České šampionáty 2011: podoba dlouhodrážního šampionátu je dána pořadatelem

Na přelomu tisíciletí se zdálo, že je veta nejen po českém šampionátu na dlouhé dráze, ale i s celým dlouhodrážním areálem v Mariánských Lázních. Parta nadšenců okolo Miroslava Musila však obojí povznesla a mistrovství republiky na dlouhé dráze patří do rodinného stříbra české plošiny. Stejně jako v devatenáctkách se o něm rozhoduje v jediné finálové jízdě.
Od vzkříšení českého šampionátu na dlouhé dráze se nikdy nejel více než jeden závod ročně. A ani v letošní sezóně tomu nebude jinak. „Vzhledem k tomu, že je u nás jediný pořadatel, je víceméně na něm, jakou podobu bude mít,“ vysvětluje Petr Moravec, že VV SPD v tomto směru ponechává AMK Mariánské Lázně volné ruce.

Nicméně nejsou tady podněty, že by se i na dlouhé dráze uskutečnil seriál, by třeba v podobě dvou mítinků o jednom víkendu? „Co se týče počtu závodů, pořadatel se snaží mistrovství spojit s evropskou sérií veteránů, které chtějí udržet, a náklady spojuje s mistrovstvím republiky,“ odpovídá Petr Moravec. „Největší nákladovou položkou závodu bývá podle mých informací nájem stadionu, proto se snaží pořadatel vše vymyslet tak, aby v sezóně pořádal jak mistrovství republiky, tak i mistrovství světa, a myslím, že v současné době není možné, zejména z ekonomických důvodů, je nutit k rozšíření závodního programu v Mariánských Lázních. Přiznávám, že jsem vděčný za současný stav a bojím se chvíle, aby to Míru Musila nepřestalo bavit.“

Na českém území je jediný stadión pro dlouhou dráhu, ovšem není vyloučeno, že by se podnik ranku šampionátu republiky nemohl konat za hranicemi. „Jedinou podmínkou je to, že pořadatel musí zařadit do startovní listiny všechny jezdce – držitele naší licence mající o start v šampionátu zájem,“ připouští český plochodrážní šéf. „Jenom musím však poznamenat, že v případě mistrovství republiky na klasické ploché dráze to v podstatě nepřichází v úvahu. Na jednotlivce a dvojice je pořadatel vždy a co se juniorů a družstev týče, tam kluby, na kterých leží ekonomická účast jezdců, nemají zájem vyjet ven. Takže ta alternativa platí pro ledy, dlouhou a trávu.“

Právě travnatá dráha je jedinou disciplínou, jenž v portfoliu našich šampionátů schází. „Všechny šampionáty se snažíme podpořit,“ netají se Petr Moravec, že by se řídící orgán české ploché dráhy renesanci mistrovství republiky na travnaté dráze po jednadvaceti letech od závodů v pražských Kbelích, vůbec nebránil. „Zejména však pomocí s administrativou a pořádáním závodu. Příkladem jsou ledy. Musí se však najít pořadatel, který bude mít daný typ podniku zájem uspořádat. Ten zatím v současné době v České republice nebo o něm alespoň nevím.“

Hlasování spojená s MR juniorů na rozšířeném zasedání VV SPD 11. prosince:

předkladatel: návrh: výsledek:
VV SPD navržený systém pro40 : proti0

Mezinárodní mistrovství republiky na dlouhé dráze řečí pravidel:
V závodech startují přihlášení jezdci. Do závodů budou přijati přihlášení jezdci s licencí vydanou národní sportovní autoritou FMS AČR, v závodě může startovat i držitel jiné národní licence FMN.
V případě většího počtu přihlášených jezdců (termín přihlášek 10. 5. 2011) má VV SPD AČR právo na základě pořadí ve finále MČR 2010 jezdce nasadit nebo určit systém kvalifikace do závodu
Toto mistrovství se řídí Přílohou N 074 Národních sportovních řádů Mezinárodní Mistrovství České republiky na dlouhé ploché dráze.
Mezinárodní Mistrovství České republiky pro rok 2011 se uskuteční jako samostatný finálový závod jehož pořadí bude i pořadím v Mezinárodním Mistrovství České republiky pro rok 2011.

Kvalifikační smysl: kromě Richarda Wolffa, jenž má účast jistou jako loňský evropský finalista, vzejde podoba reprezentace pro ME na travnaté dráze právě z MR na dlouhé 22. května.
Pneumatiky: neomezený počet
Přihlášky: 10. května 2011

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)