Plzeňáci a Roman Čejka znovu nepřipustili kompromis

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 29. června
Plzeňská dvojice Filip Šitera a Antonín Galliani nenašla přemožitele ani ve včerejším druhém kole českého šampionátu juniorských družstev v Pardubicích. Zatímco Antonín Galliani profitoval především z podařených startů, jeho kolega se úspěšně probíjel ze zadních pozic. Věroslava Kollerta trápila technika, přesto však za vydatné bodové dávky Patrika Linharta skončil Slaný na druhém místě. V závěrečné koncovce předstihli březolupští Martin Málek a Martin Gavenda domácí Pardubice. Hynek Štichauer zpočátku laboroval s převody a Pavel Fuksa přišel jednou o řetěz. Stejně dominantní jako Plzeň v juniorských týmech byl i slánský Roman Čejka ve stopětadvacítkách. Ani jednou neprohrál a po druhém triumfu je prozatím v čele průběžné klasifikace.


Žádná překážka na plzeňské cestě
S dosavadním zářivým vystoupením Plzně v úvodním kole šampionátu nekorespondovala tréninková nálada v boxech Rimini. Filipu Šiterovi se smekl řetěz. Přitom mu ulítlo přední kolo a plzeňský junior se seznámil s povrchem svítkovské dráhy. Naštěstí odkulhal do depa bez větších následků.

Miloslav Verner však přesto prezentoval zachmuřenou tvář. „Každej závod je nějakej problém,“ lamentoval. „Máme vyběhanou jehlu na karburátoru. A to jsme ho kupovali na jaře.“ Tím však přehled pohrom v táboře průběžných leaderů končil.

Jejich účinkování na dráze připomínalo první červnový čtvrtek, kdy na plzeňských Borech odsunuli veškerou konkurenci do role statistů. Jako první se do spárů Antonína Gallianiho a Filipa Šitery dostali Březolupáci. Martin Málek se netrefil do správných převodů a tak Plzeň svých úvodních pět bodů vybojovala de facto už na startu.

V rozjížďce s číslem pět ji však zaskočil Jurica Pavlič. Rychlý start jej katapultoval do čela. Žádná senzace se však nekonala. Už po průjezdu první zatáčkou vedl Antonín Galliani.
Dopředu se cpal rovněž Filip Šitera. Předjetí mu však nebylo souzeno, protože Chorvatův motocykl se na začátku druhého kola zastavil.

Plzeňské ambice nezkřížili ani Pardubáci. Pavlu Fuksovi prasknul řetěz ještě v prvním oblouku. A Hynek Štichauer navzdory útokům nedokázal pevné spojenectví Antonína Gallianiho a Filipa Šitery narušit. A když pak Plzeňáci inkasovali dalších elegantních a jednoznačných 5:1 na úkor Mšeňáků, vedli před Slaným už o tři body.

Právě Slaný se stal soupeřem dosavadních suverénů v sedmnácté jízdě. Antonín Galliani si na startovním roštu prohodil místo se svým kolegou. A z vnitřní strany se okamžitě po vylétnutí pásky dostal do čela. Za něj se zavěsil Patrik Linhart.

Filip Šitera jel třetí, ovšem v prvním oblouku jej podjel Věroslav Kollert. S remízou se ovšem Filipu Šiterovi smiřovalo jen těžko. Ve druhé zatáčce zaútočil z vnějšku a v nájezdu do druhého kola těsně přehřměl v těsném sousedství Věroslava Kollerta z jedné a mantinelu z druhé strany na třetí příčku.


I ta mu však byla málo. Jeho tlak na svých zádech vzápětí pocítil rovněž Patrik Linhart. A pak přišlo třetí kolo. V jeho první zatáčce se Filip Šitera dostal na druhou pozici. Tím pádem mohla pětadvacetibodová Plzeň slavit. Aby ji někdo uzmul vítězství, musela by v závěrečné jízdě dnes inkasovat záporné body.

To se však nestalo ani omylem. Antonín Galliani a Filip Šitera si pohlídali i nebojácného Martina Vaculíka. A vychutnali si tak svůj druhý triumf opět plnými doušky. Šampionát juniorských družstev má tedy klíčovou a konkurenci provokující otázku. Dokáže někdo triumfální tažení plzeňských závodníků zastavit alespoň v jedné jediné jízdě?

