Leadeři průběžných klasifikací to neměli jednoduché

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 6. července
Vyrovnaný plzeňský pár Michael Hádek – Jan Holub slavil triumf také ve druhém kole šampionátu juniorských družstev, by ho v rozjížďce s číslem čtyři porazil pardubický Václav Milík. Na druhou příčku zamířili Slaňáci, zatímco Pardubice skončily třetí. Jednoduchý život neměl ani Michal Škurla. Leader průběžné klasifikace stopětadvacítek, které juniorská družstva tradičně doprovázely, prohrál na úvod s Davidem Štěrovským. Pardubický borec si však vzápětí zkomplikoval život dvěma pády. Bodově ho přeskočila Michaela Krupičková a on si navíc musel stupně vítězů vybojovat v rozjezdu se Zdeňkem Vitmannem.

Chladno místo vedra, d隝 místo slunce
Pár hodin po včerejším extraligové porážce Pardubic se začaly dít věci, které ovlivnily dnešní druhé pokračování šampionátu juniorských družstev. Ze ztemnělé oblohy se před půlnocí začaly snášet hektolitry studené vody. Rtu teploměru prchala na druhou stranu od tropických hodnot. Odpoledne nebylo žádnou výjimkou objednat si v přilehlé hospodě grog. Mezitím pořadatelé vymetali vodu z oválu, nicméně její povrch nevzbuzoval v depu přehnané nadšení.

Mítink rozehrála nejlépe Plzeň. Michael Hádek s Janem Holubem v rozjížďce s číslem jedna už po vylétnutí pásky ujali domácí dvojici. V pětibodovém inkasu je vzápětí napodobili Slaňáci. Stalo se tak za divokých okolností. Ve druhé zatáčce se přetočil vedoucí Václav Milík. A Roman Čejka jedoucí v bitevní vzdálenosti neměl jinou volbu, než se poroučet k zemi také.

„Postě jsem slívnul,“ vytasil se Václav Milík s novým termínem. „Jak jsem v nájezdu přidal, přetočil jsem se a slívnul.“ Jako viník pádu musel při repete pouze sledovat spanilou jízdu Romana Čejka a Michala Dudka. Pakliže však někdo počítal, že se pěti body ozdobí i Praha,musel své přesvědčení rychle revidovat.

V první zatáčce třetí jízdy se Pavel Fuksa nejprve vypořádal s Jiřím Brummerem. Když ho vytlačil na vnějšek, okamžitě podjel Pavla Pučka. Díky Pavlu Fuksovi žila mšenská naděje na postup do semifinále i nadále. V rozjížďce s číslem pět odstartoval na slánský pár. Roman Čejka se ho v prvním oblouku pokusil objet, ale postupu na vedoucí příčku se dostal až ve druhé zatáčce druhého okruhu. „Hodně se to točí,“ přemítal Michal Dudek, který svého kolegu v otázce předjíždění nenapodobil.

Dva body vytěžil Pavel Fuksa i z utkání s Pardubicemi. Mšeno skončilo základní část s osmičkou v kolonce průběžného zisku. Pražané měli v té době přesně o polovinu méně, avšak čekaly na ně ještě dvě jízdy. V té osmé Pavol Pučko dokázal vyzrát na Slaný a další nerozhodný výsledek s Pardubicemi otevřel semifinálové brány pro Markétu.

Jen jednou otřesená plzeňská nadvláda
Spojenectví Michaela Hádka a Jana Holuba už druhým rokem funguje jako spolehlivá garance úspěchu v šampionátu juniorských družstev. Logickým důsledkem jejich vyrovnanosti se stal loňský titul i letošní vykročení za jeho obhajobou. V rozjížďce s číslem čtyři ovšem plzeňský pár narazil na Václava Milíka.

Pardubický závodník dobře namotivovaný po svém úvodním pádu z druhé příčky útočil na vedoucího Michaela Hádka. A ve třetím okruhu se razantně dostal dopředu. „Jak uličníka mě spráskla, ale už jsem se v něm viděl,“ líčil své předjetí plzeňský závodník, jemuž v následujícím oblouku nevyšla snaha o odvetu.

Remíza s Pardubicemi však byla dnešním nejhorším výsledkem Plzně. Už v rozjížďce s číslem šest se Plzeňané vrátili ke svému vítěznému konceptu, by za divokých okolností. Zatímco Michael Hádek se rychle dostal do čela, před Janem Holubem se uhnízdili Jiří Brummer a Ondřej Veverka.

Jan Holub se dostal dopředu v prvním oblouku třetího kola, avšak oba Pražané se hned v následující zatáčce ocitli na zemi. „Byl jsem vyjukanej‘ a trefil díru,“ přiznával Ondřej Veverka, jenž se na repete mohl dívat jen jako divák. „Pražáci jsou všude, na vnitřku, na venku,“ říkal Michael Hádek, avšak s Janem Holubem v opakovačce nepustil vůbec ke slovu Pavla Pučka, který nahradil Jiřího Brummera.

