Matej Žagar posadil Pardubice na extraligový trůn dvacet metrů před cílem rozjezdu

Slaný – 2. září
Počasí jako vymalované se postaralo o báječné kulisy letošní třetí extralize, v níž se do boje o vítězství zapojila celá čtveřice. Poláci dorazili prozatím s nejsilnější sestavou, nicméně Blažej Skrzeszewski favorizoval spíše Pardubice. Po dvou úvodních rozjížďkách ovšem vedl jeho tým. Mikolaj Czapla upadl v juniorské jízdě a do vedení pronikl Slaný. Jenže nikdo z jeho závodníků neměl dnes svůj den. Nedařilo se ani Pardubičanům, Daniel Šilhán po pádu ve třetí jízdě roztrhnul nafukovací vak ve druhém výjezdu a poté nechal své místo v sestavě raději Jana Jeníčka. Pro Prahu inkasoval první dva body až Daniel Klíma v rozjížďce s číslem tři, takže si Tomáš Topinka své eso jménem Jan Kvěch nenechával dlouho schované v rukávu. Nicméně prim hrálo Gniezno, jež od začátku třetí série opět udávalo tempo. Adrian Gala se blýsknul v osmnácté jízdě porážkou Mateje Žagara, jehož Lubomír Vozár poslal na ovál jako žolíka. Jan Kvěch hned nato zaúřadoval šesti body, ale problémy s karburátorem vzápětí poslaly Daniela Klímu ze startovního roštu, ještě než se zvedla páska. Mikolaj Czapla i ve druhé juniorské jízdě skončil na zemi, nicméně Poláci stejně směřovali za vítězstvím, které v závěru potvrdili. Slaný se nevešel na pódium o jeden bod, Praha a Pardubice jely rozjezd o druhé místo. Prim v něm hrál Jan Kvěch. Avšak Matej Žagar zůstával ve střehu. V poslední zatáčce udeřil zvenčí, ve výjezdu zlomil svůj motocykl na vnitřek, aby jako první metu protnul on. Druhé místo korunovalo Pardubičany za mistry letošní extraligy.

Na pódium se vešli všichni

Slaný se staví Polákům do cesty

Grzegorz Walasek, Oskar Polis a Jan Macek odjíždějí z nástupu

Marcin Nowak si již v letošní české extralize své jméno udělal. Co ovšem předvedl v první jízdě dnešního odpoledne, překonalo veškeré dosavadní meze. Polák s vestou Gniezna skvěle odstartoval a udržel na uzdě Grzegorze Walaska. Matej Žagar dokázal předjet pouze Josefa France ve druhé zatáčce. Tým ze země našich severních sousedů se ujal vedení v aktuální klasifikace. Že jej do konce závodu bude opouštět jen na malé chvilky, nevěřil ani jeho kouč Blažej Skrzeszewski. Ale vskutku…

Nicméně nepředbíhejme. Druhou jízdu opanoval Václav Milík, avšak Norbert Kosciuch bral dva body. Pesimismus polského kouče se potvrdil v juniorské jízdě. Jejím suverénem se stal Jan Macek. Mikolaj Czapla však přišel o druhou příčku, když pod tlakem Daniela Klímy upadl v prvním výjezdu druhého kola.

Daniel Šilhán vysvětluje své odstoupení:

„Roztrh‘ se mantinel, jsem rád, že jsem doběhnul do cíle pro bod. Mám modřiny po nohách, nechci riskovat a lámat to pět koleno.“

Překvapení na úvod: Marcin Nowak (bílá) vede první jízdu před Grzegorzem Walaskem (červená), Matejem Žagarem (žlutá) a Josefem Francem (modrá)

Dramatickým událostem ale nebyl ještě konec. V poslední zatáčce se třetí Daniel Šilhán dostal moc daleko na venek. Vletěl do nafukovací bariéry a upadl. Posbíral se na nohy a doběhl si do cíle pro poslední bod. Závod pokračoval výměně vaku, ovšem pardubický junior se již v něm objevit neměl.

