Pardubice dělaly radost jen sobě

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 21. července
Absence Martina Vaculíka v dnešním extraligovém klání Slaný vs. Pardubice se pro domácí ukázal jako příliš velký handicap. Tým Milana Macha však byl hostům více než důstojným soupeřem a takřka polovinu závodu byl v čele. Teprve závěrečný tlak svěřenců Lubomíra Vozára otočil vývojem utkání. Slánský kouč využil opět všech taktických možností, avšak východočeský celek měl v konečném součtu o pět bodů více. Tím pádem mohl slavit jedině on sám. Slaný musí bojovat o záchranu, zatímco Mšeno nemá vítězství v základní části vůbec jisté. Po závodech se v kuloárech hodně přetřásaly také některé skutky nepříliš zkušeného rozhodčího Jaroslava Líbala.

Handicapovaný vede
Vedro jako u ostravské vysoké pece se stalo prokletím červencových závodů v Čechách. Také dnes slunce rozpalovalo slánský stadión a ani pomalu nadcházející večer nechtěl srazit rtu teploměru do nižších pater. Olej do ohně přilévala také důležitost dnešního extraligového klání. Pardubice musí stále vyhrávat, chtějí-li si udržet šanci porazit Mšeno v základní části nebo se mu alespoň vyhnout v semifinále. Naproti tomu slánské konto je všechno jen ne tučné a boj o záchranu se ve středočeském královském klubu pomalu, ale jistě stává realitou.

První jízda však začala fraškou. Rozhodčí dlouho držel pásku, která se nakonec zvedla jen proto, aby se celá čtyřka u ní seřadila znovu. Extempore odskákala spojka Tomáše Suchánka. Ten se měl představit znovu ob jednu rozjížďku, takže neměl ani pomyšlení, ani čas na výměnu či přenastavení a přezutí druhého motocyklu.

Iniciativy se ujali domácí. Robert Kosciecha v první zatáčce vystřídal na čele Adriana Gomolskeho, jenž nahradil zraněného Hynka Štichauera. Tomasz Chrzanowski otevřel své individuální skóre třetím místem před Tomášem Suchánkem. Juniorská jízda nepřinesla změnu, by se Václav Milík záhy objevil před Romanem Čejkou. Ten společně s Michalem Dudkem uhlídal René Vidnera. Ten ale ve druhém okruhu zastavil za okolností připomínající uzavřený palivový přívod. „Vyjela mi hadička z karburátoru,“ líčil situaci samotný závodník.

Slaný však mezitím pokračoval ve své ofenzívě. V rozjížďce s číslem tři triumfoval Robert Kosciecha e stylu start – cíl. Lukáš Dryml se usadil za ním, ale slibný manévr spodkem první zatáčky kýžené předjetí nepřinesl. Zezadu se navíc dral Martin Málek a z druhého oblouku vyjel jako druhý.

Na začátku třetího kola se Lukáš Dryml vrátil zpátky, avšak březolupský závodník ve slánských službách okamžitě zastavil. „Natvrdo,“ ucedil obrovitý mechanik Vladimír Šíma, když tlačil motocykl se zadřeným motorem do boxu. Bod spadnul do klína Tomáše Suchánka, avšak Slaný si zachoval dvoubodovou převahu.

Vše se chystalo ke čtvrté jízdě, avšak na ovál nečekaně vtrhla kropička doprovázená traktory. Oba manažeři rozčileně směřovali k telefonu, protože rovnání dráhy byla naplánovaná až po další jízdě. „Nařídil úpravu, že na to nevidí,“ kroutil hlavou Milan Mach po rozhovoru s Jaroslavem Líbalem. „No, samozřejmě,“ reagoval na dotaz, zda náhlý krok sudího rozhodil jeho koncepci, zatímco Lubomír Vozár přizvukoval: „Rozhodil.“

