Václav Milík si splnil patnáctibodový sen dříve, než si myslel

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Liberec – 19. června
Ve čtvrtek večer po pražském přeborovém závodě Václav Milík se zlatým věncem z klasifikace družstev okolo krku povzdechl, že mu Martin Málek sebral patnáctibodové maximum. A že neví, kdy se mu zase povede mít čistý štít v kariéře. Rozhodně nečekal, že se tak stane už za dva dny při třetím díle juniorského šampionátu. V desáté jízdě měl sice jeho skalp na dohled Michal Dudek, avšak pád vinou prasklého primárního řetězu mu znemožnil dokončit slibný manévr. V další sérii se pardubický junior vypořádal se Slawomirem Musielakem a Michaelem Hádkem hned dvakrát, protože se muselo jet znovu kvůli letmému startu. Na pódium se prosadili ještě Slawomir Musielak, jenž stále vede celkovou klasifikaci, a po vítězství nad Romanem Čejkou v rozjezdu i Jan Holub. Vložený závod stopětadvacítek ovládl bezchybný Michal Škurla. Na své první mistrovské pódium se prosadil David Štěrovský, který vítězstvím v rozjížďce s číslem devět odsunul Michaelu Krupičkovou na třetí místo.

Překvapení na úvod
Juniorské závody rozhodně nejsou prosty překvapení. Ta se však dnes začala odehrávat až v hlavním závodě, nebo kvalifikace odpadla. Opět se omluvil Lukáš Hromádka a problémy s dopravou zabránily účasti Pavla Fuksy a Zdeňka Vrby. Přítomní závodníci posléze dokázali přesně zaplnit všech šestnáct míst startovní listiny odshora až dolů.

Ani trénink nevybočil ničím ze zaběhnuté rutiny. Pomineme-li ovšem pád stopětadvacítkáře Michala Průchy a technické problémy Ondřeje Veverky. Ty se však daly prakticky přejít pouhým mávnutím ruky. „Odešla gumička pod šroubkem krytu spojky,“ vysvětloval závodníkův otec, dnes potažmo vedoucí pražské výpravy s pomyslným vývěsním štítem o pracích všeho druhu.

Vinou nešastného dubnového pádu zasáhl Václav Milík do letošního průběhu české juniorky až dnešní rozjížďkou s číslem jedna. Brilantní vítězství ve stylu start – cíl před Romanem Čejkou jasně prokázalo, že by se pardubický mladík po loňském Divišovu opět rád podíval na pódium.

Šok však přinesla už druhá jízda. Jako první skládal svůj motocykl do úvodního nájezdu Jakub Fencl. Michael Hádek startující od mantinelu zaútočil vnějškem prvního oblouku. Dostal se dopředu, avšak šlo doslova o mikroskopickou epizodu. Už ve výjezdu tahal za delší konec provazu opět pražský závodník.

Dnešní dráha nenabízela velký potenciál k předjíždění. A Jakub Fencl z toho dokázal výrazně profitovat. By se Plzeňan snažil ze všech sil, musel se smířit, že závod rozehraje dvěma body. „Není sezóna hadů,“ pokrčil rameny, přičemž se neubránil vzpomínkám na nešastnou minulou středu na plzeňských Borech.

Jakub Fencl však přišel o pódium už ve druhé sérii. Ze sedmé jízdy vytěžil jedině odporně tlustou nulu, když mu poslední bod uzmul Jiří Brummer už v úvodním výjezdu. Zato Václav Milík neslevil z role favorita vůbec nic. Rozjížďku s číslem pět opanoval stylem start – cíl, by Pavol Pučko vytasil medvědí drápy.

Pražan v první zatáčce zkoušel proniknout na první místo. Sám však záhy dostal soupeře zezadu, avšak Ondřej Veverka jel druhý jen jediný okruh. Vítězná ni Pavla Pučka se přestřihla. Z vítězů úvodní pětiny dokázal sérii prodloužit už jen Slawomir Musielak. Na Polákovi si ve třetí jízdě vylámal zuby Jan Holub. Stejný úděl čekal v rozjížďce s číslem sedm rovněž na Michala Dudka.

Dvě jízdy rozhodující ke zlatu
Po dvou sériích drželi čistý štít jedině Václav Milík a Slawomir Musielak. Dopředu se drali i Plzeňané. Jan Holub vyhrál pátou jízdu navzdory jejímu přerušení kvůli pádu Milana Čermáka. Na podruhé jej rychlým startem zaskočil Roman Čejka, aby však z prvního oblouku vyjel na čele Jan Holub. Michael Hádek nemohl v osmé jízdě nesplnit úlohu favorita.

