První závod přinesl dobře známého vítěze

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 7. dubna
První závod Speedway Mini Cupu, který nahradil renomovaný Markéta Cup, přinesl premiéru rozpisu pro tři závodníky na startu jedné jízdy. Desetičlennému startovnímu poli zpočátku dominovali Patrik Mikel a Michaela Krupičková, kteří nepoznali hořkost porážky ani v jedné z jízd základního rozpisu. Michal Škurla upadl, ale jako viník byl označen Zdeněk Holub. Ve finále A si pak obhájce vítězství ve všech třech seriálech stopětadvacítek opět zajistil nejvyšší stupínek pódia.

Favorité rozehráli dnešní mítink ve velkém stylu. Zdeněk Holub, Michal Škurla i Michaela Krupičkové otevřeli svá individuální skóre triumfy ve stylu start – cíl. Ani Patriku Mikelovi se v rozjížďce s číslem čtyři nemohlo vést jinak. Startovní číslo deset, které si vylosoval ho poslalo na startovní rošt čtvrté jízdy, na němž už nikdo jiný nestál.

V šesté jízdě však moravský závodník jasně prokázal, že v letošním Mini Cupu rozhodně nebude hrát druhé housle. V úvodním oblouku profitoval ze vzájemného souboje Michala Škurly a Zdeňka Holuba a po vnitřku převzal vedení.

Vydržel v něm až k šachovnicové vlajce, zatímco jeho soupeři se urputně prali o druhou příčku. V poslední zatáčce se Michal Škurla dostal pod Zdeňka Holuba, avšak ten nehodlal prodat svou kůži lacino. Duel skončil pádem loňského šampióna a diskvalifikací Zdeňka Holuba.

O obsazení finále A bylo v podstatě rozhodnuto. Při bodovém klíči 3-2-1 představuje jakýkoliv výpadek velikánskou ztrátu. A Zdeňku Holubovi navíc v rozjížďce s číslem patnáct vedle Michaely Krupičkové ujel i permanentně se lepšící Jakub Ondroušek. A protože Michaela Krupičková a Patrik Mikel neprohráli vůbec a Michal Škurla ztratil jeden bod pouze v inkriminované šesté jízdě, nebylo otázku nejlepších třech finalistů vůbec potřeba řešit.

Čtveřici finálových jízd začal František Klier, jenž v průběhu dnešního odpoledne zaskočil mnohé konkurenty nečekanými nájezdu z vnitřní strany. Ve finále D však neměl žádného soupeře.

Vzápětí Zdeněk Holub neměl větších potíží se Zdeňkem Halaszem, který se kvůli vidině dnešního startu v Praze výrazně zlepšil ve škole. Debutant Miroslav Drahota, který nezapřel letité zkušenosti z motokrosu, nestartoval. Finále B se stalo kořistí Jakuba Ondrouška, zatímco bitvu o druhé místo rozhodl ve svůj prospěch Filip Šifalda. Chabařovický závodník vzápětí oslavil porážku Lukáše Kovaříka douškem rychlých špuntů, kterými oslavil své deváté narozeniny. Další oslavenec, František Klier, dostal od chabařovické party dort se svou fotografií.

V áčku udávala tempo nejprve Michaela Krupičková. Michal Škurla zpacifikoval Patrika Mikela, aby posléze sám atakoval vedoucí příčku. Na sklonku třetího kola se mu ji skutečně podařilo dobýt. A svou letošní stoěptadvacítkovou kampaň začal přesně tam, kde ji v loni v říjnu skončil. Na nejvyšším stupni.

    D C B A TOT
1. Michal Škurla, Praha 3 2 3 3       6 17
2. Michaela Krupičková, Liberec 3 3 3 3       4 16
3. Patrik Mikel, Praha 3 3 3 3       2 14
4. Jakub Ondroušek, Chabařovice 2 3 2 2     3   12
5. Filip Šifalda, Chabařovice 2 2 2 2     2   10
6. Lukáš Kovařík, Praha 2 3 1 3     1   10
7. Zdeněk Holub, Praha 3 U 3 1   3     10
8. Zdeněk Halasz, Chabařovice 1 2 1 2   2     8
9. Miroslav Drahota, Divišov 1 2 2 2       7
10. František Klier, Mšeno 1 1 2 1 3       8

Foto: Antonín Škach