Všechny týmy ohlásily šach, avšak mat zahrála Markéta

Liberec – 15. září
Tragicky ucpaný sjezd na Pavlovice nesignalizoval zájem diváků o návrat plochodrážní extraligy pod stříbřitý Ještěd, nýbrž ilustroval běžnou dopravní situaci ve městě s objížďkou na Jablonec. Nicméně diváků si ve všední den přece jen ve všední den našlo cestu dost. Počasí bylo exkluzivní a boje na technickém oválu jakbysmet. Mítink otevřeli dvojicí triumfů Andrzej Lebeděvs a Václav Milík, ale ve čtvrté jízdě se přihrnul do cíle jako první Eduard Krčmář. Své zalíbení ve trojkách protahoval i nadále, navíc svou vášeň sdílel s Jakubem Jamrogem. Slaný vystřídal na čele Pardubice, avšak postavení leadera si na chvilku vyzkoušela i Praha. To, když Josef Franc vyhrál rozjížďku s číslem deset. Nicméně ke konci základní části si mírný vrch drželi svěřenci Lubomíra Vozára. Ačkoliv se nevyhnuli nulám, trojky Václava Milíka a Andrzeje Lebeděvse na ně byly dostatečně hojivou náplastí. Ve třinácté jízdě začal zvedat hlavu také INTERTEAM, kde byl doposud nejlepší Daniel Klíma. Blažej Skrzeszewski poslal na ovál Marka Levišina coby žolíka. Ukrajinec svým triumfem jakoby polil ostatní své kolegy živou vodou. Závěr byl vpravdě strhující. Petr Chlupáč vyhrál druhou juniorskou jízdu, v níž si Jan Macek zlomil klíční kost. Vzápětí upadl Ondřej Smetana při duelu se Zdeňkem Simotou. Pardubice se udržely v čele i nadále, a to i když Jan Kvěch v rozjížďce s číslem devatenáct dnes jako jediný porazil Václava Milíka. Závěrečnou jízdu opanoval Jakub Jamrog. Na druhou příčku pronikl dravý Marko Levišin, avšak týmu Milana Macha třetí příčku nesebral. Matias Nielsen v pražské vestě hlídal třetí místo před Andrzejem Lebeděvsem. Lotyš hrál vabank poslední zatáčky, ale na metě mu na Dána chybělo pár centimetrů. O vítězi musel rozhodnout rozjezd. Lépe odstartoval Václav Milík, jenže Jan Kvěch v něm četl jako v otevřené knize a z úvodního výjezdu letěl do čela. Díky vítězství Praha vystřídala Slaný na čele aktuální tabulky.

Stupně vítězů

Pražský junior táhne domácí INTERTEAM

Nástupy jsou dnes bohužel nemožné – nahradilo je představování závodníků v sedlech motocyklů a na snímku Hynek Štichauer veze Václava Milíka

Pětačtyřicet let. A ještě jeden den navrch k tomu. To je přesně doba, po níž si fanoušci v Liberci mohli o extralize nechat jen zdát. Závodníci tehdejšího AMK Liaz nakoukli do nejvyššího ligového patra právě v pětasedmdesátém v souvislosti s rozšířením divize na pět týmů. Na konci kampaně zase vypadli a již nikdy se nevrátili nazpět. Comeback přišel až letos, přesně řečeno dnes, kdy pavlovický stadión poskytl domácí prostředí INTERTEAMu.

Den byl jako vymalovaný, ostatně teploty přes třicet stupňů nejsou v půlce září typické, startovní listina nabízela výtečnou podávanou, kterou již úvodní rozjížďky přetavily v realitu. Zdeněk Simota v první jízdě vystřelil dopředu, aby uchoval Slaném postavení leadera. Avšak Andrzej Lebeděvs Jihočecha ve slánské vestě objel v první zatáčce a poslal Pardubice do čela.