Slánské stříbro
Zatímco Plzeň jasně zářila, o další stupínky si to rozdávaly Slaný, Březolupy a Pardubice. Do této společnosti se mohla zařadit rovněž unie Goričanu s Divišovem. Jurica Pavlič předvedl zatím nejlepší závod, který u nás jel. Ovšem Ivan Vargek mu tentokrát nebyl vyrovnaným společníkem. Dvakrát jej rozhodčí Pavel Váňa nachytal na dvě minuty, když už stál na roštu, jednou jej postihl defekt. V páté jízdě, z níž už předtím odstoupil jeho kolega kvůli defektu,
navíc upadl v poslední zatáčce. V tomto případě si však doběhl pro jeden bod po svých.

Ani domácí Pardubáci však nenastoupili v optimálním rozpoložení. Matyáš Hlaváček v neděli zadřel v Březolupech motor. A když se mu teď naskytla příležitost vydělat si nějakou korunku, neváhal a závod, který se jezdí zadarmo, oželel. Problémy technického rázu řešil i Věroslav Kollert. Jeho motocykl stále nebyl podle jezdcových představ, takže se v depu u Kollertů stále pilně pracovalo.

Přesto však Slaný rozehrál podnik s vysokými ambicemi. V rozjížďce s číslem čtyři Patrik Linhart už od startu odvedl Hynka Štichauera. Věroslav Kollert v prvním oblouku rázně vrátil podjetí Pavlu Fuksovi. Vzápětí při svém dalším startu Slaňáci porazili Mšeno 5:1. Ovšem už v desáté jízdě se museli smiřovat s další ztrátou.

Odstartoval na ně Martin Vaculík. Patrik Linhart jej překonal v první zatáčce, Věroslav Kollert vůbec. Rodinný tým vzápětí vyměnil na motocyklu skoro všechno, co vyměnit šlo. Převody, karburátor, zapalování… Pohled na jejich usilovnou práci připomínal pit stop ve formuli jedna.


Přesto se však ve čtrnácté jízdě mezi vítězného Patrika Linharta a jeho kolegu vklínil ještě Martin Málek. Boj o vítězství však nebyl ještě ztracen. Rozhodovalo se o něm v sedmnácté jízdě. A jak jsme již popsali, v ní úřadovali Plzeňáci. O hlavní motivaci připravení Slaňáci pak remizovali s Juricou Pavličem. Stejně jako v Plzni, i tentokrát si v Pardubicích šli pro stříbrné věnce. Ale cestou zpátky do depa už spřádali plány na odvetu už v příštím kole.

Březolupy vs. Pardubice o stupně vítězů
Martin Málek s Martinem Gavendou zahájili mítink s tradičním výsledkem všech soupeřů, kteří se v letošním šampionátu postavili do cesty Plzni. 1:5. Naproti tomu Pardubáci remizovali s létajícím Chorvatem Juricou Pavličem. Každému z družstev však stačila jedna rozjížďka navíc a jejich vzájemné skóre bylo srovnané.

Pardubice totiž zajely 4:2 se Slaným. Březolupy však ve stejném poměru porazily
Žarnovicu. A to mohly mít ještě o jeden bod navíc, protože Martin Gavenda ze všech sil atakoval Martina Vaculíka. V první zatáčce třetího kola mu chyběl jen kousek.

Vzápětí začaly mít Březolupy vrch. V rozjížďce s číslem devět připravil Martin Málek Juricu Pavliče o vedení už v první zatáčce. A Martin Gavenda dodal jistící bod. Ve čtrnácté jízdě pak březolupský leader vytěžil z duelu se Slaným alespoň dva body.

Pardubice však v osmé jízdě narazily na Plzeň. Ani Hynek Štichauer nedokázal jejich vítěznou cestu přerušit. Poté však už konečně trefil ten správný převodový poměr. V rozjížďce s číslem jedenáct hladce odstartoval na Mšeno. Razantní útok první zatáčkou však vynesl na druhou příčku Adama Vandírka.

Vedoucí Hynek Štichauer jel hodně pomalu, aby druhého Mšeňáka brzdil a vytvořil tak příležitost k útoku pro Pavla Fuksu. Ten skutečně dělal vše, co bylo v jeho silách, ale třetí příčku si už nezlepšil. V těch chvílích dělil domácí od průběžné třetí příčky pouze bod.


