Mozaika finále evropských juniorských družstev se poskládá v sobotu

Pardubice – 12. srpna
V evropském finále juniorských družstev do třiadvaceti let jsou prozatím Lotyši coby zástupci pořádající země a Dánové, kteří vyhráli semifinále v Brokstedtu. Kdo budou v Daugavpilsu jejich soupeři, bude jasné pozítří večer, až skončí semifinále v Pardubicích.


Tipujte:

Které týmy se po pardubickém závodě stanou posledními dvěma finalisty?

View Results

Loading ... Loading ...

Tři členové nároďáku Petr Chlupáč, Jan Macek a Jan Kvěch na stupních vítězů včerejší pardubické juniorky

Do finále postoupí vítěz. Svět by se asi musel přestat otáčet, aby se jím nestala silná sestava Poláků. Naděje zůstává živá i pro druhé družstvo pořadí. Musí přitom překonat Němce, což ale nebude nikterak snadný úkol, protože oni na svém území v Brokstedtu dali dohromady čtyřiačtyřicet bodů.

Dokonale těžili ze situace, kde se Britové trápili a Holanďané, kteří na poslední chvíli zaskočili za odhlášené Finy, zaznamenali jedno jediné třetí místečko.


Motorismem prosycená sobota:

Nejen burácením plochodrážních motorů může být živ motoristický fanoušek tuto sobotu. Evropské semifinále v Pardubicích začíná až úderem patnácté hodiny, což dává ideální příležitost navštívit jubilejní dvacátý ročník Rallye Železné hory. Jede se totiž nedaleko od Svítkova.

Loni Rallye Železné hory vyhráli Karel Štochl s Adélou Vackovou ve Škodě Fabia R5

Automobilová soutěž započítávaná do Českomoravského poháru ČMPR má své tradiční centrum v Chrudimi a první předjezdec vyrazí do první rychlostní zkoušky pár minut před půl devátou. Doposud se přihlásilo více než sto posádek.


Daniel Klíma (modrá) a Daniel Šilhán (bílá) v akci

Pokud bude chtít Němce někdo překonat, buď bude muset skončit aspoň s pětačtyřiceti body anebo při čtyřiačtyřiceti mít aspoň sedm vítězství. Na rozdíl od Brokstedtu však v Pardubicích budou proti sobě stát dva odhodlané týmy prahnoucí po postupu spolu s Poláky.

Česká republika staví své nejlepší juniory, ovšem ani její tradiční švédský rival nezůstává pozadu. Ke všemu místo slabšího Holandska, které mělo na východě Čech původně startovat, se o konkurenci postará nadnárodní tým. A co víc, pravidla umožňují postup také jemu.

Původně mělo jít o výběr Slovinsko – Slovensko. Jenže Miran Praznik si v pondělí zlomil nohu a už včera chyběl při druhém díle naší juniorky. Protože jej zastoupí Rakušan Sebastian Kössler, družstvo dostává název MIX TEAM.

Startovní listina sobotního závodu:

Polsko: 1 Wiktor Lampart, 2 Gleb Čugunov, 3 Bartosz Smektala, 4 Jakub Miskowiak, 17 Dominik Kubera
Švédsko: 5 Filip Hjemland, 6 Alexander Woentin, 7 Gustav Grahn, 8 Jonatan Grahn, 18 Anton Karlsson
MIX TEAM: 9 Nick Škorja (SLO), 10 Anže Grmek (SLO), 11 Sebastian Kössler (A), 12 Jakub Valkovič (SK)
Česká republika: 13 Daniel Klíma, 14 Jan Macek, 15 Petr Chlupáč, 16 Daniel Šilhán, 20 Jan Kvěch

Foto: Karel Herman a Eva Palánová