Andrzej Lebeděvs (modrá) pospíchá v první jízdě před Zdeňka Simotu (bílá) a Josefa France (žlutá)

Lubomír Vozár nechal stát Jaroslava Petráka a na startovní rošt druhé jízdy poslal Václava Milíka, který ovšem po včerejších dvou pádech v Rybniku byl notně potlučený. „Hlava bolí, rameno strašně moc,“ svěřoval se pardubický kapitán před závodem. Nyní však triumfoval stylem start – cíl před Jakubem Jamrogem, jehož trápil Ondřej Smetana.

Ani Daniel Kaczmarek, ani Filip Hájek zatím žádné body pro INTERTEAM nepřivezli, ale naděje týmu Blažeje Skrzeszewskeho svitla v juniorské rozjížďce. Daniel Klíma vystřelil dopředu. V první zatáčce jej vnějškem vystřídal Petr Chlupáč, jenže takřka současně upadl Jakub Valkovič. Při repete se k pásce vrátila celá čtveřice, nicméně Daniel Klíma si vykoledoval výstrahu za ulitý start.

Jakub Valkovič (modrá) padá za zády Daniela Klímy (červená)

I podruhé šel Daniel Klíma dopředu, ovšem Petr Chlupáč jej minul již v úvodním nájezdu. Počin pražského juniora byl pro domácí jediným. Ve čtvrté jízdě se Zdeněk Holub pokoušel urvat poslední bod na úkor Hynka Štichauera, ale neuspěl. Eduard Krčmář udržel na uzdě dravého Matiase Nielsena a Slaný uzavřel úvodní sérii coby leader. Na Prahu a Pardubice měl k dobru bod, na INTERTEAM dokonce pět.

Vše se ale mělo rychle změnit. Jan Macek se totiž z rozjížďky s číslem pět vrátil s nulou. Nejlepší start naproti tomu vystřihl Matias Nielsen. Za sebou měl Václava Milíka. Pardubičan nevyčkával, ale na Dána v pražské vestě neustále dotíral. Celý první okruhu útočil zvenku, ovšem ve druhém výjezdu zlomil motocykl na vnitřek a spodní stranou mu vyfoukl vítězství.

Marko Levišin skončil při svém prvním výjezdu na ovál pádem

Eduard Krčmář však i druhý dnešní výjezd na ovál přetavil do triumfu. Celá čtyři kola šesté jízdy odrážel Andrzeje Lebeděvse. Lotyš se sám musel bránit Marku Levišinovi zaskakujícímu za Filipa Hájka. Petru Chlupáčovi se ve druhé zatáčce povedlo spodem posunout na druhé místo, ale rychle se propadl na chvost. Nicméně Ukrajinec mu svůj bod stejně přenechal, protože na začátku druhého kola upadl.

Daniel Klíma komentuje svůj triumf v rozjížďce s číslem osm:

„Tak nějak se to povedlo. Ale nevypadalo to moc dobře, když jsem odstartoval…“

Matias Nielsen (žlutá) ujíždí před Hynkem Štichauerem (modrá)

Ondřej Smetana předvedl nejlepší start rozjížďky s číslem sedm, avšak již v úvodním oblouku jej objel Daniel Klíma, který si za sebou vedl Hynka Štichauera jako na provázku. Závěr druhé pětiny patřil Jakubu Jamrogovi. Triumfoval stylem start – cíl, když Zdeněk Holub v první zatáčce podjel Josefa France. Jenže zkušený lišák se okamžitě vrátil nazpět na druhou příčku.

 

Polský kouč domácího koaličního týmu odmítá ručník v ringu

Ofenzíva domácích udělala jeho fanouškům radost

Praha a Slaný po čtrnácti, Praha o bod méně a INTERTEAM na sedmi, taková byla skóre před třetí sérií. „Už ho tam musím dát,“ komentoval Tomáš Topinka nasazení náhradníka Jana Kvěcha na místo Ondřeje Smetany do rozjížďky s číslem devět. „A Smeták je z našich zatím nejslabší.“

Eduard Krčmář se ovšem nechtěl vydat cestou proher. V první zatáčce poslal za svá záda Jakuba Valkoviče, jenž měl nejlepší start. Zároveň se Slaňákem šel dopředu i Jan Kvěch. S ním se Slovák tvrdě střetl ve druhé zatáčce, aby se vnitřní stranou posunul na druhé místo. O okruh později jej ale Jan Kvěch objel, nicméně Eduard Krčmář měl svůj již třetí dnešní triumf na lopatě.