Další jim však sebral Martin Vaculík, který perfektně odstartoval také v patnácté jízdě. Hynek Štichauer se však před něho v první zatáčce dostal. A pak už na Pardubice čekaly Březolupy. Hynek Štichauer si stoupnul až k mantinelu, aby nechal Pavlu Fuksovi vnitřní stopu.

A po vylétnutí pásky vystřelil dopředu jako raketa. Martin Málek měl reakci ještě o zlomeček sekundy rychlejší, leč do první zatáčky najížděl jako první domácí borec. Moravané se však soustředili na Pavla Fuksu. Nedovolili mu bodovat, což se ukázalo jako stěžejní.

Ve svém závěrečném vystoupení jim ke třetímu místu stačily čtyři body ze střetnutí se Mšenem. Ale Martin Málek s Martinem Gavendou nebrali žádné kompromisy. Od startu vystřelil do čela Martin Gavenda. Jeho kolega odjížděl z roštu jako poslední, ale v první zatáčce objel všechny své rivaly. A Březolupy byly opět bronzové.

Hynek Štichauer, který Moravanům pomáhal k bronzu v Plzni, se tak před domácím publikem pódia nedočkal. V roli čekatelů na věnec je stále i Goričan. Skvěle zajel i Martin Vaculík, ovšem v kombinaci se začínajícím Ladislavem Kratochvílem bylo šesté místo maximum. Mšeno si vybralo pořádnou dávku smůly. Adam Vandírek i Zdeněk Šuranský měli každý po defektu, navíc Zdeněk Šuranský musel jednou startovat kvůli dotyku pásky z handicapu.


Navíc Adam Vandírek absolvoval závod na staré zadní pneumatice. A o nedostatku zadních gum vzhledem k úsporným opatřením v některých klubech hovoří i další závodníci. Je to přinejmenším podivné, protože logo Mitasu na nás zírá z univerzálních plakátů používaných na všechny kola šampionátu. Sponzorská dohoda s VV SPD však producenta pneumatik pouze zavazuje společně s divišovskou Jawou uhradit náklady na tisk oněch plakátů a dodat nějaké věcné ceny pro nejlepší týmy v závěrečném pořadí.

Roman Čejka podruhé
Ve startovním poli stopětadvacítek chyběl opět Jakub Fencl. Protože se sešlo jen osm závodníků, jury se rozhodla vyměnit osvědčený KO systém vylučovacích rozjížděk za systém dvou skupin s postupem do dvou finálových rozjížděk.

Suverénem skupiny A se stal Roman Čejka, vítěz předchozího klání na plzeňských Borech. Jediným jeho vážnějším problémem se stal nesprávný povlak, s nímž přijel na start jedné jízdy. Pakliže se neprosadil už po vylétnutí pásky, nejpozději ve výjezdu už vedl.


Do finále jej doprovodil klubový kolega Jiří Benda. Mšenský Martin Wasyliw řešil problémy s technikou. A motocykl mu nejel vůbec podle představ. V tomto směru byl na tom ještě hůře Radim Dudek. Dvakrát odstoupil s defektem ještě na startovní čáře a pak se už na svítkovské škváře neobjevil.

I druhá skupina měla svého suveréna v osobě Radima Choda. Také on vyhrál všechny své jízdy. Nicméně béčko přineslo drama v podobě duelu o druhé postupové místo mezi Pražany Jaroslavem Slavatou a Pavlem Pučkem.

Při svém úvodním střetnutí jim sice Radim Chod ujel, ale oni si několikrát vyměnili pořadí. Nakonec protnul metu jako druhý Pavel Pučko. Další jízda přinesla ten samý scénář. Radim Chod rychle vystřídal Jaroslava Slavatu na čele. Předčit svého klubového kolegu se snažil i Pavel Pučko.

V nájezdu do druhého kola se mu to i povedlo. Jenže na protilehlé rovince třetího kola se Jaroslav Slavata náhle zjevil po jeho levé ruce. Na spodní stopě se udržel také v poslední zatáčce. Ve výjezdu se pak dostal na druhé místo. Definitivní rozuzlení boje o druhou příčku
skupiny B přinesla až její poslední jízda. Pavlu Pučkovi nevyšel start a za tři kola stačil překonat pouze Petra Vaice. Jaroslav Slavata tak dojel komfortně druhý a společně se suverénním Radimem Chodem putoval do finále.

