Vítězství je pro oba zítřejší soupeře klíčovou otázkou

Praha – 6. září
Utkání pražského Olympu s Plzní, které bylo počátkem června odloženo kvůli očekávaným přívalovým dešům, odstartuje extraligový maratón tohoto týdne. Přitom půjde o start jako hrom. Pro oba soupeře je případné vítězství hodně určující. Praha potřebuje dva body pro potvrzení druhého místa v základní části, zatímco Plzeňanům by hodně pomohly v jejich úsilí skočit do play-off. Oleje do ohně dramatičnosti ovšem přilévá skutečnost, že ani jeden ze soupeřů nebude mít jasný osud po skončení zítřejšího klání a bude muset čekat do středy, případně čtvrtku.

Dva body mohou pomoct k domácímu semifinále
„Minulý týden mohli nechat Grzegorze Zengotu doma a zítra by byl klid,“ směje se Vladimír Vopat, když společně s magazínem speedwayA-Z nahlíží do plzeňské sestavy. „Počítal jsem, jestli to zítra nevypustí a nesoustředí se až doma na Mšeno, ale oni to nevypustili (smích).“

Sám však nemusí v otázce síly týmu zahanbeně klopit zraky. K dispozici bude mít dva polské závodníky. Daniel Jeleniewski, který shodou okolností býval spojován právě se zítřejším pražským soupeřem, si ovál vyzkouší dnes večer během Memoriálu Luboše Tomíčka. Stejnou výhodu měl mít i Tomasz Rempala, avšak přišel o ni kvůli odloženému utkání polské ligy.

V české části sestavy chybí Luboš Tomíček. „Nebyl nominován,“ říká pražský kouč na téma účasti závodníka, který dostal předminulý víkend od AČR třídenní zákaz startů kvůli rezignaci na svou účast v semifinále mistrovství Evropy v Berghauptenu. Josef Franc, Zdeněk Simota, oba kvalitní junioři Pavol Pučko a Matěj Kůs s operativnější šestkou na vestě a náhradník Jakub Fencl však budou k dispozici pražského kouče.

Pakliže Praha zvítězí, dostihne v průběžné tabulce Pardubice. Kdyby východočeský celek ve středu prohrál doma se Slaným, druhé místo by připadlo právě Olympu. Přineslo by mu to výhodu domácí dráhy pro semifinálový duel s Pardubicemi, ale také pro finále, pokud by Mšeno prohrálo v semifinále. „Oni také nejsou zrovna dvakrát slabí,“ odmítá Vladimír Vopat roli favorita s poukazem na sílu Plzně.

Vítězství je klíčové pro otevření bran play-off
Plzeň doslova vstala z mrtvých minulou středu. Z popela jí přitom jako bájný Fénix pomohl Grzegorz Zengota. V poslední zatáčce posledního kola poslední rozjížďky strhnul triumf na její stranu. Díky němu má Plzeň stejný počet bodů jako Slaný. Zatímco středočeský tým čeká pozítří poslední vystoupení v základní části na svítkovské škváře, Plzeňané mají ještě dvě utkání.

Ani jedno ovšem není z těch snadných. Kromě zítřejšího výjezdu na pražskou Markétu, přivítají ve čtvrtek na Borech Mšeno. „Jedeme vyhrát, musíme vyhrát, jinak s námi bude zle,“ nešetří odhodláním Leopold Klíma, předseda klubu. Pro překonání Slaného totiž Plzeň potřebuje vyšší počet tabulkových bodů, nebo skóre ze vzájemných duelů má lepší Slaný.

Oproti týmu, který dobyl za pět minut dvanáct vítězství v utkání s Pardubicemi, má kouč Vladimír Kosina jedinou změnu. Místo Grzegorze Zengoty nastoupí Patryk Dudek. Další vesty se stylizovaným červenomodrým plochodrážníkem na hrudi obléknou Stanislaw Burza, Martin Gavenda, Michael Hádek, Jan Holub a Jiří Brummer.

„Doufám, že se nám podaří vyhrát,“ přeje si Leopold Klíma. „Záleží, jak jim pojedou Poláci. Bude to vyrovnané. Kéž bychom měli štěstí jako minulou středu doma!“

Sestavy nahlášené dnes k 18:00:

PSK Olymp Praha: 1 Tomasz Rempala, PL
  2 Josef Franc
  3 Zdeněk Simota
  4 Daniel Jeleniewski, PL
  5 Pavol Pučko
  6 Matěj Kůs
  7 Jakub Fencl
 
PK Plzeň: 8 Patryk Dudek, PL
  9 Michael Hádek
  10 Martin Gavenda
  11 Stanislaw Burza, PL
  12 Jan Holub
  13 Jiří Brummer
  14 neobsazeno