Všichni tři pětibodoví borci stanuli na startovním roštu rozjížďky s číslem jedenáct. Cestu na pódium si dláždil Jan Holub, jenž po startu za sebe jakoby připoutal Michaela Hádka a Pavla Pučka, které přivedl k šachovnicové vlajce jako matka husa svá housátka. Rovněž boj o vítězství se dostával do zajímavé fáze.

Slawomir Musielak ani ve třetí sérii nezakusil žádných trablů. Od mantinelu se v deváté jízdě rychle dostal do čela. Ondřej Veverka navíc celé jedno kolo zdržoval Romana Čejku, jenž na útok na vedoucího Poláka nemohl ani pomýšlet. Vzápětí ho napodobil Václav Milík, startující rovněž se žlutým povlakem na přilbě.

Jenže Michal Dudek a Zdeněk Schneiderwind se mu přilepili na deflektor jako nenasytné vosy na sladký bonbón. Slánský závodník vedl slibný útok vnějškem druhé zatáčky druhého kola. Náhle se však ocitnul na zemi. „Jedu do nájezdu,“ popisoval Michal Dudek osudné okamžiky. „Říkám si, jo, jo, to vyjde. A najednou praskne řetěz a všechno se posere!“

Václav Milík inkasoval další trojku a vyrovnal tak bodový zisk Slawomira Musielaka. Po rozjížďce s číslem čtrnáct ovšem mohl na čele průběžné klasifikace zůstat jen jeden z nich. Jejich vzájemný duel navíc okořenil svou přítomností Michael Hádek. Po vylétnutí pásky vystřelil kupředu Václav Milík. Z úvodního výjezdu se však po jeho levici zjevil Slawomir Musielak. A tlačil se na něho celou protilehlou rovinku. Ve druhé zatáčce se dostal ven. A pak…

…se rozsvítila červená světla. Miroslav Topinka na věži rozhodčího vyhodnotil start jako letmý a rozhodl se pro repete. Avšak i ve druhém případě si Václav Milík našel cestu dopředu. Slawomir Musielak útočil vnějškem první zatáčky, ale pardubický závodník byl suverénním pánem situace. Poláka před sebe nepustil a mířil na nejvyšší stupínek pódia. V osmnácté jízdě odstartoval na Jana Holuba a mohl slavit.

Ob jednu rozjížďku později triumfoval ve stylu start – cíl Slawomir Musielak, aby s odstupem jediného bodu stanul po boku neporaženého Pardubičana. Ovšem konec příběhu o třetím místě byl pořádně zamotaný. Přetržený primární řetěz zabránil Michalu Dudkovi překřížit vítěznou cestu Václava Milíka. Ale v boji o bronz své slovo řekl.

V rozjížďce s číslem šestnáct rychle objel Ondřej Veverku, jenž ukázal skvělý start. V nájezdu do druhého kola se za Michala Dudka procpal Jan Holub. Až do cíle častoval slánského závodníka jedním nájezdem za druhým, ale zůstal druhý. Když ho posléze porazil i Václav Milík, měl stejně bodů jako Roman Čejka.

Ten se třikrát musel dívat na vítěze z bezprostřední vzdálenosti. Nejprve byl lepší Václav Milík, poté Jan Holub a nakonec Slawomir Musielak. Pak si slánský závodník jakoby řekl dost. Ve třinácté jízdě vyhrál před Jakubem Fenclem, jenž se stále musel usilovně bránit Pavlu Pučkovi.

V sedmnácté jízdě Roman Čejka ujel permanentně útočícímu Michaelu Hádkovi, aby vyrovnal skóre Jana Holuba. Ten však v rozjezdu lépe odstartoval a Roman Čejka recept na předjetí nenašel. Mohl si jen povzdechnout, že se čekání na první pódium juniorky zase prodloužilo, zatímco Jan Holub hovořil o stálém prokletí třetích míst.

Triumf žlutého suveréna
Rámcovým závodem dnešní juniorky se poněkud netradičně staly stopětadvacítky. A také třetí pokračování jejich mistrovského seriálu přinesl triumf Michalu Škurlovi. Pražan v sedle žlutého motocyklu rozehrál své triumfální tažení už ve třetí jízdě, kdy rázně zhatil útok Ondřeje Smetany v první zatáčce.