Jan Kvěch popisuje druhou zatáčku rozjížďky s číslem devět:

„Málem jsem se rozvěsil, ale Kuba Valkovič mě vrátil zpátky.“

Daniel Klíma (červená) míří k vítězství před zraky Hynka Štichauera (modrá)

Desátá jízda přinesla jediný dnešní triumf Josefa France. Pražský rutinér se usadil ve vedení po vylétnutí pásky. Když jej v úvodním oblouku objel Marko Levišin, držel se vnitřní čáry jako klíště. A již v nájezdu do druhé zatáčky opět vedl. Ukrajinec musel čelit hrozbě, kterou mu osnoval Hynek Štichauer.

Pardubičan jakoby se inspiroval příkladem Josefa France a ve druhém kole Marka Levišina podjel ve druhém oblouku. Nicméně domácí náhradník zůstával v kontaktu. V poslední zatáčce bleskově udeřil zespodu a na metě mu ke dvěma bodům scházel opravdu jen kousíček.

Eduard Krčmář (bílá) si dláždí cestu do vedení před Jana Kvěcha (žlutá), Jakuba Valkoviče (modrá) a Daniela Kaczmarka (červená)

Andrzej Lebeděvs svým triumfem ve stylu start – cíl poslal v rozjížďce s číslem jedenáct do vedení Pardubice. Jakub Jamrog jezdil druhý, ale dokázal uhlídat dravého Matiase Nielsena. Hned na to si Petr Chlupáč vyšlápnul na Václava Milika. Odstartoval jako pánbůh, a byť se mu v prvním výjezdu vzepjal motocykl na zadní, zůstal na čele. Ovšem pardubický kapitán si počkal do druhého nájezdu, aby v něm pražského juniora podjel.

V jedenácté jízdě vyšel Daniel Klíma bodově naprázdno, ve dvanácté se Zdeněk Holub postaral již o druhou nulu Zdeňka Simoty, který ve svém depu marně bádal nad nastavením svého motocyklu. Sen INTERTEAMu o pódiu před zraky domácího publika se zdál být utopií. Nebylo divu, ve třech pětinách závodu ztrácel deset bodů na Slaný, dvanáct na Prahu a dokonce čtrnáct na Pardubice.

Cizinecká legie v akci: zleva Andrzej Lebeděvs (modrá), Matias Nielsen (žlutá) a Jakub Jamrog (bílá)

Jenže Blažej Skrzeszewski odmítal kapitulaci. V rozjížďce s číslem třináct nepřekvapil vystřídáním Filipa Hájka. Avšak Marko Levišin jel na ovál se žolíkem v rukou. Nejlepší start ukázal Matias Nielsen, ale dravý ukrajinský junior byl hned za ním. Dán jej sice vyvážel ve druhé zatáčce až na mantinel. Ovšem Marko Levišin ještě zrychlil a ve výjezdu donutil vedení, aby jej oslovovalo pane.

V rychlém sledu Daniel Kaczmarek ovládl rozjížďku s číslem čtrnáct, byť jej Petr Chlupáč a Jakub Jamrog štípali jako rozzuřené vosy. Polák se konečně dnes ukázal v lepším světla a nedovolil slánskému Polákovi, aby jej podjel, a pak svého klubového kolegu v barevné vestě INTERTEAMu honil až k šachovnicové vlajce v rukou Romana Dolečka.

Marko Levišin (červená) pádí pro šest žolíkových bodů na úkor Zdeňka Simoty (bílá) a Matiase Nielsena (žlutá)

Pardubičané vyšli dvakrát naprázdno, jedničku kromě Jakuba Jamroga předtím přivezl Slanému i Zdeněk Simota. Rusku v ruce s devíti body domácích za dvě jízdy dostal závod nový rámec. Praha 25, Pardubice 23, Slaný 21 a INTERTEAM 18. Do rozjížďky s číslem patnáct se však chystal Václav Milík.