Po nulách Josefa France a Petra Chlupáče byly dva body Daniela Klímy prvními, které na pražském kontě vůbec přistály. Otázka, zda Tomáš Topinka vystřídá Filipa Hájka až ve druhé nebo již v první sérii se tak staly neopodstatněnými. Pražský náhradník vyjel na ovál již v rozjížďce s číslem čtyři. Perfektně odstartoval z nejvnitřnější pozice, nalepil se na vnitřní čáru. A pak si mohl jen nechat vyprávět, co se dělo za jeho zády. Adrian Gala v první zatáčce druhého okruhu sebral druhou příčku Hynku Štichauerovi. Pardubičan kul odvetu, v dalším oblouku byl hodně tvrdý.

Avšak Polák byl ještě tvrdší. Nájezdníka odstavil, až klesl na poslední pozici na Ondřeje Smetanu. Slaný se díky němu dotáhl na vedoucí liberecké Gniezno. Hned po přestávce šel Grzegorz Walasek ještě dál. V úvodním výjezdu předčil Hynka Štichauera a poslal domácí do čela. Slánský Oskar Polis, jenž na úvod zaznamenal jednobodový debut v české extralize, vystřihnul v šesté jízdě letmý start a dočkal se varování. Napodruhé si dával pozor a většinu času strávil za zády Adriana Galy.

Daniel Šilhán vyvázl z pádu bez zranění, avšak v závodě již nepokračoval

Slaný zůstával ve vedení o po rozjížďce s číslem sedm. Jan Kvěch v jejím prvním výjezdu předčil Václava Milíka. Marcin Nowak se mezi ně nemíchal, ovšem Jana Macka za sebou udržel. Závěr druhé série patřil Mateji Žagarovi. Triumfoval stylem start – cíl před Norbertem Kosciuchem. Díky bodu, který Ondřej Smetana získal na Danielu Klímovi, se však Slaný nezřítil z vedoucí příčky docela.

 

Smutek domácích

Daniel Klíma (modrá) si dláždí cestu před Marcina Nowaka (bílá) a Oskara Polise (červená)

Slaný a Gniezno měly po třinácti bodech, Pardubice za nimi byly o bod, Praha o tři. V deváté jízdě Adrian Gala odvedl Grzegorz Walaska a Václav Milík v první zatáčce stihnul pouze Daniela Klímu. Mikolaj Czapla hned poté nebodoval. Oskar Polis však neměl moc času prohánět suverénního Jana Kvěcha. Musel se bránit náporu Mateje Žagara.

Slaný se přesto přesně v polovině závodu na hrot průběžné klasifikace vrátil. Pěl však přitom labutí píseň. Jan Macek přijel z jedenácté jízdy již s druhou nulou, zato Norbert Kosciuch byl na koni. A po něm i Marcin Nowak. Ke vší smůle domácího týmu přišel Ondřej Smetana o body, když si v závěru třetího kola omylem vytáhnul vypínač zapalování.

Před předposlední pětinou Daniel Klíma konečně kápnul na správný set up. Odstartoval jako plochodrážní pánbůh a bez sebemenších potíží odrážel Oskara Polise a Marcina Nowaka, zatímco Hynek Štichauer trčel vzadu. Žádné nové pořádky však nenastaly a Jan Kvěch se dokonce v rozjížďce s číslem čtrnáct dočkal hned dvojí porážky.

Norbert Kosciuch pádil na vítězstvím již od vylétnutí pásky. Pražský náhradník mu chtěl jeho misi překazit, avšak ve výjezdu z první zatáčky klesl na třetí příčku za Grzegorze Walaska. Mezitím v depu Lubomír Vozár povýšil Mateje Žagara na žolíka pro rozjížďku s číslem patnáct. Za suveréna však byl Adrian Gala.

Norbert Kosciuch (bílá) se ujímá vedení před Grzegorzem Walaskem (červená) a Janem Kvěchem (modrá)

Slovinec mířící pro dvojité body v první zatáčce za sebe poslal Jana Macka, jemuž poslední bod uzmul Petr Chlupáč. Slaný byl v postavení na užití žolíka, ale než jej Milan Mach stačil nahlásit, byli již závodníci šestnácté jízdy na ovále. Tomáš Topinka byl pohotovější, nechal stát Josefa France, jehož nahradil Janem Kvěchem coby taktickou rezervou joker.

