Chabařovice chystají na příští sobotu Speedway party

Chabařovice – 19. června
Neděle 16. června 1991 byla smutným dnem české ploché dráhy. Ve francouzském Miramontu při volném závodě na travnaté dráze zahynul jednadvacetiletý Jiří Hurych. Univerzální plochodrážník začínal své závodní krůčky v severočeských Chabařovicích. O necelý rok později tady uspořádali jeho memoriál. Vzpomínkové klání prošlo mnoho podobami, počáteční volné juniorské závody se změnily v nadstavbové klání různých podniků a v nejtěžších časech ústecké ploché dráhy se konalo jako mítink stopětadvacítek ve Mšeně. Postupem doby se Memoriál Jiřího Hurycha dočkal osmnácti ročníků. Z českých pouáků se více repríz dočkaly jen Zlatá přilba, Tomíčkův memoriál a Zlatá stuha. By v původním kalendáři chyběl, nakonec se přece jen příští sobotu v Chabařovicích uskuteční.

Motory na ústeckém předměstí, které dle komunistických plánů už dávno měla pohltit uhelná těžba, zabouří už v pátek. Na své soustředění sem zavítá SCM Slaný. Startovní listina se bude rodit za pochodu, jak říká Jiřina Šifaldová ze Speedway Clubu Chabařovice: „Kdo přijede, ten přijede a podrobnosti upřesníme později.“

Svou účast zatím potvrdili Roman Čejka, Jiří Lang, Ondřej Veverka, Michal Dudek, René Vidner, Jakub Fencl, Vladimír Višváder a Jaromír Otruba, s otazníkem jsou Václav Milík a Michael Hádek. Z cizinců je jasný česky hovořící Holanďan s německou licencí Anne Spaan, dalších deset jmen by mělo přibýt z Polska, Německa, Belgie a Nizozemí.

Celé odpoledne bude pojato jako Speedway party pro všechny motoristy. Divákům se představí rovněž stopětadvacítkáři ve svém volném klání za účasti Michaely Krupičkové, Dominika Hinnera, Michala Průchy, Ondřeje Smetany, Davida Štěrovského, Michala Škurly a Holanďana Derrela de Vriese.

Publikum bude mít vzácnou příležitost spatři v akci Eduarda Krčmáře v sedle dvěstěpadesátky a freestylistu Pavla Poláška. První příležitost předvést veřejnosti své umění dostane chabařovická plochodrážní škola. Na motokrosových stopětadvacítkách a plochodrážních Shupách stejné kubatury se budou prohánět Filip Šifalda, Jakub Ondroušek, Václav Vondráček, Zdeněk Halasz, Lukáš Vondráček a Roman Herzina.

Doprovodný program na podporu ploché dráhy obstará koncert skupiny Pražský výtěr od šestnácti hodin. Jiří Benda, spolutvůrce strojů Shupa stojí vesměs v pozadí, avšak tentokrát bude dokazovat, že mu hudba jde stejně dobře jako konstrukce vstřikovacích forem a výroba závodních strojů.

Foto: SC Chabařovice