 

Konečný verdikt až v rozjezdu

INTERTEAM zvedá hlavu: Daniel Kaczmarek (červená) míří k vítězství před Petrem Chlupáčem (žlutá) a Jakubem Jamrogem (bílá)

Nejlepší z Pardubičanů si možná vzpomněl, kterak předminulý týden na plzeňských Borech přišel o titul mistra republiky. Ať tak či onak, v rozjížďce s číslem patnáct vše Eduardovi Krčmářovi oplatil i s úroky. V první zatáčce jej objel a pak již jen upaloval vítězně do cíle. Větší divácká pozornost se tudíž soustředila na Daniela Klímu, který držel na uzdě dotěrného Josefa France.

V šestnácté jízdě se konečně blýsknul Zdeněk Holub. Po skvělém startu dle své tradice se usadil na čele. Jan Kvěch v prvním oblouku tlačil Andrzeje Lebeděvse ven. Lotyš nejenže si takové zacházení nenechal vůbec líbit, ale navíc v úvodní zatáčce druhého okruhu sebral vítězství Zdeňku Holubovi.

Václav Milík (modrá) vodí Eduarda Krčmáře (bílá)

Pardubice zvýšily svůj náskok na tři body před Prahu, šest před Slaný a osm před domácí v pravý čas, protože šestnáctou jízdou se vyčerpala možnost taktického kouzlení. Kdo však čaroval, byl Petr Chlupáč. V rozjížďce s číslem sedmnáct opět perfektně odstartoval a posadil si na lopatu také Daniela Klímu.

Ten se ve druhém oblouk dostal až přespříliš navenek, takže po něm vytrapoval Jan Macek. Daniel Klíma si s kopřivnickým odchovancem ve slánské vestě poradil, nicméně všeho do času. Jan Macek stále útočil. Dočkal se v posledním kole v prvním nájezdu šel spodem na druhé místo. Těšil se z něho jen pár metrů, poté se přetočil a upadl.

Jan Macek (bílá) se za zády Daniela Klímy (červená) dostává do problémů

Pavel Váňa nechal závodníky dojet do cíle a pak je varoval červeným světlem. Daniel Klíma viděl, že je zle. Položil svůj motocykl a pospíchal Janu Mackovi na pomoc. Mezitím dorazily do depa zprávy o jeho zdravotním stavu. Nebyly dobré. Zlomená klíční kost! Přihoukala rychlá ambulance, na jejíž palubě odjel do nemocnice.

Udeřila devatenáctá hodina a plán tajemníka Jiřího Mizery mít v tuto dobu dvacátou jízdu za sebou, byl ten tam. Smrákalo se, všem přítomným se vybavil Slaný z minulého týdne, nicméně dnes tma nedostala takovou šanci. Rozezněl se zvukový signál pro účastníky rozjížďky s číslem osmnáct. Danielu Kaczmarkovi se po rozpačitém úvodu chtělo evidentně pokračovat ve vítězstvích.

Ondřej Smetana v zapeklité situaci v osmnácté jízdě

A stejně jako prve ve čtrnácté jízdě jej i nyní vynesl start dopředu. Za ním se však rozpoutala mela, z níž prozatím vycházel nejlépe Ondřej Smetana. Jakoby vysílal signál Tomáši Topinkovi, jak dobře udělal, že tentokrát nechal stát Josefa France. Jenže Zdeněk Simota, jenž se jakžtakž vypořádal s Hynkem Štichauerem, útočil.

Ondřej Smetana líčí svůj pád v rozjížďce s číslem osmnáct:

„Zdenda mě zavřel, mě to na něj koplo, tak jsem zabrzdil. Kdybych to neudělal, dopadlo by to hůř.“

Jan Kvěch (žlutá) v rozjížďce s číslem devatenáct poprvé poráží Václava Milíka (modrá)

Ve druhé zatáčce třetího okruhu se Ondřej Smetana přetočil a upadl. Sanitka naštěstí tentokrát vyjížděla zbytečně, Pražan došel do depa po svých. Pavel Váňa přidělil technické body a skóre slibovalo skvělé vyvrcholení.  Pardubice 31, Praha 29, INTERTEAM 26 a Slaný 25.