Pavel Pučko pak opanoval malé finále. Petr Vaic na něho sice vyzkoušel pár útoků, ovšem úřadující mistr republiky odolal. Ve velkém finále pak Radim Chod třímal skalp Romana Čejky jen několik sekund po startu. V první zatáčce jej Roman Čejka předjel a bez větších trablů vzápětí zaznamenal své druhé letošní mistrovské vítězství.

Hlasy z depa
„Dneska to docela šlo,“ řekl magazínu speedwayA-Z Antonín Galliani. „Určitě to bylo lepší než v Březolupech. Tam to neumím. Dnes jsem těžil hlavně ze startů. Já odstartuju a Filip to tam mezitím vybouchá.“ A jaké jsou ambice Antonína Gallianiho do dalších kol? „Nejspíš by ten titul měl bejt.“

„Při tréninku mi spadnul zadní řetěz,“ vysvětlil příčinu svého pádu Filip Šitera. „Neměl jsem chrániče, takže jsem se bouchnul. Nejhezčí jízda byla zase s Věroušem a
Patrikem.“ Plzeňáci svým druhým vítězstvím zahájili šňůru. „Bomba, vedeme,“ komentoval toto téma Filip Šitera. „Chceme titul a tak musíme vyhrávat.“ A jak si Filip Šitera vysvětluje takovou převahu nad ostatními konkurenty? „Asi jsme drželi víc plynu,“ zažertoval. „Já mám pořád blbý starty. Musel jsem ale předjíždět a ještě řekni, že se ti to nelíbilo.“ V kuloárech se proslýchá cosi o jeho hostování za Žarnovici ve dvou závodech, v nichž bude mít Plzeň volno. „Jo, chci se vyjezdit,“ potvrdil tuto informaci Filip Šitera. „S Matěm Vaculíkem by to mohlo bejt hezký. Chci mu pomoct na bednu v Žarnovici.“

„Dobrý, ale ne nejlepší,“ shrnul své dojmy Patrik Linhart. „Udělal jsem chybu v jízdě se Šiterou. Starty byly dobrý, ale třeba Galič mi ujel. A já pigloval lajnu a Filip mě pak vyvezl. S Pavličem to samý.“ Další zastávkou juniorského šampionátu družstev bude v půlce července Slaný. „Doma jim to naklepeme,“ vzkázal na adresu Plzeňáků Patrik Linhart. „Tam to mám najetý. Teda byl jsem tam trénovat, trošku se to sice vymyká kontrole (smích), ale doma je doma.“


„Zas mi v prasknul v poslední jízdě řetěz,“ povzdechl si po závodech Věroslav Kollert. „Ke všemu byl ještě horkej a já si propálil rukavice. Zkoušel jsem novej motor a učil se na něj jezdit. A asi odešel i komínek v karburátoru, nevím. Mário nám půjčil svůj a pak se to zlepšilo. Teď už se to bude muset otočit, už budu vědět, co to potřebuje.“ A kdy Slaňáci vystřídají Plzeň na nejvyšším stupni? „Až mi to pojede,“ zněla odpověď Věroslava Kollerta. „Pak je určitě pozlobíme.“

„Nejsou to Pardubice jako minule,“ zavzpomínal Martin Málek na své pády v předchozím závodě ve Svítkově. „Jsem rád, že jsem z toho vyvál bez zranění. Musel jsem rozhodit motor. Udělal jsem jinou motorku a nemohl jsem se s tím srovnat. Ze začátku jsem zkoušel převody. A strefil jsem se od třetí jízdy. Oproti minulým Pardubicím je to paráda.“ A zabydlely se Březolupy na stupních vítězů už natrvalo? „O bednu se budeme snažit i v dalších kolech,“ slíbil Martin Málek.