Záměr pražského kouče klapnul dokonale. Jan Kvěch vyhrál stylem start – cíl před Václavem Milíkem, Ondřejem Smetanou a Mikolajem Czaplou. Markéta převzala roli stíhače vedoucích Poláků, protože jí od nich dělily dva body. Gniezno 29, Praha 27, Pardubice 23 a Slaný 22. Za takového stavu vstoupil mítink do svých rozhodujících fází

Do sedmnácté jízdy neodstartoval Daniel Klíma. Nečistoty v karburátoru mu zhasly motor a pod dvouminutovým tlakem s tím už nešlo nic udělat. Ve druhé zatáčce se přetočil vedoucí Mikolaj Czapla o sto osmdesát stupňů a Jan Macek do něho narazil. „Ještěže jsem stačil seskočit z motorky,“ oddechl si v depu. Vzápětí vyhrál repete bez diskvalifikovaného Poláka.

Václav Milík (žlutá) marně útočí na Oskara Polise (červená)

Čtveřice družstev se k sobě opět dramaticky přiblížila. Oskar Polis odstartoval do osmnácté jízdy jako první. Václav Milik jej v úvodní zatáčce podjel, nicméně slánský závodník se do vedení vrátil již v úvodním výjezdu. Využil úzké mezery mezi mantinelem a pardubickým kapitánem. Liberecké Gniezno vedlo již jen o dva body před Slaným a o tři před Pardubicemi a Prahou.

Grzegorz Walasek ovšem v rozjížďce s číslem devatenáct trčel celou dobu vzadu, aby nakonec ani neprojel cílem. Matej Žagar uhájil vítězství před dotírajícím Norbertem Kosciuchem, poslední bod bral Josef Franc. Nakonec Adrian Gala suverénním triumfem posadil polský celek na nejvyšší stupínek pódia.

Ondřej Smetana v prvním výjezdu podjel Jana Kvěcha a natáhnul se na druhé místo. Pražského juniora v následujícím oblouku Hynek Štichauer tvrdě vytlačil ven. Za takového stavy by Pardubice skončily druhé s titulem mistrů, Slaný třetí a Praha by ostrouhala. Leč co se nestalo…

Rozjížďka s číslem dvacet: v záři zapadajícího sluníčko upaluje Adrian Gala (10) před Hynkem Štichauerem (16), Janem Kvěchem (18) a Ondřejem Smetanou (1)

Ve druhé zatáčce druhého kola Jan Kvěch podjel Hynka Štichauera a na stejném místě v dalším okruhu provedl prakticky to samé také Ondřeji Smetanovi. Pro Slaný bylo vymalováno, na stupně vítězů mu před početným domácím publikem scházel bod. Praha a Pardubice jely rozjezd o stříbro.

Jan Kvěch vysvětluje svou prohru v rozjezdu:

„Začal jsem dělat chyby. Snažil jsem se, aby mě nenačet‘, ale on si mě načet‘ a poslal to tam. Nabral rychlost, rozjel se a byl přede mnou.“

Matej Žagar (žlutá) na poslední chvíli překonává Jana Kvěcha (modrá) a posílá titul do Pardubic

V něm Jan Kvěch lépe odstartoval a Mateje Žagara útočícího po spodní straně úvodního oblouku nepustil před sebe. Slovinec za ním posléze jezdil a přitom si v něm četl jako v otevřené knize. V posledním oblouku jel Pražan očekával zprava a najel si více ne vnější stranu. Ovšem Matěj Žagar udeřil překvapivě zevnitř.

Pražský junior pádil ze všech styl vstříc metě. Matej Žagar také a byl to právě on, koho šachovnicová vlajka v rukou Jana Boháče přivítala jako prvního. Díky němu Pardubice skončily druhé a vyhrály titul bez ohledu na výsledek závěrečného podniku v Praze.