Rozjížďka s číslem devatenáct nabídla řešení mnoha otázek. Sotva se páska pohnula směrem ke stále tmavšímu libereckém nebi, vypálil dopředu Zdeněk Holub. Za ním Václav Milík, Eduard Krčmář a Jan Kvěch. Průjezd první zatáčkou hodně změnil. Vedl Václav Milík a Jan Kvěch byl třetí. Co pražský junior na postu náhradníka předvedl vzápětí, se vymyká chápání návštěvníka českých plochých drah.

Matias Nielsen (žlutá) ve dvacáté jízdě za sebou udržel Andrzeje Lebeděvse (modrá) a dostal tak Prahu do rozjezdu proti Pardubicím

Ve druhém okruhu objel Zdeňka Holuba, aby o kolo později prakticky na stejném místě provedl obdobný kousek i Václavu Milíkovi! V posledním kole Eduard Krčmář sebral Zdeňku Holubovi i poslední bod, který zůstával k mání. Slaný byl však mimo šanci na vítězství. Se šestadvaceti si nemohl nic vyčítat s INTERTEAMem. Vedly Pardubice s třiatřiceti, Praha byla za nimi o jediný bodík. Rozjížďka s číslem dvacet přinesla verdikt pouze, co se týká třetího stupníku.

Jakub Jamrog našel ztracený recept na vítězství a již po startu odvedl Marka Levišina. Prahu spasil Matias Nielsen, který se v první zatáčce natlačil pod Andrzeje Lebeděvse. Lotyš však dobře věděl, že má ještě tři a půl kola před sebou. Snažil se o zvrat, v posledním výjezdu byl zleva hodně rychlý.

Domácím uniklo třetí místo o vlásek

Proklatě rychlý, až nedočkavci gratulovali Lubomíru Vozárovi k vítězství. Jenže z depa vidíte na metu pod ostrým úhlem, což oproti rozhodčímu je nevýhoda. Z jeho věže bylo patrné, že bod přináleží pražskému Dánovi. A tím pádem, že o prvním týmu dnešního mítinku musí rozhodnout rozjezd. Přesně v devatenáct hodin devatenáct minut stáli jeho aktéři u pásky.

Lépe začal Václav Milík. Ale povedený start byl v tomto případě spíše nevýhoda. Jan Kvěch za Pardubičanovými zády přesně viděl, co jeho soupeř udělá. Ve výjezdu jej podjel a dostal Pražany na nejvyšší stupínek pódia.

 

Hlasy z depa

Petr Chlupáč byl navýsost spokojen

„Dneska po dlouhý době povedený závody,“ usmíval se Petr Chlupáč. „Byly vítězství v jízdách, byly body, vyhráli jsme. Honza hodně zabojoval, dneska to dopadlo hezky.“

„Ta první jízda se moc nepovedla,“ pustil se Jan Kvěch do vyprávění. „Naskočil jsem až ve třetí sérii. Potom jsme to doladili a povedlo se. Mám radost z posledních dvou jízd. V rozjezdu jsem počítal, že mě Venca bude chtít vézt, tak jsem to udělal obráceně a dal jsem to na lajnu.“

Josef Franc neztrácel humor

„Jako maskot jsem fandil, co šlo,“ neztrácel Josef Franc svůj charakteristický smysl pro humor. „A kluci vyhráli. Poslední sérii jsem nejel, domluvili jsme se s Topasem, že mě vyndá. Byl úspěšnej‘ konec, mám z toho radost. Skvělí Chlupáč, Kvěch a Dán dneska tahali.“

„Jsem v cajku,“ informoval Ondřej Smetana o svém stavu po pádu v osmnácté jízdě. „Bohužel první dvě jízdy jsem měl jen po bodu, ale myslím, že to nebylo špatný. Pak jsem stál. Poslední jízda byla ale nejlepší.“

Václav Milík (modrá) odráží Jakuba Jamroga (bílá)

