Legendy Zlaté přilby přijely po necelém roce opět na dostihové závodiště

Pardubice – 2. října
U příležitosti konání 63. ročníku Zlaté přilby města Pardubic se sešly legendy české a světové ploché dráhy pan Antonín Kasper starší a pan Milan Špinka s několika fanoušky na dostihovém závodišti, aby uctili památku závodníků, kteří položili na místním travnatém ovále v boji o Zlatou přilbu to nejcennější, svůj život.

Slova se ujal Jiří Hejtík slova a zavzpomínal na Holanďana Poldervaarta, který zde měl tragický pád v roce 1934, Němce Stieglmeiera v roce 1961, české závodníky Němečka 1947, Dušánka 1961 a Vildeho 1963. Jedinou obě má i svítkovský stadion, a tou se stal vynikající český reprezentant Luboš Tomíček. Stalo se to bohužel ve finále 20. ročníku Zlaté přilby v roce 1968.

Přátelé ploché dráhy se poklonili památce dalšího vítěze Zlaté přilby z roku 1991, mistra Evropy juniorů, několikanásobného individuálního mistra ČR a účastníka seriálu Grand prix v nedávných letech Antonína Kaspera mladšího.

Jmenovaným jezdcům byla k pomníčkům položena kytice a zapáleny svíčky. Na závěr byla památka jezdců uctěna minutou ticha. Dále se zavzpomínalo na další závodníky, kteří už nejsou mezi námi, jako Mistr Miloslav Špinka, Rudolf Havelka, Hugo Rosák, Jan Lucák, Franta Juhan, Zdeněk Démon Kudrna, Jirka Jirout a v neposlední řadě Kelly Jellyman Moran a Matej Ferjan a mnoho a mnoho dalších hvězd ploché dráhy, které zavítaly do Pardubic.

Závěrem Antonín Kasper starší přidal na zpestření krásnou historku z tohoto závodiště, při které srdce každého plochodrážního nadšence zaplesá a to jak se zrovna v této životu nebezpečné popkovické zatáčce protáhl ve finále 15. ZP před Angličana Tatuma a vedení už nepustil do konce finálové jízdy. Všichni účastníci vyslovili přání, aby se z této znovuobnovené pietní akce stala každoroční tradice před startem bojů o Zlatou přilbu.

Foto: Jiří Havlíček