Plzeň trvá na baráži

Ačkoliv Mšeno odmítlo nastoupit k dnešní baráži v Plzni o účast v extralize 2005, Plzeň na svém právu trvá. Dokonce dnes na čtrnáctou hodinu svolává své závodníky, aby jasně dala najevo své odhodlání se o postup porvat na dráze. Nicméně Mšeno setrvává na svém postoji ve stylu po nás potopa, by dokonce Plzeňáci přišli se vstřícným postojem ohledně hostujících závodníků. Ve svém prohlášení, které magazín SpeedwayInfo přetiskuje, se plzeňský předseda Leopold Klíma ostře ohradil proti invektivám mšenského prezidenta Vladimíra Wasyliwa. Vyjádřil také odhodlání svého klubu nastoupit do příštího ročníku extraligy a ohradil se proti rozšíření soutěže na pět týmů.

Prohlášení PK Plzeň z 11.října 2004:
Výbor PK Plzeň se na svém mimořádném zasedání zabýval prohlášením PDK Mšeno a musí reagovat na některé skutečnosti uvedené v tomto prohlášení. Také však musíme podotknout, že nás prohlášení klubu předsedy pana Wasyliwa příliš nepřekvapuje, nebo máme s tímto klubem své zkušenosti např. při jednání o přestupu jezdce Z. Simoty a už víme, co můžeme čekat. Máme za to, že výbor PDK Mšeno o počínání pana Wasyliwa ani neví a že jsou to jeho subjektivní názory.
Především není pravda, že PK Plzeň prosadil změnu řádů této soutěže. PK Plzeň se pouze prostřednictvím svého zástupce ve VV SPD domáhal rovného postavení v soutěži. Před dvěma lety prosadili zástupci extraligových klubů zákaz startu zahraničních jezdců v 1.lize. Pouze v případě baráže může prvoligový tým použít případné zahraniční jezdce, které by měl na soupisce. Nevíme, jaké má klub PDK Mšeno zkušenosti s uzavíráním smluv na dosud neexistující soutěžní utkání, ale je to problém neskutečný. Smlouvu na takovýto závod s námi nikdo nechtěl uzavřít a jistotu přesného termínu a účasti jsme měli až 7. 10. To náš zástupce ve VV SPD přednesl a domáhal se nápravy. Tato soutěž začíná teprve výzvou vítěze 1. ligy poslednímu v extralize, takže v žádném případě nešlo o změnu pravidel uprostřed soutěže. Stejně jako v případě všech problémů v soutěžích družstev nechal VV tuto problematiku na účastnících patřičné soutěže. Debata se tedy nesla ve znamení výměny názorů mezi zástupci Olympu, Mšena a Plzně. Výsledek této dohody ostatní členové VV akceptovali. Mimochodem návrh na české hosty prosazoval pan Špinka a právo na možnost nahlásit dva, třeba i nové hosty pro oba účastníky závodu tehdejší zástupce Mšena ve VV pan Wasyliw. Myslíme tedy, že stejně jako v minulosti došlo k dohodě zúčastněných klubů. Tyto dohody nikdy valná hromada v uplynulých letech neměnila, i když třeba to pravidlo o baráži a omezení počtu zahraničních hostů nám po chuti nebylo.
Je nám také podivné, že jednání VV bylo 17. srpna v naprosté pohodě baráží ohrožených klubů a teprve až 10. října pan Wasyliw považuje za nepřijatelné a nehodlá akceptovat – protože se mu to nehodí a hlavně nepočítal, že baráž klub Mšeno pojede.
Další část prohlášení nás doslova ohromila. Klub, kterému bezmála 150 bodů z 220 získali v extralize zahraniční hosté, nám vyčítá použití pěti jezdců v osmi závodech za prokazatelně zraněného Jana Balihara. Jednoduché počty prokáží, že i bez těchto hostů bychom soutěž nakonec vyhráli. Úsměvná je zároveň zmínka o obrovských finančních nákladech na tento závod a to ve chvílích, kdy my jsme ještě ani nevěděli, kdo za náš tým pojede, a náš soupeř už před Zlatou přilbou kontaktoval jednoho z českých jezdců v Grand Prix. Jenže také víme o problémech se sestavou našeho soupeře. Někteří jezdci Mšena jsou zraněni a někteří odmítají v tomto závodě za tým Mšena z určitých důvodů nastoupit. Také samozřejmě víme, že zástupci sestupem ohrožených klubů pan Wasyliw s panem Ondrašíkem v zákulisí jednali ještě před skončením extraligy o rozšíření nejvyšší soutěže na pět týmů.
Prosíme proto,aby PDK Mšeno v budoucnu ve svých prohlášeních uváděl skutečná fakta, a pokud se k utkání 13. října i nadále odmítá zúčastnit, požádáme VV SPD nebo VH SPD o potvrzení postupu PK Plzeň do Extraligy, ve které by měly podle nás a dle platných řádů startovat i nadále čtyři družstva.

Projednáno a odsouhlaseno všemi přítomnými mimořádné výborové schůzi našeho klubu.

S pozdravem

Leopold Klíma
předseda

Foto: Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)