„Jsem rád, že jsem po včerejšku vůbec jel,“ připomínal Václav Milík své dva pády z polské extraligy. „Hlava bolí, rameno strašně moc. Dařilo se mi tady, dobře to startovalo a všechno. Až na ten konec. Byl jsem vyčerpanej‘. V rozjezdu se s tím nedalo nic dělat, viděl mě, měl jsem lepší start, věděl, co dělám. Kdybych to dal na lajnu, tak mě objede. Jsem spokojenej‘.“

„Ale jo, dobrý,“ nechal se slyšet Eduard Krčmář. „Pohoda, mohlo bejt‘ líp, jsou to závod. V tý jedný jízdě mě objel Venca. Snažil jsem se, ale porazil mě i v tý poslední jízdě.“

Slaný na nástupu

„Ve Slaným to bylo lepší,“ vracel se Zdeněk Simota k minuté středě. „Dneska jsem na první jízdy jel na motorce ze Slanýho, druhou jsem si šetřil na zejtra do Pardubic. Na poslední jízdu jsem vyměnil karburátor, ale nemoh‘ jsem to dopasovat. Nestartovalo to a tady se blbě předjíždí.“

„Nejsem spokojený,“ přiznával Jakub Valkovič. „Jsem poprvé v Liberci, neuměli jsme to dopasovat. Stále jsem jezdil po úpravě, nepodařilo se to naladit. Zítra v Pardubicích to snad bude lepší.“

Zdeněk Holub (červená) odstartoval na Václava Milíka (modrá), Eduarda Krčmáře (bílá) a Jana Kvěcha (žlutá)

„Na prd,“ vraštil čelo Daniel Klíma. „Se mnou úplně ne, neměl jsem snadný jízdy. Ale nevím… Nevyšly mi ani ty juniorský.“

„Bylo to těsný, chyběl nám kousek,“ komentoval Zdeněk Holub bod ztráty INTERTEAMu na nejnižší stupínek pódia. „Zezačátku já nic moc, pak jsem to napravil. Líp jsem se popasoval s dráhou.“

Roman Doleček zvedá šachovnicovou vlajku, aby v nadchážejícím soumraku odmávnul Jana Kvěcha (žlutá) na čele rozjezdu s Václavem Milíkem (modrá)
1. AK Markéta Praha 33
Ondřej Smetana 1 1 – – X X 2
Josef Franc 1 2 3 0 6
Petr Chlupáč 3 1 2 2 3 11
Matias Nielsen, DK 2 2 1 2 1 8
Jan Kvěch 2 1 3 6+3
2. AMK ZP Pardubice 33
Andrzej Lebeděvs, LAT 3 2 3 3 0 11
Jaroslav Petrák – – – – DNR
Hynek Štichauer 1 2 2 0 1 6
Jakub Valkovič, SK – Slaný 0 0 1 0 1 2
Václav Milík 3 3 3 3 2 14+2
3. AK Slaný 29
Jan Macek 1 0 0 0 F 1
Eduard Krčmář 3 3 3 2 1 12
Jakkub Jamrog, PL 2 3 2 1 3 11
Zdeněk Simota 2 0 0 1 2 5
4. SC INTERTEAM 28
Zdeněk Holub 0 1 1 2 0 4
Daniel Klíma 2 3 0 1 2 8
Filip Hájek 0 – – – 0
Daniel Kaczmarek, PL 0 1 0 3 3 7
Marko Levišin, UA F 1 6* 2 9

Poznámka: varování za startovní přestupek Daniel Klíma v rozjížďce s číslem tři

Jakub Valkovič (modrá) se vyhýbá padajícímu Janu Mackovi (bílá), který skončil v nemocnici se zlomenou klíční kostí

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 1-1-0-0 66 7
2. Slaný 1-0-1-0 71 6
3. Pardubice 0-1-1-0 60 5
4. INTERTEAM 0-0-0-2 49 2
Petr Chlupáč (žlutá) vede před Danielem Klímou (červená) a Janem Mackem (bílá)

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Petr Čunek

Václav Milík (modrá) si dláždí cestu do vedení před Matiase Nielsena (modrá) a Daniela Kaczmareka (červená)