Čtvrtá jízda přitom byla slánskou slabinou. Měl se v ní objevit Richard Frištenský, avšak ten vůbec nedorazil. „Simuluje zápal slepého střeva,“ citoval Milan Mach svého oblíbeného Járu Cimrmana. „Znáš Dobytí severního pólu (smích)? Ale ne, má úžeh.“ Protože vedl, nemohl použít taktickou rezervu a náhradníka Michala Dudka ještě potřeboval. Handicap jediného závodníka v akci ovšem nestál Slaný vedení. Tomasz Chrzanowski totiž úřadoval na čele před Alešem Drymlem a Adrianem Gomolskim.

Leč bitva o dva tabulkové body ještě neskončila ani náhodou. Po vylétnutí pásky v rozjížďce s číslem pět se dostal dopředu Václav Milík. V prvním oblouku ho objel Roman Čejka sledovaný Lukášem Drymlem. Dopředu se tlačil i Martin Málek. Skrumáž ve druhé zatáčce však skončila pádem Lukáše Drymla. „Nebudu popisovat rozhodnutí rozhodčího, ale on do tý druhý zatáčky nemůže vidět,“ komentoval svou diskvalifikaci pardubický závodník. Martin Málek je slušnej‘, přišel se mi omluvit.“

Při repete předjel Martin Málek vedoucího Václava Milíka venkem první zatáčky. Roman Čejka zůstal vzadu a do depa se vrátil pěšky. „Zasranej‘ filtr,“ cedil mezi zuby. V rozjížďce s číslem šest navýšil Slaný vedení už na šest bodů. Metu protnul jako první Robert Kosciecha před Tomášem Suchánkem. A Tomasz Chrzanowski nepustil Adriana Gomolskeho vůbec ke slovu.

„Jdu ještě válčit,“ nechal se Lukáš Dryml po svém příjezdu sanitkou do depa po pádu v páté jízdě. A v rozjížďce s číslem sedm dostál svému slibu. Společně s bratrem Alešem, jemuž dal pod šachovnicovou vlajkou přednost, dovezli pět bodů na úkol Martina Málka s Michalem Dudkem. Slaný však stále vedl, i když jeho šestibodová převaha se smrskla na skóre 22:20.

Bílý koník přeskočil domácí
Druhou polovinu utkání otevřel Roman Čejka. Briskním startem se dostal do čela, avšak dopředu chtěli i Tomasz Chrzanowski, Adrian Gomolski a Václav Milík. Mela skončila pádem Václava Milíka. „Roman mi Nadvzih‘ loket, chtěl jsem ubrat, zasek‘ se mi plyn, škrtnul jsem si o deflektor Gomolskiho a šel přes hák,“ popisoval pardubický junior. Jeho mechanik Radek si vzápětí na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je krotit zdivočelý stroj. Prekérní freestyle, do něhož se změnil standardní odvoz poškozeného motocyklu do depa, zvládl až vytrhnutím karburátoru.

Václav Milík nebyl vyloučen. V depu přesedl na rezervní motocykl a při opakovačce spolu s Adrianem Gomolskim na hlavu porazili Tomasze Chrzanowskeho a Romana Čejku. Pardubice převzaly vedení, avšak Slaný nechtěl kapitulovat předčasně. Robert Kosciecha se vzápětí prezentoval dalším sólovým únikem, zatímco Aleš Dryml a Tomáš Suchánek zůstali za ním.

A po rozjížďce s číslem deset byl stav opět vyrovnaný. Slánské duo Tomasz Chrzanowski – Martin Málek předvedlo povedený start. Lukáš Dryml si v první zatáčce druhého okruhu našel cestičku mezi ně, avšak Adrian Gomolski, beznadějně poslední, neviděl cíl. Oba týmy měly po třiceti bodech a chystaly se na vyvrcholení.

