Závodní kariéra Vladimíra Višvádera ještě neskončila

Czestochowa – 1. února
V dnešním šroubkařském test matchi v Czestochowe nastoupí Češi proti domácím Polákům pouze ve třech. Pokud nedojde k překvapení v podobě hostování jistého polského veterána, které Lukáš Hromádka ještě včera nevylučoval, bude zbývající trojice našich chybějícího závodníka suplovat. Tím pádem se v každé rozjížďce postaví na start čtveřice účastníků. Po boku Lukáš Hromádky a Jaroslava Petráka, kteří startovali již minulou sobotu v Opole, nastoupí Vladimír Višváder.

 

Loni Vladimír Višváder získal modrou přilbu magazínu speedwayA-Z v Kostěnicích

Ačkoliv se blíží padesátce, Vladimír Višváder se nepouští řidítek. Předloni byl součástí národního týmu ve světovém šampionátu na ledě, loni si v Kostěnicích na Janu Hlačinovi vydřel modrou přilbu magazínu speedwayA-Z. Při podzimní Rozlučce však chyběl.

Těsně před ním si totiž na oválku u prvního železničního koridoru zlomil ruku v zápěstí, a když se uzavírala sezóna, byl na výletě na hrad Pajštún blízko svého Zohoru, kde se padlé maskaróny dodnes vysmívají Napoleonovým dělostřelcům.

„Celej‘ život jezdím šroubky,“ vysvětluje řízení osudu, které ho dnes v podvečer zavane na polský led. „Opole bylo dlouho nejistý, nebylo to na sto procent. A teďka jedu autem s Jarouškem, složíme se na cesťák. Zbude mi na řízek a svařák jako celej‘ život.“

Své první závody Vladimír Višváder absolvoval již na podzim 1988. „Kariéra neskončila, iděme sa zabíjať,“ směje se při své oblíbené průpovídce. „Je to bez licence, zdravotní problémy odezněly, funguje to a žiju.“

Koho jiného by napadlo vozit závodní motocykl na střeše osobního auta?

Foto: Karel Herman