Marián Jirout přivezl triumf

AKTUALIZOVÁNO

Krško – 11. června
Pardubický Marián Jirout (13 bodů) triumfoval v sobotu v Kršku v mezinárodních závodech o Znak města. Na stupně vítězů se dostali rovněž Manuel Hauzinger (12) a Tomasz Rempala (10). Martýriem technických problémů si prošel Jaroslav Petrák (3). Dvakrát mu prasknul primární řetěz a nakonec ke všemu zadřel motor. Obsadil tedy čtrnáctou příčku. Vložený Memoriál France Babiče vyhrál Thomas Stange, Marián Jirout vypadl v semifinále.

Před začátkem závodu bychom si podle obsazení na vítězství Mariána Jirouta nevsadili. Ale protože bojovník, tak do nich vtrhnul a první tři svoje jízdy poměrně jednoznačně vyhrál. Čtvrtou rozjížďku potom dojel za lepšícím se Rafalem Wilkem. A v poslední si již jen takticky ohlídal druhou pozici za vedoucím Peterem Ljungem, ale před dorážejícím Manuelem Hauzingerem, což mu nakonec přineslo kýžené vítězství v hlavním závodě.

V následných semifinálových jízdách nadstavbové části závodu O pohár France Babiče se dostal do té nabitější. Už neměl ani jednu pořádnou hranu a navíc mu na startu praskla dolní páčka spojky, takže jeho soupeři mu přisoudili roli diváka a do finále ho nepustili.

Pro Jaroslava Petráka, kterému jsem dělal mechanika, proběhlo v tréninku všechno normálně. Dráha vypadala dobře a také převod mu vyhovoval. Ovšem začátek závodu se proměnil ve špatný sen, ze kterého se bohužel už neprobral. Začalo to prasklým primárním řetězem v úvodní jízdě a hned v té druhé se to opakovalo s úplně novým. Nešlo nám to do hlavy, protože všechno bylo, jak mělo. Přimazávání fungovalo, snad špatný materiál řetězu, to se bohužel stává a nebyli jsme první ani poslední, komu se to stalo. Pamatuji si, že jsme měli s bráchou před několika lety stejný problém, i když šlo tenkrát o řetězy v metráži.

Tak dál. Museli jsme si vypůjčit řetěz od Mariána. Ten sice vydržel až do konce, ale jak se ukázalo vzápětí, bohužel jsme si nepůjčovali naposledy. V další jízdě přivezl Jarda dva body, ale stěžoval si, a bylo to i slyšet, že motor nejde v nízkých otáčkách. Takže jsme před další jízdou vyměnili nejdřív svíčku, ale bylo to stejný. Až když nám můj brácha půjčil karburátor z Mariánovy rezervní motorky, zlepšilo se to a Jaroslav Petrák dojel třetí.

Bohužel našim problémům neměl být konec. Při posledním startu se ve čtvrtém kole začal zadírat motor a i když Jarda vymáčknul spojku, tak to tam stačilo napadat. Jak jsme později v depu zjistili při vracení karburátoru, jeden ze sacích ventilů v hlavě poněkud chyběl, ale skutečný rozsah škod se ukáže až po rozebrání motoru. Popisovat naší náladu je asi zbytečné.

Co se týče ostatních startujících, výkon korespondující s jejich jmény podali Peter Ljung a Tomasz Rempala. Slabší začátek měl domácí Jernej Kolenko, ale v závěru se zlepšil. Dobrým výkonem se prezentovali mladíci. Jak takřka domácí Chorvat Jurica Pavlič, jehož zřejmě budeme vídat u nás v Čechách v rámci závodů juniorských družstev v barvách Divišova, tak i dánský mladíček Nikolai Klindt a Němec Thomas Stange. Ten se dvěma vítězstvími v závěru hlavního závodu dostal až do boje o třetí až šesté místo v dodatkové jízdě a pokračoval pak postupem ze semifinále a následným vítězstvím ve finálové jízdě Poháru France Babiče po perfektním předjížděcím manévru venkem v první zatáčce po startu.Také bych neměl zapomenout na Manuela Hauzingera, který podal vyrovnaný výkon v průběhu celého závodu.

Jinak závod probíhal poměrně dobře. Jako kuriózní bych nazval jednu z jízd, když třem jezdcům selhaly jejich motocykly a dva z nich si to o body rozdali v atletickém klání, ačkoliv nevím, jak bych tuto disciplinu s plechovou botou místo treter a tlačíce před sebou motocykl, nazval.

Hlasy z depa
„Dráha byla dobrá, motorka jela perfektně, trefili jsme i převody,“ pochvaloval si Marián Jirout. „Jenom je škoda, že na Babičův pohár jsem už neměl hranu. A navíc mi praskla ta páčka. Motorka šla na zadní a pak už jsem na ně neměl. Ale s výsledkem jsem spokojenej.“

„Nejradši bych se na to vy…,“ ulevil si Jaroslav Petrák. „Místo toho, abych nějaký peníze vydělal, tak mě to bude víc stát. Přitom se tady dalo závodit a nějaký body udělat“.