 

Hlasy z depa

Václav Milík (žlutá) gratuluje Janu Kvěchovi (modrá)

„Mám radost, že jsme mistří, jsem šťastnej,“ usmíval se Václav Milík. „Nebavil bych se o závodění, ale o rozjezdu. To byla třešinka na dortu, za to mám radost! Dneska jsem startoval krásně, o dva body jsem přišel vlastní chybou, ale spokojenost za celej tým. Konečně je titulu, po třech letech jsme zpátky na koni, doufám, že nám to zůstane, ale konkurence tady je.“

„Jsme mistři, to je super pocit, Matej legenda, krásnej rozjezd,“ vyznával se Hynek Štichauer. „Pral jsem se s dráhou, Slaný miluju, ale dneska to nešlo. Táhne se do se mnou od challenge v Pardubicích. Potřebuju vyhrávat, vím, že problém není v motorkách. Musím si začít věřit a naladit nastavení. Potřebuju udělat výsledek, v Plzni bude mistrák, není to moje oblíbená dráha. Pár důležitejch závodů ještě je. Chci závodit a vyhrávat!“

„O tréninku to vypadalo pěkně,“ říkal Daniel Šilhán. „Prášilo se, ale na závody byla dráha jiná, pořadatelé s ní museli něco udělat. Moh‘ jsem vyhrát, ale po venku to nejelo a já se nechal vyšoupnout. Pral jsem se s dráhou, jsme mistři, ale já pro ten tým moc neudělal.“

Josef Franc (modrá) pádí před Grzegorzem Walaskem (červená)

„Co se dá dělat?“ rozhodil Jan Kvěch rukama nad otázkou po své prohře v rozjezdu o druhé místo. „Jsou to závody. Pro mě povedený, škoda, že kluci nepřivezli o pár bodů víc, mohli jsme bejt i první.“

„Hrůza nastavení,“ obracel Daniel Klíma oči v sloup. „Strašný starty, zvedalo se do, nemoh‘ jsem odjet. Dal jsem jinou trysku, přišel Filip Šitera a změnili jsme převod. A když jsme to nastavili, chcípla mi motorka na startu. Nejspíš bordel v karburátoru, ucpala se tryska.“

„Bída, zklamání,“ vraštil čelo Josef Franc. „Špatně jsem se vyspal, moc jsem klukům nepomoh‘. Velký poděkování Honzíkovi, že vyválčil třetí místo. Já se trápil, ostuda na starý kolena.“

Ondřej Smetana nebyl dnes spokojený

„Vstup do závodu byl hezký,“ bilancoval Jan Macek. „Pak jsem se rozladil a už to nešlo. Jsem rád, že jsem v závěrečné jízdě na poslední chvíli tu motorku pustil…“

„Celý závody motorka jela hezky,“ vyprávěl Ondřej Smetana. „Něco mi ale chybělo od startu. Když jsem bojoval o druhý místo, vytrh‘ jsem si chcípák, mrzí mé, že jsme poslední, mrzí mě, že mám čtyři body z pěti jízd. Příště to musím napravit.“

Druhý pád Mikolaje Czaply (bílá) přivodil potíže také Janu Mackovi (červená)
1. Aforti Start Gniezno – Liberec 35
Mikolaj Czapla F 0 0 0 X 0
Adrian Gala 2 3 3 3 3 14
Norbert Kosciuch 2 2 3 3 2 12
Marcin Nowak 3 1 3 1 1 9
2. AMK ZP Pardubice 30
Václav Milík 3 2 1 2 2 10
Matej Žagar, SLO 1 3 1 4* 3 12+3
Daniel Šilhán 1 – – – 1
Hynek Štichauer 0 2 2 0 0 4
Jan Jeníček 0 1 0 2 3
3. AK Markéta Praha 30
Josef Franc 0 1 1 – 1 3
Petr Chlupáč 0 1 2 1 0 4
Filip Hájek – – – – DNR
Daniel Klíma 2 0 0 3 E 5
Jan Kvěch 3 3 3 1 6* 2 18+2
4. AK Slaný 29
Ondřej Smetana 1 1 E 1 1 4
Jan Macek 3 0 0 0 3 6
Oskar Polis, PL 1 2 2 2 3 10
Grzegorz Walasek, PL 2 3 2 2 R 9
Bruno Belan DNR
Pardubičtí šampióni: Hynek Štichauer, Daniel Šilhán, Jan Jeníček, Václav Milík Lubomír Vozár a Matej Žagar

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Pardubice 2-1-0-0 99 11
2. Gniezno – Liberec 1-0-1-1 93 7
3. Praha 0-1-1-1 87 6
4. Slaný 0-1-1-1 87 6
Jan Kvěch (modrá) jede před Václavem Milíkem (žlutá)

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Kiril Ianatchkov