Ze slánského úhlu pohledu však začalo nešastně. Romanu Čejkovi se krátce po startu rozjížďky s číslem jedenáct vzepjal motocykl na zadní. A jeho majiteli nezbylo nic jiného, než ho zahodit do nafukovací bariéry. „Za startem bylo nahrnutý hodně šotoliny, asi pět metrů,“ vysvětloval domácí junior. „Vysed‘ jsem z toho, draplo se to a musel jsem to zahodit.“

By šlo o první zatáčku a stav oválu mohl poskytnout polehčující okolnost, rozsvítilo se vylučovací světlo, které svou barvou odpovídalo povlaku přilby Romana Čejky. Milan Mach se promptně rozběhl k telefonu, aby si vysvětlil se sudím situaci. „Řekl mi, že to byla Romanova chyba,“ interpretoval rozhovor s Jaroslavem Líbalem. „Ale byla to první zatáčka a předtím v ní nevylučoval, i když to byla chyba dvou pardubických jezdců.“

Václav Milík a Aleš Dryml vzápětí nepustili Michala Dudka vůbec ke slovu. Dalších pět bodů dovezli Pardubičané z rozjížďky s číslem dvanáct. Tomáš Suchánek po skvělém startu neměl konkurenci. A Lukáš Dryml v úvodním výjezdu minul Romana Čejku. „Bylo jasný, že daj‘ jokera,“ svěří se Aleš Dryml po závodech. „Přemejšleli jsme, jestli pustit body, ale vypadalo by blbě, kdyby to zabalili z prvního místa.“

Reakce Milana Macha byla pochopitelná. „Robert Kosciecha jede jako žolík,“ rozhodl. Jenže neporazitelný Polák se paradoxně dočkal své jediné dnešní prohry v rozjížďce s číslem třináct, kdy se jeho body násobily dvěma. Postaral se o to Aleš Dryml, který se v první zatáčce dostal vnitřkem z třetího místa do vedení. Václav Milík se v úvodních fázích pohyboval vpředu, ale nakonec se propadl až za třetího Romana Čejku.

Slánský kouč bleskově zkontroloval průběžné skóre. Se šesti body ztráty musel v nominačních jízdách hrát vabank. Nechal stát Martina Málka a do rozjížďky s číslem čtrnáct poslal Tomasze Chrzanowskeho v roli taktické rezervy. Jenže Pardubice držely svůj osud pevně ve svých rukou a dláždily si cestu k vítězství.

Lukáš Dryml neopustil vedoucí příčku ani na sebekratší okamžik. Tomáš Suchánek vyřídil záhy Romana Čejku. Celá čtyři kola dorážel na Tomasze Chrzanowskeho. By jeho snaha nebyla korunována úspěchem, čtyři body stačily hostům k vítězství bez ohledu na výsledek poslední rozjížďky. Ta však vyzněla pro Slaný.

Robert Kosciecha se rozloučil s publikem jednoznačným triumfem. Jeho kolega Tomasz Chrzanowski po vjezdu na ovál přeskočil na rezervní motocykl, ale stal se obětí Aleše Drymla. Václav Milík skončil s nulou, ale dojížděl závěrečné kolo na prázdné zadní pneumatice. Závěrečný slánský triumf už nemohl zabránit pardubickému vítězství. Zatímco Východočeši jsou definitivně v semifinále a mohou stále myslet na vítězství v základní části, domácím se situace ještě více zkomplikovala.

