Pražská Markéta dál řádí v první lize

Žarnovica – 2. července
Sluníčko se užuž ohýbalo, aby si před vstupem na ranní oblohu zapnulo své zlaté střevíčky. Když v tom jej evidentně vyděsila rána jako z děla. Bouřka naštěstí Žarnovicu jen minula a vydatný slejvák odtáhnul před svítáním také, takže slovenské městečko čekal další skvělý den. Ouverturu české první ligy si nechalo ujít více diváků než včerejší domácí šampionát. Pražská Markéta v ní prodloužila svou dva roky starou triumfální sérii, když jí jediné body sebral Josef Franc oblečený v kopřivnické vestě. V rozjížďce s číslem dvě zajistil remízu nad Danielem Klímou a Petrem Chlupáčem, jenž zrovna slavil své osmnácté narozeniny. Moravský celek si pod taktovkou Tomáše Wankeho šel v klidu za druhou pozicí, zatímco o třetí příčku zuřil boj mezi Žarnovicou a Pardubicemi. Marián Šebian postrádal Davida Pacalaje, který po včerejším závodě raději nechal svému operovanému břichu klid. Lubomír Vozár si pojistil hostování Zdeňka Holuba, jenž si však stěžoval na bolavou ruku po pádu z mistrovství Slovenska. Východočeský tým nakonec na nejnižší stupínek pódia postavil Jaroslav Petrák, když v předposlední jízdě nepustil na své druhé místo Martina Málka.

Stupně vítězů s Kopřivnicí, Prahou a Pardubicemi

Markéta pokračuje v kralování

Zdeněk Holub (bílá) letí před Jána Mihálika (modrá), Martina Gavendu (žlutá) a Jakuba Valkoviče (červená)

Ouvertura české první ligy přivítala v ochozech žarnovického Městského stadiónu přece jen o poznání méně diváků než včerejší šampionát Slovenska. Naštěstí se předpovědi na bouřky ukázaly jako liché a kromě ranního extempore v okolí města ani nekáplo. Manažeři na jury souhlasili s návrhem, aby se nekonal nástup. A tak se začalo hned naostro rozjížďkou s číslem jedna.

Lubomír Vozár využil skutečnosti, že se Zdeněk Holub nevejde do sestavy Markéty a pojistil si jeho hostování. Zato Marián Šebian musel oželet služby Davida Pacalaje, který díky svému srdnatému boji o slovenský titul poznal, že by po jarní operaci kýly měl přece jen zůstat ještě v klidu.

Rozpis závodu svedl oba týmy do první série. V rozjížďce s číslem jedna exceloval Zdeněk Holub, zatímco Jakub Valkovič s Jánem Mihálikem před sebe nepustili Martina Gavendu. Rovněž ob jízdu později se domácí s Pardubicemi rozešli smírně. Skvělý start se povedl Jakubu Valkovičovi.

Josef Franc (žlutá) odstartoval na Petra Chlupáče (modrá), Daniela Klímu (červená) a Jana Macka (bílá)

Zdeněk Holub se na něho obořil spodem. Slovenského juniora nestihnul ani v první, ani ve druhé zatáčce. Daniel Šilhán jistil Rastislava Ciferského a Zdeněk Holub v pardubické vestě raději šetřil svou bolavou ruku, kterou si poranil včera. A protože dobře počítal kola, zastavil dříve, než viděl šachovnicovou vlajku.

„Na co bych se dřel pět kol?!“ vysvětloval pragmaticky ve svém depu. Jeden okruh navíc však byla jediná chybička, jíž se organizační tým za celé dva závody dopustil. Kdo by se mohl zlobit, když pracovní dny nepustily z práce celou řadu pořadatelů. Z Bratislavy se do Žarnovice nedostal ani startmaršál, jehož zastupoval jeho otec.

Zdeněk Holub (modrá) vs. Jakub Valkovič (bílá)

Dvě věci však byly jisté. Rozhodčí Lubomír Hajdóny samozřejmě respektoval pořadí třetí jízdy na konci čtvrtého okruhu. A Speedway Club pořádal závody mimo víkendové termíny naposledy. Ale nazpět k úvodu první ligy, v němž se do čela vyhoupla Markéta.

