Národní tým má potvrzené své složení

Pardubice – 13. dubna
Jedním z důvodů časného termínu včerejší extraligy byla možnost, aby Milan Špinka mohl naposledy vidět v akci kandidáty na místo v národním týmu v nedělní kvalifikaci o SWC a zodpovědně rozhodnout o jeho složení. Nakonec musel revidovat své záměry, nebo po Josefu Francovi se mu omluvil i Hynek Štichauer. Svým výkonem ho však přesvědčil Václav Milík, jenž na sever Itálie bude cestovat v úloze náhradníka.

Povolat více závodníků než je míst ve startovní listině se stalo praxí poté, co se v tréninku světového poháru 2002 zranil Antonín Šváb a musela se narychlo hledat náhrada. „Podává dobrý výkony,“ vysvětloval svou volbu Milan Špinka. „Jede tam jako náhradník a v podstatě s tím, že se nesveze.“

V případě pětice, s níž se počítá pro závod, nejde o žádné překvapení. Bratři Drymlovi, Matěj Kůs, Zdeněk Simota a Filip Šitera představují v současné době to nejlepší, co je možné za daného stavu v sobotu na druhou stranu Alp vyslat. Rezignace Josefa France a Hynka Štichauera navíc vylučuje možnost spekulace o oprávněnosti volby.

„Teď bude v reprezentaci dlouhá místo krátký,“ svěřil se Josef Franc se svými motivy. „Nemám peníze, abych živil všechno.“ Kromě toho vypíchl britskou ligu, která ho živí. O Premier League hovořil také Hynek Štichauer. Závod v Lonigu by se trefil přesně mezi dvě utkání na Britských ostrovech.

„Nejsem v takový finanční situaci, abych jel mistrovství světa družstev,“ řekl. „Rozhodoval jsem se dlouho. Hrozně mě to mrzí a chci se omluvit fanouškům, kteří by mě tam rádi viděli. Doufám, že v dalších letech budu mít zázemí, podmínky a hlavně výsledky, abych ten světovej‘ pohár moh‘ jet. Sere mě to, dostal jsem se tam poprvý, ale nemám na výběr. Tak to je.“

Český národní tým v kvalifikaci SWC – Lonigo:

Lukáš Dryml, Pardubice
Aleš Dryml, Pardubice
Matěj Kůs, Praha
Zdeněk Simota, Praha
Filip Šitera, Mšeno
Václav Milík, Pardubice – náhradník

Foto: Janka Sebíňová