„Bylo to dobrý,“ komentoval závod Martin Gavenda. „Dneska nebyl žádnej problém.
Podruhý jsme skončili třetí. Jestli to půjde, snad v tom budeme pokračovat.“ Martin Gavenda vystřídal ve dvou kolech šampionátu dva kolegy. „Nedá se říct, jestli se mi jelo líp s Hynkem nebo Martinem,“ vyhýbal se diplomaticky srovnání. „Oba jedou totiž dobře.“

„Špatný,“ bylo slůvko, kterým Hynek Štichauer okomentoval své vystoupení. „První tři jízdy byly nejtěžší. O tréninku tu byla tvrdá dráha a já jsem se netrefil do převodů. Neměli jsme ani novou gumu. Ty prostě v klubu nejsou. Teď se soustředím hlavně na Chabařovice.“

„Nedařilo se,“ ztotožnil se se svým kolegou Pavel Fuksa. „A Adam Vandírek mě málem sestřelil. Nedařilo se, prostě smůla. Doufám, že se to otočí.“

„Škoda poslední jízdy,“ litoval Martin Vaculík. „Táhla mi spojka, to musíme vyladit. Dráha tady byla dobrá. Motor šel pěkně a dvanáct bodů je fajn. V Žarnovici a v Březolupech pojedu s Filipem Šiterou. Tam bychom mohli nabrat body.“

„Jel jsem celej závod na starý gumě,“ posteskl si Adam Vandírek. „Jelo se mi tak, jako bych žádnou gumu neměl. A navíc si myslím, že se mi zadírá motor.“

1. PK Plzeň   30
Filip Šitera 2 2 2 3 2 3 14(4)
Antonín Galliani 3 3 3 2 3 2 16(2)
 
2. AK Slaný   21
Patrik Linhart 3 3 3 3 1 2 15
Věroslav Kollert 1 2 1 1 0 1 6(2)
 
3. AK Březolupy   19
Martin Málek 1 3 3 2 2 3 14
Martin Gavenda 0 1 1 0 1 2 5(2)
 
4. ZP Pardubice   17
Hynek Štichauer 2 2 1 3 3 3 14
Pavel Fuksa 1 0 E 1 1 0 3(1)
 
5. AK Divišov/Unia Goričan   16
Jurica Pavlič 3 E 2 3 3 3 14
Ivan Vargek M 1 E 1 M – 2
 
6. AMK Žarnovica   12
Martin Vaculík 3 2 2 2 2 1 12
Ladislav Kratochvíl (host) 0 0 0 0 F 0 0
 
7. PDK Mšeno   11
Zdeněk Šuranský 1 E R 0 2 1 4(1)
Adam Vandírek 2 1 2 1 1 E 7(1)

Pozn.: Ladislav Kratochvíl (Pardubice) není na soupisce žádného týmu. Jeho případné body by proto nebyly Žarnovici odečteny.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 2 60 14
2. Slaný 2 45 12
3. Březolupy 2 39 10
4. Mšeno 2 28 5
5. Divišov/Goričan 2 28 5
6. Pardubice 1 17 4
7. Praha 1 1 15 3
8. Žarnovica 1 12 2
9. Praha 2 1 8 1

MR 125 ccm:

skupina A    
1. Roman Čejka, Slaný 3 3 3 9
2. Jiří Benda, Slaný 2 2 2 6
3. Martin Wasyliw, Mšeno 1 1 1 3
4. Michal Dudek, Slaný E E – 0
 
skupina B    
1. Radim Chod, Slaný 3 3 3 9
2. Jaroslav Slavata, Praha 1 2 2 5
3. Pavel Pučko, Praha 2 1 1 4
4. Petr Vaic, Plzeň 0 T 0 0
 
malé finále    
1. Pavel Pučko, Praha    
2. Petr Vaic, Plzeň    
3. Martin Wasyliw, Mšeno    
4. Michal Dudek, Slaný  
 
finále    
1. Roman Čejka, Slaný    
2. Radim Chod, Slaný    
3. Jaroslav Slavata, Praha    
4. Jiří Benda, Slaný    

Aktuální stav šampionátu:

1. Roman Čejka, Slaný 25 25 50
2. Radim Chod, Slaný 22 22 44
3. Jaroslav Slavata, Praha 20 20 40
4. Pavel Pučko, Praha 14 16 30
5. Martin Wasyliw, Mšeno 18 12 30
6. Jiří Benda, Slaný 10 18 28
7. Petr Vaic, Plzeň 12 14 26
8. Michal Dudek, Slaný 16 10 26

Legenda: umístění v závěrečné klasifikaci se boduje 25-22-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 a do celkové klasifikace se počítá pět nejlepších výsledků.
Dosavadní závody se konaly v Plzni a v Pardubicích.

Foto: Pavel Fišer (aparát Canon D Mark II)