Daniel Klíma po rozjížďce s číslem dvě kvituje umění Josefa France:

„Na něj ještě nemám, je na mě moc rychlej’…“

Jan Kvěch jede před Jánem Mihálikem

Její úvodní duel s Kopřivnicí v rozjížďce s číslem dvě vyzněl nerozhodně. Postaral se o to Josef Franc. Lepší start měl sice Daniel Klíma, avšak český exmistr oblečený v kopřivnické vestě byl před ním ještě v úvodním nájezdu. Petr Chlupáč nedal šanci Jan Mackovi, ale po úvodní remíze začala Markéta kralovat.

Ofenzívu odstartovali Jan Kvěch s Ondřejem Smetanou, kteří v rozjížďce s číslem čtyři poslali Martina Málka a Jana Macka za svá záda již s letem pásky. A přesně to samé prováděli ve druhé sérii žarnovickým mladíkům. Jan Kvěch s Petrem Chlupáčem Jánu Mihálikovi a Rastislavu Ciferskému v páté a Daniel Klíma s Ondřejem Smetanou Jakubu Valkovičovi a Rastislavu Ciferskému v sedmé jízdě.

Mezitím Kopřivnice vykročila na druhé místo. Josef Franc a Martin Málek v rozjížďce s číslem šest vytvořili skvělý tandem, který nakonec ujel Jaroslavu Petrákovi o půl rovinky. Jeho parťák Martin Gavenda evidentně ztratil motivaci již v prvním okruhu, když zůstal stát.

Daniel Klíma (červená) s Ondřejem Smetanou (modrá) drží v šachu Jakuba Valkoviče (bílá)

Lubomír Vozár se bránil nasazením Zdeňka Holuba v roli taktické rezervy pro osmou jízdu. Startovalo se znovu vinou letmého startu. Pražan v pardubickém žoldu vletěl do depa pro druhý motocykl. Když posléze páska vylétla podruhé v první zatáčce vystřídal ve vedení Jana Macka. Josef Franc byl až třetí!

Opatrně se posunul před svého kopřivnického kolegu, aby rovnou udeřil na vedoucího Zdeňka Holuba. Ve čtvrtém kole jej podjel v úvodní zatáčce. Zdeněk Holub se snažil kontrovat, avšak na vnější straně byl pomalejší.

 

I mistr Franc se utne

Josef Franc (modrá) se v epické osmé jízdě dostal před Zdeňka Holuba (žlutá)

Po osmi jízdách vedla Praha s náskokem pěti bodů na Kopřivnici, devíti na Pardubice a deseti na Žarnovicu. „Pro diváky jsem to neudělal,“ odmítal Josef Franc hypotézu, že prve chtěl stíhací jízdou rozvířit poněkud stojatější vody dnešního klání. „Ani ne, už nejsem nejmladší. Nevěděl jsem, jak odstavit svýho závodníka, aby mně nepřekážel.“

Základní část vrcholila třetí sérií, která přinesla naprosto nekompromisní výsledky. Josef Franc vyhrál devátou jízdu stylem start – cíl. Martin Málek se za něj zařadil v první zatáčce, v níž objel Jakuba Valkoviče. Zatímco Pražan držel lajnu, Březolupák zametal venek. A již ve druhé zatáčce bylo vymalováno. V rozjížďce s číslem jedenáct triumfoval Josef Franc ve stylu start – cíl, zatímco Jan Macek sebral druhou příčku Jakubu Valkovičovi spodní stranou druhé zatáčky třetího okruhu.

V rozjížďce s číslem deset se diktátu pražské Markétě postavil Zdeněk Holub. Z pozice náhradníka zaskočil za Martina Gavendu a díky svému charakteristicky rychlému startu se dostal do čela. Jenže Petr Chlupáč jej minul ještě v úvodním nájezdu.

Martin Málek (12) si okolo Rastislava Ciferského (3) a Jána Mihálika (2) dláždí cestu za záda Josefa France (11)

Zdeněk Holub se držel lajnu jako přitlučený hřebíčkem a odrazil nápor Jana Kvěcha. Nezbavil se jej natrvalo, protože český juniorský šampión ve druhém okruhu pronikl na druhou příčku zprava prvního oblouku. Pražan s bílým koníkem na vestě se rychle vnitřkem vrátil nazpět. Konečné slovo však stejně patřilo Janu Kvěchovi na vnějšku druhé zatáčky druhého okruhu.