V šesté jízdě zbavil vedení Michala Průchu ještě před nájezdem do první zatáčky. Hned vzápětí jen o několik metrů dál provedl to samé Ondřeji Smetanovi. Rozpis mu mšenského závodníka přihrál do cesty znovu v rozjížďce s číslem deset. V ní si ho ohlídal už při vylétnutí pásky a mohl si připsat dalších pětadvacet bodů do tabulky průběžné klasifikace.

Zajímavě se vyvinul boj o druhou příčku. Zpočátku v něm hrála prim Michaela Krupičková. Jednička na jejich zádech se změnila ve třináctku, aby připomněla její nedávné narozeniny. Liberecká dívka hned na úvod nadchla publikum svým báječným duelem s Michalem Průchou.

Slaňák ji předjel v prvním oblouku, avšak Michaela Krupičková mu to o kolo později oplatila. V posledním kole se Michal Průcha protlačil nekompromisně zpátky, jenže byla to Michaela Krupičková, komu patřila poslední zatáčka.

V páté jízdě vyzrála na Davida Štěrovského, který prve před sebe nepustil Ondřeje Smetanu. Avšak v rozjížďce s číslem sedm mohla jen sledovat duel Michala Škurly a Ondřeje Smetany. Zato David Štěrovský se v osmé jízdě nakonec probil před druhého Zdeňka Holuba za vítězného Dominika Hinnera.

Do rozjížďky s číslem devět nastupoval stejně jako Michaela Krupičková se sedmi body. Rovnici, kdo z nich vyhraje, vyřešil lépe Pardubičan. Svým vítězstvím stylem start – cíl dosáhl svého prozatím životního výsledku. Michaela Krupičková skončila druhá a musela čekat na výsledek Michala Průchy v poslední jízdě. Jenže Michal Škurla je před sebe nepustil, takže si domácí závodnice mohla vyrazit na nejnižší stupínek.

Hlasy z depa
„Bomba, teď můžu říct, že je to vynikající,“ radoval se Václav Milík. „Patnáct bodů! Jsem rád, že jsem je konečně už dosáh‘. V jízdě s Musielakem jsem odstartoval. Dvakrát, protože si mysleli, že jsem udělal letmák. Ale neudělal. Přišel jsem na to, že venek je lepší než lajna, kterou jsem pigloval celej‘ závod. Ve čtvrtek jsem byl v Praze naštvanej‘, že jsem neměl patnáct bodů, ale jenom čtrnáct. Nadával jsem na to, nadával, že to bude trvat dlouho, než těch patnáct bodů udělám. A nakonec to trvalo jen dva dny.“

„Na předjíždění to bylo hodně slabý,“ hodnotil Jan Holub. „Je to za tři, takže dobrý. Druhý místo v junioráku asi nepokořím, nějak mi to nejde. V rozjezdu to bylo o startu jako celej‘ den. V dalších juniorácích uvidíme. Po Plzni jsem sice pozadu, ale jeden výsledek se škrtá. Uvidíme, necháme to koňovi.“

„Začalo to pomalu, ale ke konci to bylo lepší,“ nechal se slyšet Roman Čejka. „Na týhle dráze je to hlavně o startech. Když se ti povede, dojíždíš stejně. Od čtvrtý série byly moje starty lepší než na začátku. Pak jsem jel rozjezd. Holoubek odstartoval líp a víc mu to upaluje dopředu. Myslel jsem, že budu na bedně už i v junioráku, ale on vyhrál. Tak příště!“

„Není sezóna hadů,“ tvrdil Michael Hádek pragmaticky. „Chvílemi mi přijde, že to bylo horší než extraliga u nás v Plzni. Štěstí chybělo. Starty dobrý, ale vždycky se to v prvním vinglu, víš co… Pokakalo.“

„Super závod,“ chválil Jakub Fencl. „Jelo to peckově. První jízda byla dobrá. Myslel jsem, že to bude jiný. Že Hádka neodvedu, ale odved‘.“

„Lepší než minule, ale představoval jsem si to jinak,“ přiznával Pavol Pučko. „Chtěl jsem bednu a měl našlápnuto. Pak jsem si to ale posral v rozjížďce s Rozruchem. Uteklo mi zadní kolo víc, než jsem chtěl. Špatně se předjíždělo, ale dráha proti tomu, co tady pamatuju, byly výborná. Do devatenáctek to ještě musím vychytat.“

„Docela pech, docela hodně,“ hodnotil Michal Dudek svou osmou příčku. „Zezačátku se nedařilo. Špatná motorka. Ta, co v Praze nejela, ale dnes jak z partesu. Škoda jízdy s Vencou Milíkem, mohlo bejt‘ o tři body navíc. Každej‘ říká, že bych ho měl. Do nájezdu jsem byl nad tím. A pak ti praskne primární řetěz a takhle se to posere!“

