Černý kůň získal dnes vítězství podmíněně

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 23. června
Petr Vandírek se před dnešním výjezdem svého Mšena do Slaného netajil skutečností, že domácí celek pokládá za černého koně letošní extraligy. Nicméně nástup domácích borců zaskočil i jeho. Mšenský kouč však dokázal reagovat bezprostředně a nasazením žolíka už v rozjížďce s číslem tři vytvořil extraligový rekord. Slaný si však stále zachovával vrch, by Robert Kosciecha musel po pádu vynechat jednu rozjížďku kvůli bolesti v lopatce poté, co pokřtil nové nafukovací mantinely. Ani Mšenu se nevyhýbala smůla a Tomáš Topinka i oba junioři doplatili na poruchy. Před dvojicí závěrečných nominačních jízd však hostě eliminovali svůj náskok na dva body. Jenže na konci druhého kola čtrnácté jízdy musel Jan Jaroš zastavit kvůli vadnému zapalování a přišel tak o vítězství před svým kolegou Filipem Šiterou. Vzápětí Tomasz Chrzanowski zajistil další remízu, která definitivně zakonzervovala slánský náskok na dvou bodech. Jejich triumf je však podmíněný dalším jezdeckým vývojem Martina Vaculíka. Za něho si Slaný našel hosta v osobě Václava Milíka. Háček v reglementech je ovšem v tom, že nahrazený kmenový závodník nesmí pět dnů absolvovat žádný jiný mítink. Jenže slovenský junior plánuje sobotní start v semifinále juniorského mistrovství světa, což by Slanému přineslo anulování čtyř bodů Václava Milíka a Mšenu nakonec triumf.

Jediné aktivum hostů
Petr Vandírek patří k manažerům, kteří se na každý závod pečlivě připravují. Analyzuje svého soupeře a několikrát si vyplní svůj program předem nanečisto, aby věděl, jak by se utkání mohlo vyvíjet. A většinou se netají svým výsledkem, který mu předem vyšel. V otázce Slaného byl však velice opatrný a připouštěl, že druhý středočeský klub pokládá za černého koně soutěže.

Navíc Milan Mach dokázal proti leaderu tabulky postavit vyrovnanou sestavu, která mohla pomýšlet na přestřižení mšenské zlaté šňůry. V ohledu českých juniorů byli domácí lepší. Milan Čermák byl totiž prvním závodníkem, který svým pádem pokřtil zbrusu nové nafukovací mantinely. Zatímco bariéra se opravila, mšenský mladík nemohl kvůli poničenému motocyklu do závodu vůbec nastoupit.

Nicméně mšenský kouč měl rozhodně daleko k pesimistickým náladám. „Teď uvidíš ten mazec,“ říkal slibně před rozjížďkou s číslem jedna. Ale ouha. Tomasz Chrzanowski s Martinem Málkem se seřadili na čele už krátce po startu a vůbec nepustili Jana Jaroše a Tomáše Topinku ke slovu.

Juniorská jízda přinesla další demonstraci slánské síly. Michal Dudek s Romanem Čejkou si hravě poradili s osamoceným Pavlem Fuksou. Dvě maximální porážky přiměly Petra Vandírka ke strategické akci. Postaral se o nový rekord, když vybavil Grzegorze Walaska žolíkem už pro rozjížďku s číslem tři.

„Prohráváme o osm bodů,“ svěřil se magazínu speedwayA-Z. „Na co mám čekat? Je šance naši ztrátu stáhnout a ty nejhorší jízdy máme za sebou.“ Jenže Robert Kosciecha proburácel cílem jako první v čase 67,94, kterým překonal letitý rekord Mariána Jirouta. A mšenský žolík předčil v první zatáčce pouze Martina Málka, jenž později zpytoval své svědomí kvůli nepovedenému startu ze suchého místa na roštu.

Žolíkový útok skončil remízou a ve smírném duchu se nesly rovněž další dvě rozjížďky. „Obětoval jsem Vaška Milíka na Ulamka,“ svěřoval se Milan Mach před rozjížďkou s číslem pět. Dobře totiž tušil, že body pardubického juniora hostujícího v jeho celku místo Martina Vaculíka budou škrtnuty. Dalo se předpokládat, že slovenský borec bude chtít využít šance na postup do finále mistrovství světa a termín semifinále v Landshutu je přesně uprostřed pětidenní lhůty, během níž nesmí nahrazený závodník absolvovat jediný závod.