Daniel Klíma a Ondřej Smetana nakonec ve dvanácté jízdě na hlavu porazili Daniela Šilhána s Jaroslavem Petrákem. Praha vyhrála základní část díky osmadvaceti bodů, Kopřivnice měla třiadvacet, Pardubice jedenáct a Žarnovica deset.

Závěr individuálních rozjížděk zahájil nejlépe Daniel Klíma. Odstartoval jako střela a záhy vedl o čtvrt rovinky. Aplaus si však vysloužil Jakub Valkovič, který vnějškem posledního výjezdu připravil Zdeňka Holuba o druhé místo. Pražané mohli slavit vítězství v celém závodě. Ani Kopřivnici už nemohl druhé místo nikdo odpárat.

Martin Málek (modrá) a Jan Macek (červená) tísní Jakuba Valkoviče (bílá)

Zato Žarnovica se dotáhla na stejnou úroveň s Pardubicemi. „Zkusím, jestli Martin Málek povolí nebo ne,“ umiňoval si Jaroslav Petrák, než se spustil z depa vstříc rozjížďce s číslem čtrnáct. A ono vskutku. Petr Chlupáč oslavil dnešní osmnáctiny hladkým sólem. Martin Málek nejen, že jej nestihnul vnějškem druhé zatáčky, nýbrž se v té druhé nechal podjet Jaroslavem Petrákem.

Rastislav Ciferský neviděl cíl vinou mechanických problémů, takže Jaroslav Petrák doopravdy postavil Pardubice na nejnižší stupínek pódia. Josef Franc zase plánoval zkřížit dráhu pražské Markétě. Už jen proto, že vítá konkurenci mladších soupeřů. Navíc během dvou dnů v Žarnovici ještě žádnou jízdu neprohrál.

Josef Franc vysvětluje svůj pád v rozjížďce s číslem patnáct:

„Závodní incident, dráha byla rozbitá, blbě jsem to trefil. Snažil jsem se co nejrychlejc‘ prásknout s motorkou. Nic se mi nestalo, jsem celej‘.“

Útok Josefa France (červená) na Jana Kvěcha (žlutá) skončí pádem

Skvěle odstartoval i do té patnácté dnešního odpoledne. Jan Kvěch ale širokým obloukem objel Daniela Šilhána a v prvním výjezdu podjel i vedoucího Josefa France. Ten si podobné výstřelky nechtěl nechat líbit. Jenže na začátku druhého okruhu letěl do nafukovaček.

Vyvázl bez zranění a za aplausu publika došel do depa po svých. Z repete byl diskvalifikován a nic nestálo v cestě Janu Kvěchovi a jeho triumfu ve stylu start – cíl. Ani ucházející vzduch ze zadní pneumatiky, protože Ján Mihálik byl na sklonku posledního okruhu až příliš daleko, aby jej ohrozil.

 

Hlasy z depa

Jan Kvěch (žlutá) bojuje po startu patnácté jízdy o vedení s Josefem Francem (červená), zatímco Daniel Šilhán (modrá) a Ján Mihálik (bílá) zaostávají

„Dařilo se mi,“ liboval si Jan Kvěch. „I jako tým jsme jeli všichni. Poslední jízdu jsem píchnul a poslední zatáčku jel s prázdnou gumou. Byl jsem rád, že jsem dojel. Jen škoda, že se mi takhle nedařilo včera…“

„Dobrý,“ vystihl své pocity Daniel Klíma. „První jízdy škoda není, na Pepu ještě nemám, je na mě moc rychlej‘. Ještě se mám, co učit. Dráha byla dneska hezká, jelo se dobře. Bez problémů, rychlost jsem měl, ale nebylo to ono.“

„Pěkný,“ reagoval Petr Chlupáč na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Hezký závody, dráha tahavější, přežili jsme ve zdraví. Párkrát se to kouslo, ale oproti včerejšku žádný dramatický situace. Takový hezký narozeniny.“

Ondřej Smetana (bílá) zápolí se Zdeňkem Holubem (červená)

