Do finále extraligy vede cesta pouze přes zítřejší vítězství

Mšeno – 22. září
Průběh letošní extraligy prozatím dostal ze hry o titul Slaný a Pardubice. Tým ze středočeského královského města vypadl smolně už po základní části. Východočeský celek, jenž je v ligové historii druhý nejlepší, nepostoupil minulou středu po heroickém boji do finále. Praha, Mšeno a Plzeň stále živí naději na zlaté medaile, by Pražané jsou díky svému postupu o krůček napřed. Jejich finálový soupeř bude znám zítra, kdy se ve Mšeně střetnou domácí závodníci s Plzní. Vzhledem k přípravě Grega Hancocka na italskou velkou cenu se začíná už netradičně v osmnáct hodin.

Mšenský dům, mšenský hrad
Mšeno jde vytrvale za svým deklarovaným cílem obhájit svůj loňský titul. Původně plánovaný termín semifinálového klání o týden posunulo kvůli termínové kolizi s polskou Zlatou přilbou. A když přišel Greg Hancock s prosbou o dřívější začátek, nemohl zůstat neoslyšen.

„Dobrý, ne?,“ reaguje Petr Vandírek na zmínku magazínu speedwayA-Z o jeho hvězdách v jeho nabité sestavě. Vedle Grega Hancocka v ní totiž jako druhý cizince figuruje Piotr Protasiewicz. „Nemůžeme si dovolit, abychom vypadli.“

V základní sestavě nemůže chybět duo Filip Šitera – Jan Jaroš, které předminulý týden vybojovalo v Divišově bronz v českém šampionátu dvojic. Zbytek týmu tvoří už jen výhradně domácí junioři. Startovní čísla si rozebrali v pořadí Pavel Fuksa, Stanislav Pouznar a Ondřej Smetana.

„Věřím v postup, už dva roky jsme doma neprohráli,“ vidí mšenský kouč své zítřejší vyhlídky. Nicméně všichni soupeři Mšeno na jeho domácí dráze hodně trápili. „Měli jsme namále,“ připouští Petr Vandírek. „Ale neprohráli jsme! A víš, co se říká. Můj dům, můj hrad. Plzeň rozhodně nepodceňuji, nám chybí junioři, ale proto to musí zachránit ti zbývající.“

Plzeň slibuje boj
Západočeský klub pronikl do finále na posední chvíli, když před dvěma týdny na svých Borech rozdrtil Mšeno. Pravda, obhájci extraligového titulu jeho prohra v posledním kole nevadila, protože už nemohl nic ztratit, ale ani získat. Nepočítáme-li ovšem skutečnost, že Plzeň je v semifinále přece jenom není v semifinále tak nevyzpytatelný protivník jako Slaný, jenž by zítra do Mšena zamířil v případě mšenského vítězství na Borech.

Nicméně přesto je o družstvo, které v základní části nechalo svou viditelnou stopu. Málem senzačně vyhrálo v promočených Pardubicích, aby nakonec v odvetě na své dráze východočeský tým skutečně porazilo. Na svém předchozím výjezdu do Mšena v květnu domácí dost trápilo.

Avšak v souvislosti se zítřejším závodem si Vladimír Kosina nemohl nedělat starosti. „Nic jiného se dělat nedalo,“ říká nad svou sestavou. „Zkoušeli jsme Patryka Dudka, oba Rempaly i Piotra Dyma, jenže všichni mají závody.“ Plzeňskou vestu tak letos poprvé oblékl Krzysztof Stojanowski. Ten mám na mšenskou dráhu pěkné vzpomínky, protože tady před šesti lety vybojoval s Adrianem Rymelem český titul v šampionátu dvojic.

I druhý cizinec bude Polák, Grzegorz Zengota. Kromě něho bude mít Plzeň ve družstvu Martina Gavendu, Jana Holuba a na postech juniorů Michaela Hádka a Jiřího Brummera. „Uvidíme,“ přemítá nad svými šancemi Vladimír Kosina. „Jdeme do toho. Jestli chce Mšeno být ve finále, bude muset bojovat, protože my budeme bojovat také!

Sestavy nahlášené dnes k 18:00:

Grepl PDK Mšeno: 1 Greg Hancock, USA
  2 Filip Šitera
  3 Jan Jaroš
  4 Piotr Protasiewicz, PL
  5 Pavel Fuksa
  6 Stanislav Pouznar
  7 Ondřej Smetana
 
PK Plzeň: 8 Martin Gavenda
  9 Jan Holub
  10 Krzysztof Stojanowski, PL
  11 Grzegorz Zengota, PL
  12 Michael Hádek
  13 Jiří Brummer
  14 neobsazeno