Matěj Frýza se poprvé v kariéře podíval úplně nejvýš

Divišov – 6. července
Hrdinou třetího dne kolibřího maratónu se stal Matěj Frýza. V Divišově po dvou trénincích dráhu upravili, ale před jedenáctou hodinou začalo dosti pršet. Po dvaceti minutách se začalo závodit, slabý déšť doprovázel mítink, ale dráha vypadala dobře. Plzeňan šel od vítězství k vítězství, v čemž se mu rovnali Adam Bednář, který jako jediný připravil o bod leadera Jaroslava Vaníčka, a Adam Nejezchleba. Ve finále A však Matěj Frýza svou dravostí vytlačil Adama Bednáře. Když si poté pohlídal vnitřek, bylo první vítězství jeho kariéry na světě.

Adam Bednář, Matěj Frýza a Adam Nejezchleba stojí na stupních vítězů

Leadeři se míjejí

Antonín Pták vede před Tony Katrou a Oliverem Schmidem

Dnešní mítink otevřel nejlépe Tony Katra. Díky skvělému startu se usadil na čele před Antonínem Ptákem a Oliverem Schmidem. Trojky pak připisovali postupně Jaroslav Vaníček, Adam Nejezchleba, Josef Novotný, Matěj Frýza a Adam Bednář. Toho vítězství těšilo snad nejvíc, protože svým pohotovým startem porazil Vojtěcha Šachla.

Ten o další bod přišel v rozjížďce s číslem jedenáct. V ní se rychlíka Jaroslava Vaníčka snažil dojet Josef Novotný. Nešťastně ovšem upadl. Rychle zvedl motocykl, takže se nemuselo přerušovat a opakovat. Mezi smolaře se zařadil i Štěpán Ševčík, když ve čtvrté jízdě neudržel motocykl na dráze a vyjel oběma koly ven. Byl vyloučen stejně jako předtím Marián Jirout.

Josef Novotný v souboji s Petrem Markem

Jaroslav Vaníček však nebyl sám, kdo se v půli základní části pyšnil čistým štítem. Adam Bednář skvělou chutí a úžasnou rychlostí kraloval rozjížďce s číslem devět. Hned na to Matěj Frýza zajel elegantní sólo a nakonec Adam Bednář opanoval dvanáctou jízdu.

Čtveřice leaderů přitom na sebe nenarazila ani ve čtvrté sérii a díky prodloužení svých vítězných šňůr odložila verdikt obsazení finále A až na závěr základní části.  Adam Nejezchleba vyhrál patnáctou jízdu, Jaroslav Vaníček šestnáctou, Matěj Frýza hrál sólo v rozjížďce s číslem sedmnáct, aby se hned poté stylem start – cíl prosadil Adam Bednář.

 

Prohrává se až v áčku

Josef Černý má za sebou Dominika Hrbka a Antonína Ptáka

Adam Nejezchleba zkompletoval dvanáctibodové maximum hned po úpravě v devatenácté jízdě. Ihned po něm stejný kousek napodobil Matěj Frýza. Všechny zraky se proto upíraly k rozjížďce s číslem dvaadvacet, jež jim měla poslat třetího soupeře na startovní rošt finále A.

Jak Adam Bednář, tak Jaroslav Vaníček se prezentovali pěknou, dravou jízdou. Ale nakonec vyhrál Adam Bednář. Do závěrečné jízdy tím pádem postoupili tři závodníci, kteří dnes doposud nepoznali hořkost porážky. Ale finálový pořad musíme projít od začátku.

Vojtěch Šachl míří k vítězství před zraky Karla Průši a Petra Marka

Černý Petr jediného účastníka finále F zůstal v rukou Mariána Jirouta. Nicméně tři body se v průběžné klasifikaci rozhodně neztratí. Na rozdíl od včerejší Plzně neměl Štěpán Ševčík dnes vůbec svůj den. Trojku inkasoval až éčku, kde si Štěpánka Nyklová vychutnala Olivera Schmida.

Finále D se stalo kořistí rychlého Petra Marka, zatímco výkonnostně rostoucí Josef Černý se v céčku nenechal předjet od Karla Průši. Vojtěch Šachl ve druhé půli základní části už jen vítězil, ale ve finále B přejel čáru oběma koly a byl vyloučen. Jeho dva body bral Tony Katra, jemuž dnešní závod vyšel náramně. Jaroslav Vaníček přitom hrál roli suveréna, a byť chyběl na stupních vítězů, čtrnáct bodů mu upevnilo postavení leadera celého seriálu.

Po startu finále A se Matěj Frýza tlačí dopředu mezi Adamem Bednářem a Adamem Nejezchlebou

V áčku Matěj Frýza dravě vytlačil Adama Bednáře, a když si hlídal vnitřek, stal se vůbec poprvé ve své kariéře vítězem závodu. Adam Bednář skončil druhý, na nejnižším stupínku pak Adam Nejezchleba.

Matěj Frýza útočí na Adama Bednáře
 nejmenší dráha: F E D C B A TOT
1. Matěj Frýza, Plzeň 3 3 3 3 3 15
2. Adam Bednář, Praha 3 3 3 3 2 14
3. Adam Nejezchleba, Ch. 3 3 3 3 1 13
4. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 2 3 14
5. Tony Katra, Slaný 3 2 3 2 2 12
6. Vojtěch Šachl, Divišov 2 2 3 3 L 10
7. Josef Černý, Plzeň 2 3 1 3 3 12
8. Karel Průša, Slaný 2 3 2 2 2 11
9. Josef Novotný, Pardubice 3 F 2 3 1 9
10. Petr Marek, Chabařovice 2 2 2 1 3 10
11. Antonín Pták, Plzeň 2 1 2 2 2 11
12. Dominik Hrbek, Pardubice 1 2 2 2 1 8
13. Štěpán Ševčík, Plzeň L 2 1 1 3 7
14. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 1 1 1 2 7
15. Oliver Schmid, Plzeň 1 2 2 2 1 8
16. Marián Jirout, Pardubice L 1 1 1 3 6
Matouš Kameník se na závody může stále jen divat

Foto: Mirek Horáček