Vítězství je pro oba týmy přání i nutnost

Plzeň – 29. června
Nit extraligových závodů se odmotává ze špulky a pětice týmů prožívá různé příběhy. Dnes se na plzeňských Borech utkají dva celky, jimž by se dva body do tabulky náramně hodily. V případě Plzně dokonce začíná už jít o existenční záležitost. A Slaný, který u zeleného stolu přišel o vítězství nad Mšenem na své domácí dráze, je na tom jen o chlup lépe než prozatím nuloví domácí. Není divu, že z obou táborů zaznívá touha po vítězství. Navzdory debutům Jacka Rempaly a Michala Szczepaniaka v našich ligách je složení družstev přece jenom netradiční.

Ultimátum diktované play off
Personální nároky kladené systémem dojutkání dopadly tento týden i na Plzeň. A to tím spíše, přestalo-li dočasně fungovat spojenectví s pražskými hosty. Pavel Ondrašík cestuje na volný závod na trávě, který je na programu v sobotu ve francouzském Tayacu. Martin Gavenda si zase z ukrajinského Lvova dovezl dva zadřené motory.

Vladimír Kosina bude ke všemu muset oželet také Michaela Hádka, jenž ulehl s angínou. „Byl sjíždět řeku a vrátil se v neděli a měl čtyřicítky horečky,“ vysvětlil magazínu speedwayA-Z Leopold Klíma, předseda klubu. Okamžitě začal shánět náhradu a v duchu reglementů zvažoval mezi Hynkem Štichauerem a Filipem Šiterou.

Nakonec zvolil mšenského závodníka, jehož jméno je vyryto na řadě pohárů lemujících úspěšné období západočeského klubu v letech 2005 až 2008. „Vzal jsem Filipa z toho důvodu, že tady byl. Hynek naši dráhu moc nezná, Filip snad zajede lepší.“ Ptáte-li se, jak je možné, že Michael Hádek má average 1,69 a Filip Šitera 1,65, odpověď nabízí samotný extraligový systém. Takový může být rozdíl mezi silným juniorem profitujícím z juniorské jízdy a starším borcem, jenž v boji s dalšími kolegy střídá místo náhradníka a člena základního družstva.

V plzeňských barvách čeká debut na Jacka Rempalu, zatímco Piotr Dym je už stabilním inventářem. Jiří Brummer je v základní čtyřce, zatímco juniorská místa si rozebrali Jan Holub a Jiří Lang. Jiří Vonásek se zapíše do historie extraligovou premiérou v úloze náhradníka.

„Jestli prohrajeme, je to hotové,“ uvědomuje si Leopold Klíma postavení svého klubu v extraligové tabulce. „Slaňáci měli štěstí, že vyhráli v Praze, my měli smůlu v Plzni. Musíme se o vítězství pokusit. Jacek Rempala jede lépe než Marcin a Piotr Dym slíbil, že si na tuten závod přiveze speciální motor. Těšíme se, uvidíme!“

S Peugeotem a ambicemi vyhrát
Slaný rozehrál letošní extraligu senzačním triumfem na pražské Markétě. Dvojka v kolonce bodového zisku dostala svou sestřičku minulou středu. Jenže husičku připomínající číslovka se o pár hodin později nafoukla v nulu, která je obtloustlá svým tvarem, ale nikoliv svou hodnotou.

Problém je ve zranění Martina Vaculíka. Slovenský junior si jako jeden z hlavních cílů letošní sezóny vytknul postup do finálové části mistrovství světa do jednadvaceti let, který se jal v sobotu v Landshutu plnit. Háček je, že se německé semifinále jelo během pětidenní lhůty, kdy hostem nahrazený kmenový závodník extraligového klubu nesmí jet žádný jiný závod. Body hostujícího Václava Milíka byly anulovány a Mšeno tak zůstává jako jediné neporaženo.

„S Peugeotem,“ střílí Milan Mach do telefonu bezprostřední odpověď na dotaz magazínu speedwayA-Z, s čím zítra pojede na plzeňské Bory. Nicméně vzápětí zvážní a rozhovoří se o svých ambicích seriózním tónem. „Zazávodit si a pokud možno vyhrát. Jsme oslabeni o Martina Vaculíka, to je už stará písnička. Už si zvykáme. Netlačím na něj, aby jezdil závody.“

Místo slovenského závodníka, který se po splnění postupového cíle do finále juniorského šampionátu soustředí na doléčení zranění, v Plzni žádný host nepojede. Středočeský klub se bude opírat o Martina Málka a polskou dvojici Mariusz Puszakowski – Michal Szczepaniak. A v neposlední řadě o vyrovnané juniory Romana Čejku a Michala Dudka.

Posledním nahlášeným mužem slánské sestavy je totiž Richard Frištenský, který se letos v závodní akci ještě neobjevil. Při vší úctě, není start družstva s pěti členy přece jenom znevážení extraligy? „Mám tam nechat díru?,“ kontruje Milan Mach smrští diplomatických protiotázek. „Nebo si brát Krzysztofa Nowackeho, aby jel jednu jízdu? A nebo hosta, když nám jeho body stejně odečtou?“

Sestavy nahlášené dnes k 16:00:

PK Plzeň: 1 Jacek Rempala, PL
  2 Piotr Dym, PL
  3 Filip Šitera, Mšeno
  4 Jiří Brummer
  5 Jan Holub
  6 Jiří Lang
  7 Jiří Vonásek
 
AK Slaný: 8 Mariusz Puszakowski, PL
  9 Richard Frištenský
  10 Martin Málek
  11 Michal Szczepaniak, PL
  12 Roman Čejka
  13 Michal Dudek
  14 neobsazeno