Plzeňané museli startovat znovu i ve svém duelu se Slaným v deváté jízdě. Usadili se v čele, avšak ve druhé zatáčce za nimi upadl Roman Čejka. Napodruhé Michael Hádek a Janem Holubem svůj brilantní start zopakovali a záhy zmizeli Michalu Dudkovi. Suverénně vyhráli základní část a mohutný bodový příděl jim dával velké naděje i na triumf v celkové klasifikaci.

Druhý Slaný měl pět bodů ztráty. Vedle zmiňovaných ztrát se Mšenem a Plzní je o body připravila v osmé jízdě i Praha díky skvělému startu Ondřeje Veverky a Pavla Pučka. Roman Čejka se však během dvou kol probil na druhé místo. V posledním oblouku před cílem dodal jeden bod i Michal Dudek. Když podjel Ondřeje Veverku.

Pražané měli velké naděje i v rozjížďce s číslem deset, když se Václav Milík ocitl předčasně v pásce. Nicméně předvedl strhující divadlo, když se i s patnáctimetrovým handicapem dokázal posunout z posledního místa na první. Takový husarský kousek se v české historii prozatím povedl pouze Janu Holubovi při předloňských tříčlenných družstvech v Praze.

Praze tím pádem scházel v průběžné klasifikaci jeden bod na třetí Pardubice a v semifinále je čekala suverénní Plzeň. Západočeši ani tentokrát neměli výrazný problém. Pavol Pučko sice v první zatáčce podjel Michaela Hádka, jenže ten mu to ve výjezdu spodní stranou vrátil.

Druhé semifinále bylo divočejší. Po rychlém startu se ujal vedení Roman Čejka. Avšak ve skrumáži úvodního oblouku zaznamenal svůj dnes už třetí pád, do něhož se zapletli i útočící Václav Milík a Michal Dudek. Ten neměl na svém náhradním stroji deflektor a v časové tísni si raději vypůjčil motocykl od Michaela Hádka.

„Neboj, drží to jak kráva,“ reagoval Plzeňan na dotaz slánského závodníka po převodu. Václav Milík tentokrát upaloval rychle pryč a už ve druhé zatáčce měl náskok bratru dvacet metrů. Mezi Romanem Čejkou a Michalem Dudkem však jel René Vidner. Třetí příčku však ztratil, když v poslední zatáčce upadl. Místo Pardubic šli do finále Slaňáci.

Avšak obhájci titulu jim nedali ani náznak šance. Jan Holub triumfoval stylem start – cíl, zatímco Michael Hádek v první zatáčce objel Romana Čejku.

Jedno zaváhání nevadí
Pouze šest stopětadvacítek se sešlo ke svému čtvrtému mistrovskému kolu. Čekalo je jen šest jízd, přičemž kdyby jediný z přihlášených nedorazil, podnik by ztratil svůj status šampionátu republiky.

Hned rozjížďka s číslem jedna přinesla nečekaný výsledek. Suverénní leader průběžné klasifikace Michal Škurla sice nejlépe odstartoval, avšak ještě během úvodního kola mu ukázal výfuk David Štěrovský. A pardubický závodník si svou první pozici pohlídal až k šachovnicové vlajce.

Hodnotu svých akcií zvýšil David Štěrovský druhým triumfem, který přišel ve druhé jízdě, v níž porazil Michaelu Krupičkovou ve stylu start – cíl. Jenže Michal Škurla nechtěl stahovat kalhoty, když brod k nejvyššímu stupni pódia byl stále ještě daleko. Třetí jízda se změnila v jeho velké sólo, jemuž se Michaela Krupičková stala prvním posluchačem.

Rozhodnutí o vítězi měly přinést rozjížďky s čísly čtyři a šest, v nichž rozpis závodu svedl dohromady Davida Štěrovského a Michala Škurlu. Obě střetnutí skončily pádem pardubického závodníka. Nejprve lehnul v poslední zatáčce z druhého místa. A podruhé ztratil za stejných okolností druhou příčku už ve druhém okruhu.

Dva body tak zdědila Michaela Krupičková, jenž skončila celkově druhá. A na stejnou příčku poskočila i v průběžné klasifikaci, protože Michal Průcha byl na dovolené v Chorvatsku. Před slánského závodníka se dostal rovněž David Štěrovský. Předtím se však musel v rozjezdu vypořádat se Zdeňkem Vitmannem.

