Jaroslav Smoček slaví osmdesátku

Krupka – 15. září
Dovolte, abychom touto cestou poblahopřáli našemu dlouholetému členovi a zakladateli panu Jaroslavu Smočkovi k jeho osmdesátinám. Dnes to je úžasných osmdesát let, co na tento svět přišel motocyklový srdcař z Krupky, jemuž vděčíme za to, že se právě plochá dráha v Chabařovicích jezdí.

 

Začátky

Dnešní jubilant Jaroslav Smoček

Pravidelně cestoval z Krupky do Ústí nad Labem, kde bydlí pan Jaroslav Zobal s rodinou, a nejkratší cesta vedla právě přes Chabařovice. Tam si Jaroslav Smoček vyhlédl podmáčené staré hřiště. A vnukl myšlenku panu Jaroslavu Zobalovi, což takhle postavit dráhu právě zde,   jako ve slavných Polepech, Krupce nebo Ústí nad Labem, kde už ale se nejezdilo. Slovo dalo slovo a už se bagrovalo a stavělo, nebylo to vůbec lehké, zařídit různá povolení, materiál sháněl kde kdo, pracovalo se usilovně, ale s nadšením pro dobrou věc. No, a v roce 1975 se zde už závodilo.

Jaroslav Smoček byl dobrým a pečlivým závodníkem, který by svojí pečlivostí mohl jít příkladem mnoha dnešním závodníkům. Nepatřil k nejzářivějším hvězdám plochodrážního nebe, ale kvalitní práci v ligovém týmu odváděl. Dokonce jezdil i ledovou plochou dráhu, to ještě byly zimy, co bývaly, mrzlo až praštilo a rybníky  byly zamrzlé až do jara.

 

Osudový čtvrtek

Ale čas šel dál, a po ukončení sportovní kariéry, se Jaroslav Smoček i nadále věnoval tomuto sportu např. jako startmaršál, a to se mu ve čtvrtek 31. lvětna 2001 stalo osudným! Chabařovický stadión si tehdy pronajala Praha, protože na Markétě probíhala rozsáhlá rekonstrukce.

Jaroslav Smoček s vnukem a Zdeňkem Holubem

Při jedné z rozjížděk prvoligových závodů se jedna motorka splašila a namířila si to přímo na ně. Bohužel už nestačil uskočit a úraz, který utrpěl, devastační zlomenina nohy, vše následně ovlivnil… Několik operací, dlouhá rekonvalescence a rehabilitace, ale nohu se podařila zachránit, i když s trvalými následky, které jsou patrné dodnes.

Avšak motorky nepřestal milovat a svou lásku věnoval i vnukovi Markovi, kterému se zalíbil motokrosový sport, kde byl také velmi úspěšný dokonce i za hranicemi v německém šampionátu figuroval na předních příčkách pod přísným vedením svého dědečka. Takže Jaroslavu Smočkovi se splnil sen a zároveň si plnil své celoživotní přání, být u motorek.

 

Všechno nejlepší

I dnes je častým účastníkem akcí pořádaných na ploché dráze v Chabařovicích, svědčí to o jeho velkém srdci a lásce k tomuto krásnému sportu. Takže pane Jaroslave Smočku, děkujeme a  přejeme Vám k Vašim krásným narozeninám jen to nejlepší, ale hlavně hodně zdraví!

Foto: Jiřina Šifaldová