Z Tallingtonu bylo čtvrté místo a dvoupencová medaile

Tallington – 25. července
Rozhodnutí zúčastnit se aktivně se Shupateamem Zlaté trofeje FIM na dlouhé dráze ve třídě
125 ccm padlo v podstatě okamžitě po závodech v Lopersumu, které potvrzovaly dobré parametry našich strojů i závodníků. Vzhledem ke vzdálenosti a časové náročnosti jsem byl jmenován do funkce vedoucího, řidiče, mechanika, tlumočníka atd. se svým synem Martinem s pověřením od Jirky Bendy absolvovat celou akci současně jako dovolenou.

Po příjezdu do Tallingtonu zajímala samozřejmě všechny nejvíce tra. Uváděných 550 metrů délky a stav dráhy vzbuzovaly respekt. Travnatá dráha měla dokonce několik terénních nerovností.

Sobotním tréninkům předcházelo losování startovních čísel. Michal Škurla získal třináctku a Ondřej Smetana sedmnáctku. Michal kompenzoval nešastné číslo nalezením dvoupencové mince, kterou nalepil pro štěstí své Shupě na rám.

Tréninky kluci absolvovali se smíšenými pocity a vzhledem k délce dráhy se volily těžší převody.

Nedělní závody byli dramatické od rozjížděk až do samotných finálových jízd. V závodech dvěstěpadesátek došlo k několika pádům a přerušením závodů, naštěstí vždy s dobrým koncem. U nás si padací chvilku vybral Ondra ve třetí jízdě a tak při problémech se starty mu body stačily na finále B. Michal dvě jízdy vyhrál, ve dvou byl druhý a tak finále A bylo jisté.

V finále B Ondrovi při startu zdechl motor, takže roztlačoval a stíhací jízdou nakonec urval alespoň celkové jedenácté místo. Michal se při startu finále A zpozdil jen málo a v první rovince byl již na čtvrtém místě. Potom dotíral na vítěze z Lopersumu Francouze Dubernarda, ale ten třetí příčku těsně uhájil.

Takže nakonec jediný kov, který si Michal odvezl, byla ona dvoupencová mince. Snad mu tedy přinese více štěstí při dalších závodech. Pro Shupateam bylo pozitivním zjištěním, že se můžeme srovnávat s konkurencí a že obě tovární motorky bez problémů fungovaly.

Foto: Jaroslav Šůs