1. Václav Milík, Pardubice 3 3 3 3 3 15
2. Slawomir Musielak, PL – Slaný 3 3 3 2 3 14
3. Jan Holub, Plzeň 2 3 3 2 2 12+3
4. Roman Čejka, Slaný 2 2 2 3 3 12+2
5. Michael Hádek, Plzeň 2 3 2 1 2 10
6. Jakub Fencl, Praha 3 0 3 2 1 9
7. Pavol Pučko, Praha 3 2 1 1 2 9
8. Michal Dudek, Slaný 2 2 F 3 1 8
9. Jiří Brummer, Praha 1 1 0 3 2 7
10. Ondřej Veverka, Praha 1 1 1 1 3 7
11. Zdeněk Schneiderwind ml., Praha 0 1 2 2 1 6
12. René Vidner, Pardubice 1 2 0 1 0 4
13. Jaroslav Hladký, Praha 1 0 2 – – 3
14. Stanislav Pauznar, Mšeno 0 1 1 0 1 3
15. Jiří Lang, Plzeň 0 E 1 0 0 1
16. Milan Čermák, Mšeno 0 X F R – 0

Poznámka: kvalifikace se nemusela uskutečnit. Z hlavního závodu vypadl Zdeněk Vrba, z účastníků kvalifikace nepřijeli Pavel Fuksa a Lukáš Hromádka.

Průběžný stav seriálu:

  PCE PLZ LIB TOT
  17.4. 5.5. 19.6.  
1. Slawomir Musielak, PL – Slaný 13 14 14 41
2. Michael Hádek, Plzeň 10 15 10 35
3. Roman Čejka, Slaný 8 12 12 32
4. Michal Dudek, Slaný 10 13 8 31
5. Jan Holub, Plzeň 13 2 12 27
6. Jakub Fencl, Praha 7 9 9 25
7. Jaroslav Hladký, Praha 8 9 3 20
8. Jiří Brummer, Praha 2 9 7 18
9. Pavol Pučko, Praha 8 NS 9 17
10. Ondřej Veverka, Praha 1 9 7 17
11. Václav Milík, Pardubice NS NS 15 15
12. Martin Vaculík, SK – Slaný (ACCR) 15 NS NS 15
13. Zdeněk Schneiderwind, Praha 1 6 6 13
14. Matěj Kůs, Praha 13 NS NS 13
15. Zdeněk Vrba, Praha 4 8 NS 12
16. René Vidner, Pardubice 4 NS 4 8
17. Jiří Lang, Plzeň NS 4 1 5
18. Stanislav Pauznar, Mšeno NS NS 3 3
19. Pavel Fuksa, Mšeno 3 NS NS 3
20. Milan Čermák, Mšeno NS 2 0 2
21. Borys Miturski, PL – Slaný NS 0 NS 0

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3 12
2. David Štěrovský, Pardubice 3 2 2 3 10
3. Michaela Krupičková, Liberec 3 3 1 2 9
4. Michal Průcha, Slaný 2 3 2 1 8
5. Ondřej Smetana, Mšeno 2 2 2 2 8
6. Dominik Hinner, Praha 1 2 3 E 6
7. Zdeněk Vitmann, Slaný 0 1 1 1 3
8. Patrik Mikel, Březolupy 1 1 0 0 2
9. Zdeněk Holub, Chabařovice 0 1 1 F 2
10. Lukáš Kovařík, Praha 0 0 0 0 0

Průběžné pořadí šampionátu:

  PHA SLA LIB TOT
  29.4. 22.5. 19.6.  
1. Michal Škurla, Praha 25 25 25 75
2. Michal Průcha, Slaný 20 20 18 58
3. Michaela Krupičková, Liberec 18 18 20 56
4. David Štěrovský, Pardubice 12 10 22 44
5. Zdeněk Vrba, Praha 22 22 NS 44
6. Dominik Hinner, Praha 14 14 14 42
7. Ondřej Smetana, Mšeno 8 16 16 40
8. Zdeněk Vitman, Slaný NS 12 12 24
9. Lukáš Kovařík, Praha 10 NS 7 17
10. Zdeněk Holub, Chabařovice NS 8 8 16
11. Richard Geyer, D 16 NS NS 16
12. Patrik Mikel, Březolupy NS NS 10 10

Foto: Jiří Brummer st. a Milan Mach