Mariánské Lázně budou bez dvou českých mistrů

Mariánské Lázně – 20. května
Původní startovní listina zítřejšího šampionátu republiky na dlouhé dráze zahrnovala jména třech závodníků, kteří se už postavili na nejvyšší stupeň. Nakonec však dvě z nich budou chybět. A shodou okolností obě česká, by jedno z nich nenasvědčuje slovanský původ jeho nositele.

Pavla Ondrašíka skolila nemoc, zatímco Zdeněk Schneiderwind se po dlouhém váhání rozhodl věnovat se naplno své trenérské kariéře a pověsil kombinézu definitivně na hřebík. By ještě ve středu byla dvě volná místa, nyní po omluvě dalších dvou závodníků, nejsou obsazena pouze tři startovní čísla.

Vysvětlení problému je jednoduché. Do mistrovského závodu zasáhne také Karel Kadlec. Plzeňský nezmar však na svém motocyklu poveze nezvyklé číslo 35, které mu zůstane ze souběžného klání evropské série veteránů. „Míra Musil a Petr Moravec mě poprosili, aby se zaplnila startovní listina,“ vysvětlil důvod svého záskoku. „Jinak by byli v mistrovství republiky jenom tři Češi.“

Kdo by si však myslel, že si osmačtyřicetiletý borec dopřeje neděli plnou odpočinku se svou přítelkyní Hankou, hrozně by se zmýlil. Karel Kadlec totiž zamíří do Plattlingu, kde ho po veteránech a českém šampionátu v neděli očekává třetí závod ve dvou dnech.

Historické okénko:
28. září 2004, Mariánské Lázně – mlhavý den prozářilo zlato Pavla Ondrašíka

Renesance mistrovství republiky na dlouhé dráze zastihla v životní formě Zdeňka Schneiderwinda. Ostřílený specialista na dlouhé a travnaté ovály se na přelomu milénia ozdobil medailemi z evropského šampionátu na trávě. Na domácím lázeňském kolbišti ho v letech 2003 – 2008 nikdo nepřekonal. A o předloňský titul ho nepřipravil žádný ze soupeřů, ale pád v poslední zatáčce finále A.

Jedinou výjimkou na zlaté šňůře českých titulů je však sezóna 2004. Osudná se mu stala jeho oblíbená Francie. Zatímco v Marmande stál na stupních vítězů jednoho z finálových závodů mistrovství světa, o dva měsíce později ho z Morizes odvážela sanitka s vážným zraněním.

Mistrovství republiky se tehdy konalo až na svatého Václava. Po kopcích nad městem se válela šedivá mlha a dráha byla ztěžklá předchozími dešti. Ve startovním poli měli samozřejmě prim cizinci a za našich se do finále A dostali jen Pavel Ondrašík a Petr Vandírek, jenž se na dlouhé dráze objevil po letech poprvé a bohužel i naposledy.

Nejlepší start předvedl Pavel Ondrašík, avšak průjezd první zatáčkou katapultoval do čela Marcuse Eibla, který už na rovince měl bratru čtyřicetimetrový náskok. Naproti tomu Pavel Ondrašík musel v průběhu úvodního okruhu řešit Ottu Niedermeiera. Když se ho zbavil, bylo na stíhání vedoucího Němce už pozdě.

Než však všichni přítomní stačili domyslet, jestli Marcus Eibl bude pouze vítězem mezinárodního mistrovství republiky či opravdovým českým mistrem, přišlo třetí kolo. A v něm se jeho stroj zastavil, protože mu praskl převodový řemen. Pavel Ondrašík projel cílem jako první a před vyhlášením na stupních si na přání Pavla Fišera ochotně lehl na dráhu, kterou právě dobyl.

Startovní listina:

1
2 Klaus-Peter Gerdemann, D
3 Richard Speiser, D
4 Andy Appleton, GB
5 Josef Franc, CZ
6 Martin Smolinski, D
7
8 Sirg Schützbach, D (FMS)
9 Alessandro Milanese, I
10 Stefan Drofa, D
11
12 Aki-Pekka Mustonen, FIN
13 David Speight, GB
14
15 Richard Wolff, CZ
16 Joel Nyström, S
17 Nadine Frenk, D
18 Aleš Dryml, CZ
35 Karel Kadlec, CZ

Foto: Pavel Fišer a Zdeněk Flajšhanz