Po vylétnutí pásky rozjížďky s číslem čtyři se zdálo, že se Mšeno dočká svého prvního vítězství. Dopředu vyrazil Sebastian Ulamek, zatímco třetí Jan Jaroš držel v šachu Václava Milíka. Jenže Tomasz Chrzanowski v úvodním výjezdu zbavil Sebastiana Ulamka vedení. A protože mařil veškeré nájezdy svého slánského ex-kolegy až k šachovnicové vlajce, zajistil nerozhodný výsledek.

Vzápětí Grzegorz Walasek v prvním oblouku objel Roberta Kosciechu. Jenže Roman Čejka, jenž se před startem musel z dráhy vracet kvůli zapomenutým brýlím, neměl moc práce s Pavlem Fuksou. V rozjížďce s číslem sedm domácí znovu udeřili. Martin Málek s Tomaszem Chrzanowskim odstavili Jana Jaroše v první zatáčce. A Filip Šitera, do konce mítinku nahrazující Tomáše Topinku, byl v té chvíli ještě více vzadu.

Teprve v rozjížďce s číslem sedm dokázalo Mšeno začít otáčet vývojem závodu. Sebastian Ulamek a Grzegorz Walasek se ujali vedení. Robert Kosciecha je v první zatáčce rozdělil. Grzegorz Walasek ho ovšem v nájezdu do druhého oblouku tlačil ven. A slánský Polák za zlomem oblouku skončil v nafukovacím mantinelu.

Na dráhu pro něho přijela sanitka, nicméně odešel po svých. Zatímco na dráze Sebastian Ulamek s Grzegorzem Walaskem porcovali Václava Milíka na kousíčky, Robert Kosciecha zatínal v depu zuby bolestí ze své lopatky. A Milan Mach se chmuřil, by skóre 26:18 slibovalo Slanému mnohé.

Smůla úřadující na obou stranách
Druhá polovina odstartovala dalším slánským útokem. Tomasz Chrzanowski a Roman Čejka dlouho čekali na své mšenské soupeře. Jan Jaroš vyjel na ovál na poslední chvíli, Pavel Fuksa vůbec. „Prasknul mi zadeček,“ ukazoval na zadní díl rámu svého motocyklu. Jan Jaroš předvedl skvělý start, avšak Tomasz Chrzanowski ho objel v prvním oblouku. A bod Romana Čejky jen navýšil vedení domácích.

Jenže Mšeno nechtělo zažívat stále jen výprask. Sebastian Ulamek neměl v deváté jízdě konkurenta. Martinu Málkovi nevyšel start a navzdory své snaze se nedokázal prokousat na body. Zato Václav Milík sváděl úžasnou bitku s Filipem Šiterou. Mšenský náhradník ho v první zatáčce podjel, avšak pardubický host ve slánských službách se v nájezdu do třetího kola vrátil zpátky. Před Filipa Šiteru pronikl na sklonku třetího kola i Martin Málek, nicméně takřka okamžitě klesl zpět.

Místo rozbolavělého Roberta Kosciecha putoval do rozjížďky s číslem deset Michal Dudek. Osm jízd pauzy však udělalo své a slánský junior skončil poslední za Janem Jarošem. Na čele úřadoval Grzegorz Walasek. V úvodním výjezdu se sice pod ním mihl Tomasz Chrzanowski. Jenže mšenská star udržela venek a už v následující zatáčce šla zpět do vedení.

Mšeno snížilo slánský náskok už na šest bodů. Vzápětí Sebastian Ulamek uhlídal skóre na stejném odstupu díky své velkolepé one-man-show. Roman Čejka a Václav Milík dojeli za ním, když Pavel Fuksa neviděl cíl. Když v depu chtěl vyměnit svíčku, zlomila se vpůli. Patovou situaci zachránil Filip Šitera, jenž svému kolegovi na poslední jízdu základního rozpisu půjčil svůj stroj.

Mezitím Petr Vandírek osnoval ofenzívu. Do dvanácté jízdy poslal Sebastiana Ulamka znovu, nyní v roli taktické rezervy místo Tomáše Topinky. Ten společně s krajanem Grzegorzem Walaskem dobyl pětibodové maximum na úkor Václava Milíka s Romanem Čejkou. Pardubičan na polský tandem útočil, avšak v posledním kole takticky uvolnil cestu ke třetímu místu Romanu Čejkovi, kdyby se jeho body nakonec škrtaly.

Grzegorz Walasek se vrátil do depa pěšky, protože prázdná zadní pneumatika ho dovezla jen pár metrů za cílovou rovinku. Skóre činilo 38:36. „Víš, jak jsem to měl původně spočítané?,“ ptal se Milan Mach. „Že po třinácti jízdách povedeme o dva body!“ a jeho prognóza skutečně vyšla. Sebastian Ulamek vyhrál už třetí jízdu v řadě, ale Pavel Fuksa nepředstavoval pro Roberta Kosciechu, který se vrátil do závodu, a Martina Málka prakticky žádný problém.