„Kluci jeli o jízdu víc,“ připomínal Ondřej Smetana. „Já jsem je dubloval. Přišel jsem sice o body, jen mě to stálo gumu, ale musím zapracovat, aby mi neujížděli. Hlavně ten Kvěch! Ale vyhráli jsme, tak jedu domů spokojenej‘.“

„Náročný jako včera,“ svěřoval se Josef Franc. „Možná ještě víc, neměl jsem tolik šťávičky. Praha vyhrála zaslouženě. Ale příjemný pocity pro Kopřivnici za druhý místo.“

„Hezký, ale dráha byla divoká a mě po včerejšku bolela ruka,“ posteskl si Zdeněk Holub. „Moc jsem kvůli tý ruce netahal…“

Daniel Šilhán (modrá) bojuje s Jánem Mihálikem (bílá)

„Martina Málka jsem spráskal tím, že on nechtěl riskovat vůči dráze,“ rozhovořil se Jaroslav Petrák. „Snažil jsem se a říkám, že tohle využiju. Z dráhy nejsem nadšenej‘, jak je to rozbitý. Myslel jsem, že bude lepší, že si zazávodím. Ale oni to maj‘ s ostřejšíma motorka jednodušší. Nešlo to, ty roky jsou znát, nemůžu jet jako, když mi bylo dvacet. Aspoň jsem vybojoval bednu.“

„Mám toho plný kecky,“ připouštěl Daniel Šilhán. „Dva dny za sebou, dráha těžká, ale pro každýho stejná. Musím na sobě zamakat, ke konci sice blbla motorka, ale je to na mně. Měli jsme problémy se spojkou, to musíme doladit. V pondělí trénink uplaval, nevyzkoušel jsem novej‘ motor, tak jsem jel radši na starým. Ten novej‘ je prej‘ střelec, tak abych se nezabil.“

Jakub Valkovič litoval dvou rozjížděk

„Myslím si, že to nebylo zlé,“ přemítal Jakub Valkovič. „Dvě jízdy se mi vydařily méně, ale ostatní byly fajn. Škoda, že se nedařilo víc klukům.“

„Dobře se mi startovalo,“ pochvaloval si Ján Mihálik. „Rychlá dráha byla i včera, loni byla tvrdá, teď je to hluboké a rychlé. To se mi líp jezdí. Bod nám chyběl na bednu, je to škoda, ale byli jsme oslabení.““

„Dobře se jelo,“ říkal Rastislav Ciferský. „Byla rychlá dráha, hluboká. Ale musím zlepšit starty. V poslední jízdě mi přestala jet motorka.“

Rozjížďka s číslem patnáct byla jediná, kterou Josef Franc za dva dny závodění v Žarnovici nevyhrál
1. AK Markéta Praha 37
Daniel Klíma 2 – 3 3 3 11
Petr Chlupáč 1 2 – 3 3 9(2)
Jan Kvěch 3 3 2 – 3 11(1)
Ondřej Smetana 2 2 2 6(3)
2. Walbo Railway Kopřivnice 24
Jan Macek 0 F 1 2 0 3(1)
Josef Franc 3 3 3 3 X 12
Martin Málek 1 2 2 3 1 9(2)
3. AMK ZP Pardubice 15
Daniel Šilhán – 1 0 1 1 3(1)
Martin Gavenda R R – – 0
Jaroslav Petrák – 1 0 R 2 3
Zdeněk Holub, Praha 3 2 2 1 1 9
4. Speedway Club Žarnovica 14
Jakub Valkovič 2 3 1 1 2 9
Ján Mihálik 1 1 F 1 2 5(1)
Rastislav Ciferský 0 0 0 0 E 0
Jaroslav Petrák (bílá) porážkou Martina Málka (žlutá) dostal Pardubice na pódium

Aktuální prvoligová tabulka:

malé body velké body
1. Praha 37 4
2. Kopřivnice 24 3
3. Pardubice 15 2
4. Žarnovica 14 1
Zdeněk Holub (žlutá) za sebou vodí kopřivnické duo Jan Macek (červená) – Josef Franc (modrá)

Foto: Eva Palánová

Petr Chlupáč, který zrovna slavil osmnáctiny, kontroluje pohledem Martina Málka