V Plzni hrál roli suveréna Adam Bednář

Plzeň – 5. července
Oproti Chabařovicích nezůstal na stupních vítězů na plzeňských Borech, kde expres seriálu PRO-TEC Speedway Mini Cup v rychlém sledu zastavil, kámen na kameni. Do finále A se dokonce nedostal ani Jaroslav Vaníček a Vojtěch Šachl si musel svou účast vybojovat triumfem v rozjezdu. Roli suveréna si střihnul Adam Bednář. Po svých předchozích čtyřech primátech zůstal králem i tentokrát, byť se mu Matěj Frýza lepil na záda a dopředu chtěl rovněž Vojtěch Šachl.

Matěj Frýza, Adam Bednář a Vojtěch Šachl stojí na pódiu

Konec klidných časů

Úvod závodu se nesl ve znamení triumfu favoritů. Zatímco Tony Katra a Štěpánka Nyklová předváděli pěkný styl, Vojtěch Šachl směřoval neohroženě za triumfem v rozjížďce s číslem jedna. Stejně jasným vítězem byl Jaroslav Vaníček ve druhé jízdě, v níž se Karel Průša smolně přetočil a přišel o dva body. A poté stylem start – cíl postupně kralovali Matěj Frýza, Adam Nejezchleba a Adam Bednář.

Tony Katra v souboji s Mariánem Jiroutem

Konec poklidných časů ovšem orámovalo střetnutí tří dravců v rozjížďce s číslem sedm. Díky rychlému odjetí hned po vylétnutí pásky přistály druhé tři body na kontě Matěje Frýzy. A Jaroslav Vaníček s Vojtěchem Šachlem se museli smiřovat s prvními ztrátami.

Také oba Adamové svou vítěznou šňůru prodloužili. Pražan Nejezchleba v chabařovické vestě pádil rychle pro tři body v desáté, jihočeský Bednář v pražských barvách byl naprosto jasný v jedenácté jízdě.

Nicméně skvělé souboje jsme viděli i v jiných rozjížďkách. Kupříkladu v té s číslem devět Tony Katra a Petr Marek zuby nehty bojovali o vítězství. Nakonec jej získal chabařovický závodník, který se dostal dopředu. A k velké smůle slánského závodníka se na druhé místo v závěru natáhnul Josef Černý.

 

Další ostrá jízda třech bojovníků

Mohlo se zdát, že karty pro finále A již leží na stole. Ovšem chyba lávky. Osmá jízda přinesla triumf Štěpána Ševčíka. Obrýlený Plzeňan potvrdil svou lepšící se formu a do konce základní části neznal nic než vítězství. Dráha mu seděla a on si dojel pro hladká vítězství v rozjížďkách s čísly osmnáct a jednadvacet.

Jeho deset bodů bylo slušným argumentem do pranice navíc, když záhy začalo být jasné, že se trojice pro jízdu o stupně vítězů nezrodí vůbec jednoznačně. Vojtěch Šachl napravil triumfem ve třinácté jízdě své předchozí zaváhání. A když stejný výsledek dovezl i z rozjížďky s číslem devatenáct, dostal se rovněž na deset bodů.

Karel Průša jede před Štěpánkou Nyklovou

Po třetí sérii byli neporažení již jen dva. Adam Bednář se totiž v patnácté jízdě nenechal porazit od Matěje Frýzy, jemuž sebral bod. Hned poté si pro vítězství dojel rovněž Adam Nejezchleba. Naději na áčko přiživil i Jaroslav Vaníček, když s přehledem díky zkušenostem opanoval rozjížďku s číslem sedmnáct.

Nicméně klíčová byla třiadvacátá jízda, tedy předposlední v základní části. Potkali se v ní opět tři bojovníci s ostrými lokty. Vrch si ponechal Adam Bednář, jenž dovedl do cíle Jaroslava Vaníčka a Adama Nejezchlebu.

 

Král Adam

Neporažený Adam Bednář byl pochopitelně ve finále A stejně jako Matěj Frýza, jenž v základní části ztratil jen jeden jediný bod. Ze čtyř desetibodových byl nejhorší Jaroslav Vaníček, který mohl nabídnout jen dvě trojky. Přičemž Štěpán Ševčík, Vojtěch Šachl a Adam Nejezchleba disponovali třemi, takže se sešli na startovním roštu ještě jednou v rozjezdu o jedno místo v áčku.

Dominik Hrbek v souboji s Petrem Markem a Josefem Černým

Vyhrál Vojtěch Šachl a zbylí dva šli do béčka. Nejprve ale ve finále F startovala samotná Štěpánka Nyklová. Předvedla krásnou jízdu a tři body se jí do tabulky náramně hodily.

Éčko se opakovalo pro pád Mariána Jirouta a vyhrál Tony Katra. Oliver Schmid také upadl, ale dokázal se zvednout a dojet pro dva body. Finále D vyhrál Josef Novotný před Karlem Průšou a Tony Katrou. Oči ani neviděly, že Dominik Hrbek při své krásné jízdě v céčku přejel oběma koly čáru. Byl diskvalifikován, takže tři body bral Josef Černý a dva Petr Marek.

Finále B opanoval Jaroslav Vaníček před Adamem Nejezchlebem a Štěpánem Ševčíkem. Vzápětí v áčku se králem stal Adam Bednář. Na záda se mu sice lepil Matěj Frýza, dopředu chtěl rovněž Vojtěch Šachl, ale on si celkový triumf s patnáctibodovým maximem již sebrat nenechal.

Start finále A: zleva Vojtěch Šachl, Matěj Frýza a Adam Bednář
F E D C B A TOT
1. Adam Bednář, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Matěj Frýza, Plzeň 3 3 2 3 2 13
3. Vojtěch Šachl, Chabařovice 3 1 3 3 1 11
4. Jaroslav Vaníček, Praha 3 2 3 2 3 13
5. Adam Nejezchleba, Ch. 3 3 3 1 2 12
6. Štěpán Ševčík, Plzeň 1 3 3 3 1 11
7. Josef Černý, Plzeň 3 2 3 1 3 12
8. Petr Marek, Chabařovice 2 3 2 2 2 11
9. Dominik Hrbek, Pardubice 2 1 2 3 L 8
10. Josef Novotný, Pardubice 2 3 1 2 3 11
11. Karel Průša, Slaný F 2 2 3 2 9
12. Antonín Pták, Plzeň 2 2 2 2 1 9
13. Tony Katra, Slaný 2 1 1 2 3 9
14. Oliver Schmid, Plzeň 1 2 2 1 2 8
15. Marián Jirout, Pardubice 2 2 1 2 X 7
16. Štěpánka Nyklová, Slaný 1 1 1 1 3 7

Poznámka: při bodové rovnosti rozhodl o posledním účastníkovi finále A rozjezd – Vojtěch Šachl, Štěpán Ševčík, Adam Nejezchleba

Adam Bednář za sebou vodí Jaroslava Vaníčka

Foto: Lucie Šachlová a laskavostí Jaroslava Frýzy