Hlasy z depa
„Dneska těžkej‘ vzduch a vedro jak na poušti,“ nechal se slyšet Aleš Dryml. „Ale super. Pořád jsem se měnilo, pořadí kolísalo. Jak jel ve dvanáctý jízdě brácha se Suchošem, bylo jasný, že pak daj‘ jokera, přemejšleli jsme pustit body, ale to by vypadalo blbě, kdyby to zabalili z prvního místa. Ve Slaným je pěkná atmosféra, chodí dost lidí. V základní části chceme zajet aspoň druhý. Aspoň druhý. Uvidíme, můžeme tam skočit a přemejšlet takticky. I v v průběhu závodu můžeš odskočit, ale tým musí mít jokery a heat leadery, pak ti vozí body.“

„Nebyl jsem tu dlouho a dostávám se do toho,“ vyprávěl Lukáš Dryml. „Jsem zkušenej‘, ale první jízdu jsem neodhad‘. Poznal jsem, že motorka není nejlepší. Začal jsem ji pasovat a ladit. Nebyl jsem spokojenej‘, ale jedeme týmově a na bonusy. Škoda pádu. Nebudu popisovat rozhodnutí rozhodčího, ale on do tý druhý zatáčky nemůže vidět. Martin Málek je slušnej‘, přišel se mi omluvit. Naštěstí jsme lehnuli, jinak jsme šli do prken. Vypadalo by to jinak, ale shit happens. Naštěstí jsme vyhráli, play off je ještě daleko, jde o to srovnat se týmově.“

„Určitě lepší než posledně,“ hodnotil svůj výkon Václav Milík. „Ale rozsekal jsem se s Romanem Čejkou na tý motorce, co jsem myslel, že jede. Nadvzih‘ mi loket, chtěl jsem ubrat, zasek‘ se mi plyn, škrtnul jsem si o deflektor Gomolskiho a šel přes hák. Chtěl jsem dál jet na týhle motorce, ale měla hlý vidle. Vyhráli jsme a doufám, že budeme mistři. A budu jezdit líp v dalších závodech.“

„Bylo to dobrý, vyhráli jsme,“ líčil Tomáš Suchánek. „Na začátku, jak to rozhodčí držel,mi shořela spojka. Nebyl čas to vyměnit, tak jsem jel dvě jízdy se spálenou spojkou. Pak už to bylo dobrý. Dráha byla trošku houpavá, ale dalo se to, musíš jet na všem. Až to počasí, bylo moc velký horko, a když máš ještě honičku. Teď doma rozsekáme Mšeno a budeme první. Pak play off a jsme mistři.“

„Dneska to bylo slabé,“ nezastíral Martin Málek. „Překvapila mě dráha, byla hodně rozbitá. V první jízdě jsem zadřel motor. Pak jsem zkoušel všechno možné, ale nešlo to. Neměl jsem svůj den. Chyběli nám dva závodníci, prostě nebyl den.“

„Dneska jsem měl smůlu,“ krčil rameny Roman Čejka. „Každej‘ den není posvícení. Ta svíce byla moje chyba, ale i těch, co tady upravujou dráhu. Za startem bylo nahrnutý hodně šotoliny, asi pět metrů. Vysed‘ jsem z toho, draplo se to a musel jsem to zahodit. Je to prostě smůla. Doufám, že si příští týden zlepším náladu. Ale dobrá zkušenost, dráha byla rozbitá.“

1. ZP Pardubice   49
Tomáš Suchánek 0 1 2 1 3 1 8(2)
Lukáš Dryml 2 X 2 2 2 3 11(2)
Adrian Gomolski, PL 2 1 0 3 R 6
Aleš Dryml 2 3 2 2 3 2 14(1)
René Vidner E – – – – 0
Václav Milík 3 2 2 3 0 0 10(1)
Jaroslav Petrák   DNR
 
2. AK Slaný   44
Robert Kosciecha, PL 3 3 3 3 4* 3 19
Martin Málek E 3 1 1 1 – 6(1)
Tomasz Chrzanowski, PL 1 3 1 1 3 2 1 12
Richard Frištenský nemoc  
Roman Čejka 2 1 0 X 1 0 4
Michal Dudek 1 0 0 1 R 2(1)

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre tabulkové body
1. Mšeno 6 292:254 12
2. Pardubice 5 230:229 6
3. Praha 6 278:275 4
4. Plzeň 4 177:192 2
5. Slaný 5 216:243 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)