Úprava dráhy před nominačními jízdami byla pořádně dlouhá. „Kostek musí dojet druhý,“ organizoval Milan Mach strategický plán, když konečně traktory zmizely na druhé straně mantinelu. Jenže rozjížďka s číslem čtrnáct rozjásala tábor hostí. Na čele se usadili Jan Jaroš s Filipem Šiterou. Vedoucí Mšeňák ovšem na začátku druhého kola zastavil s poruchou zapalování. A Roman Čejka s Robertem Kosciechou se ochotně natáhli vstříc remíze.

Slaný vedl poměrem 47:45, což značilo, že v poslední jízda může přinést jakýkoliv výsledek. A stejně jako před pár minutami úvodní takty vyzněly pro Mšeno. S pohybem pásky vystřelil dopředu Sebastian Ulamek. V prvním oblouku ho objel Tomasz Chrzanowski, avšak nejlepší Sebastian Ulamek se takřka současně vnějškem do čela vrátil. Mezitím se před Martina Málka posunul i Grzegorz Walasek.

Tomasz Chrzanowski si však nedopřál klidu, dokud se ve druhém okruhu v nájezdu do první zatáčce přece jen před Sebastiana Ulamka nedostal. To samo o sobě stačilo Slanému na podmínečné vítězství. Martin Málek však stejně atakoval Grzegorze Walaska. V nájezdu do posledního kola jeho snaha vypadala nadějně, nicméně polský borec měl záhy znovu získal vrch.

Hlasy z depa
„Dneska to docela šlo,“ pochvaloval si Roman Čejka, který dnes dosáhl svého prozatím životního výsledku v extralize. „Doufám, že bude ještě líp. Motorka se dneska nesrala, paráda, fungovalo to. Já dělal, co jsem mohl. Dařilo se, měli jsme výhodu domácího prostředí. Bylo to napínavý jak kšandy až do konce a nakonec se to povedlo. Věřil jsem, že to dopadne a dopadlo to. Když ti funguje technika, je to paráda. Zejtra uvidíme.“

„Super začátek,“ líčil Martin Málek. „Potom jsem pokazil start. Najel jsem si na suché místo na roštu a nešlo odstartovat. Dráha pak hodně proschla a už to nejelo jak na začátku. Ke konci už to moc nešlo. Vyhráli jsme, ale trošku si to zkomplikovali tím pádem Roberta. Uvidíme, jakou sestavu budeme mít zítra.“

„Nic moc, ale Slaný mi moc nejde,“ nechal se slyšet Václav Milík. „Štve mě, že jsme nezpřevodovali motorku už od začátku. Zejtra to snad bude lepší.“

„Zapalování,“ vysvětlil Jan Jaroš příčinu svého odstoupení v rozjížďce s číslem čtrnáct. „Škoda, tohle je asi čtvrtý. Stalo se to v blbý jízdě. No nic, zejtra budeme válčit dál. Válčili jsme i dnes, ale málo.“

„Měli jsme smůlu celý závody,“ povzdechl si Filip Šitera. „Drží se nás od začátku sezóny. Já, teď Topas, Honza měl taky defekt. Pral jsem se hodně dlouho s převodama, mám box a motor je s ním ostřejší. Doufám, že budu mít štěstí zítra, dnes jsme měli smůlu.“

í

1. AK Slaný   47
Martin Málek 2 1 3 0 1 0 7(2)
Robert Kosciecha, PL 3 2 X – 2 1 8(1)
Tomasz Chrzanowski, PL 3 3 2 3 2 3 16(1)
Václav Milík, Pardubice 0 1 2 1 0 4(1)
Roman Čejka 2 1 1 2 1 2 9(2)
Michal Dudek 3 0 3
Richard Frištenský   DNR
 
2. Grepl PDK Mšeno   45
Tomáš Topinka E 0 – – – 0
Grzegorz Walasek, PL 4* 3 2 3 2 1 15(3)
Jan Jaroš 1 1 1 2 1 E 6(1)
Sebastian Ulamek, PL 2 3 3 3 3 3 2 19
Pavel Fuksa 1 0 – E 0 1
Milan Čermák DNR
Filip Šitera 0 1 3 4

Poznámka: Milan Čermák nenastoupil k závodu kvůli svému pádu při tréninku, při němž poškodil svůj motocykl.

Aktuální extraligová tabulka:

  závody skóre tabulkové body
1. Mšeno 4 192:176 6
2. Slaný 2 95:90 4
3. Praha 6 278:275 4
4. Pardubice 3 138:138 4
5. Plzeň 3 126:150 0


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)