Jeremy Doncaster nesl svůj pád s nadhledem

Nandlstadt – 15. srpna
Jeremy Doncaster, jedna z legend ploché dráhy, mistr světa družstev, medailista světového šampionátu jednotlivců a také dvojnásobný vítěz Zlaté přilby v Pardubicích, se minulý týden na bavorské trávě loučil s aktivní kariérou. Je však třeba hned poznamenat, že si svoji derniéru docela určitě představoval jinak, než odjezdem v houkající sanitce. I taková však plochá dráha může být.

Ale popořádku. Hustý a vzorně připravený trávník na oválu v Nandlstadtu nedaleko Landshutu přivítal kvalitně obsazené startovní pole. Kromě obvyklých hvězd typu Roberta Bartha, Gerda Risse či Paula Hurryho najít i borci, kteří se už na travnatých drahách prakticky neobjevují. Třeba Trevor Banks či Chris Louis. Bohužel proti plánované účasti Zdeňka Schneiderwinda se postavil jeho automobil. Jediným českým zástupcem byl Jiří Štancl starší jako nejezdící host.

Jistou atrakcí pro kontinentálního Evropana byly i litrové sajdkáry jezdící doprava. Bohužel pozvaným bývalým hvězdám levých zatáček mohli diváci zatleskat pouze při slavnostním nástupu. K vidění byl například Mike Lee, Peter Collins, který s čepicí Jawa určitě potěšil přítomného Evžena Erbana, Klaus Lausch, Jiří Štancl, Don Godden či Joe Hughes.

V závodě samotném jsme pak viděli řadu zajímavých soubojů. Ten určitě nejhezčí předvedl Jörg Tebbe. Po čtyřech kolech tvrdých ataků nakonec udolal Gerda Risse. Také řada defektů, jenž postihovaly i ty nejlepší. Suverénním vítězem se tak stal Herbert Rudolph. Jörg Tebb korunoval svůj výborný výkon druhým místem. Společnost jim pak na stupních vítězů dělal Paul Hurry.

O největší vzrušení zaplněného hlediště se postaral sám oslavenec. Při nepovedeném startovním manévru udělal jeho stroj svíčku a poté trefil ležícího jezdce. Výsledkem je zlomená noha. Přihlížející Jiří Štancl to okomentoval slovy: „No, to je plochá. Proti tomuhle nemá nikdo.“ Nutno dodat, že populární Donkey nesl situaci s nadhledem a cestu do sanitního vozu si alespoň zpříjemnil doneseným pivem. Popřejme sympatickému Angličanovi rychlé uzdravení.