Hlasy z depa
„Super, pořád mě to baví a bude mě to bavit dlouho,“ odpovídal Jan Holub na otázku magazínu speedwayA-Z, zda se mu pobyt na nejvyšších stupních maličko neomrzel. „Dráha byla těžší než normálně. Závodivá, ale dělaly se díry. Tahalo to, ale šlo to bez pádů. To jsem rád, dneska jich bylo dost. Had v Plzni nebude, snad mi někoho seženou, po devatenáctkách by to chtělo v juniorce hattrick.“

„Dnes mi to nešlo,“ přiznával Michael Hádek. „Pořád jsem na tom nesvůj. A dělám chyby. Hlavní je výhra, jen tak se dá obhájit. V Plzni nebudu, jedu na trávu do Francie a přejíždíme hned do Truro.“

„Jsem rád, že jsem zdravej‘,“ netajil se Roman Čejka. „Dneska bylo moc pádů a krizovek. Chtěl jsem moc, ale budu se muset začít učit, abych nepadal. Dobrá zkušenost, dobře jsem si zajezdil. Už se těším, až si doma lehnu. Doufám, že se zvednu, bolej‘ mě záda.“

„Zezačátku takový zabijácký, pak lepší“ vyprávěl Michal Dudek. „Stoprocentně lepší než o tréninku. Byly hnusný koleje, musel jsi přijít, kde se to jezdí. Byla bedna, nepočítal jsem s ní, ale dobrý. Plzeňáci jsou střelci, ale s lepší technikou bych je potrápil. Mám už jen tenhle motor. Z pěti motorů jeden, docela bída.“

„Na to, že jsem jsi v první jízdě slívnul, to bylo dobrý,“ nechal se slyšet Václav Milík. „V prvním vinglu mě to nacentrovalo na mokrým. Jak jsem do nájezdu přidal, přetočil jsem se a slívnul. Pak jsem měl samý trojky až do konce a dařilo se.“

„Bylo to super, díky Vendovi za třetí místo,“ říkal René Vidner. „Jsem spokojenej‘. Až na tu jízdu, co jsem lehnul (smích). Bylo to dobrý, ale chtělo by to víc na takovejch‘ drahách trénovat. Na takový těžký jsem byl poprvý.“

„Docela těžký,“ vyjadřoval se Pavol Pučko. „Chtěl jsem víc bodů. Chybělo štěstíčko. První jízda mě mrzí. Dláblo mě to a klapnul jsem. Tak příště!“

„Hodně špatný,“ hodnotil svůj výkon Ondřej Veverka. „Dráha šla, ale spad‘ jsem z druhýho místa před Hada. Byl jsem vyjukanej‘ a trefil díru. To mě štve nejvíc.“

    SF1 SF2 FIN TOT
1. PK Plzeň         28
Michael Hádek 3 2 2 3 2   2 14(3)
Jan Holub 2 1 3 2 3   3 14(3)
 
2. AK Slaný         17
Roman Čejka 2 3 2 X   2 0 9(1)
Michal Dudek 3 1 1 1   1 1 8(2)
 
3. ZP Pardubice         14
Václav Milík X 3 3 3   3   12
René Vidner 1 R 1 0   F   2
 
4. Markéta Praha         11
Ondřej Veverka – X 0 2 0     2
Jiří Brummer 1 F/R – –     1(1)
Pavol Pučko 2 1 3 1 1     8(1)
 
5. Grepl PDK Mšeno         8
Pavel Fuksa 1 3 2 2       8
Milan Čermák – – – –       DNR
Ondřej Smetana 0 0 0 0       0

Aktuální tabulka šampionátu:

  malé body velké body
1. Plzeň 55 10
2. Slaný 38 8
3. Pardubice 25 5
4. Praha 24 5
5. Mšeno 14 2

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Michal Škurla, Praha 2 3 3 3 11
2. Michaela Krupičková, Liberec 2 2 3 2 9
3. David Štěrovský, Pardubice 3 3 F F 6+3
4. Zdeněk Vitmann, Slaný 1 1 2 2 6+2
5. Lukáš Kovařík, Praha 0 0 1 1 2
6. Dominik Hinner, Praha F 1 E – 1

Průběžné pořadí šampionátu:

  PHA SLA LIB MŠE TOT
  29.4. 22.5. 19.6. 6.7.  
1. Michal Škurla, Praha 25 25 25 25 100
2. Michaela Krupičková, Liberec 18 18 20 22 78
3. David Štěrovský, Pardubice 12 10 22 20 64
4. Michal Průcha, Slaný 20 20 18 NS 58
5. Dominik Hinner, Praha 14 14 14 14 56
6. Zdeněk Vrba, Praha 22 22 NS NS 44
7. Zdeněk Vitmann, Slaný NS 12 12 18 42
8. Ondřej Smetana, Mšeno 8 16 16 NS 40
9. Lukáš Kovařík, Praha 10 NS 7 16 33
10. Zdeněk Holub, Chabařovice NS 8 8 NS 16
11. Richard Geyer, D 16 NS NS NS 16
12. Patrik Mikel, Březolupy NS NS 10 NS 10

Foto: Pavel Loužecký