest jezdců. Navíc Antonio Lindbäck měl osm a Tomasz Gollob dokonce deset.

Jediným jasným finalistou byl tedy v tu dobu jen Emil Sajfutdinov s jedenácti body. O další tři finálová místa tedy bojovalo ještě devět jezdců. Hned v sedmnácté jízdě na sebe narazili Tomasz Gollob, RyanSullivan a Antonio Lindbäck.

Australan dokázal porazit Tomasze Golloba a připsal si cennou trojku, která jej v konečném součtu poslala do finále, stejně jako druhá příčka Tomasze Golloba. Poslední postupové místo do finále si zajistil triumfem v jízdě číslo devatenáct Martin Vaculík, který dokázal porazit jak Bjarne Pedersena, Adama Skornickeho, tak hlavně Jasona Crumpa. Martin Vaculík měl stejně jako Piotr Protasiewicz deset bodů, ale rozhodoval větší počet lepších umístění.

Samotné finále tedy přivedlo na start velmi zajímavou čtveřici. Hned po startu šel do vedení Ryan Sullivan, následován Tomaszem Gollobem, Martinem Vaculíkem a Emilem Sajfutdinovem. Na konci prvního kola vypověděl službu stroj Tomasze Golloba a finále pro něj skončilo. Ryan Sullivan si pohlídal první místo. Krásný souboj o druhé místo, který trval celá čtyři kola, pro sebe nakonec získal před Martinem Vaculíkem Emil Sajfutdinov.

1. Ryan Sullivan (10), 2. Emil Sajfutdinov (14), 3. Martin Vaculík (10), 4. Tomasz Gollob (12), 5. Piotr Protasiewicz (10), 6. Greg Hancock (9), 7. Antonio Lindbäck (9), 8. Jason Crump (8), 9. Krzysztof Buczkowski (8), 10. Damian Balinski (7), 11. Bjarne Pedersen (5), 12. Magnus Zetterström (4), 13. Kacper Gomolski (4), 14. Krzysztof Kasprzak (4), 15. Jonas Davidsson (3), 16. Adam Skornicki (2),
17. Maciej Fajfer (1), 18. Wojciech Lisiecki (DNR).

Foto: Wojta Zavřel