Slavné i neslavné dny ploché dráhy v Českých Budějovicích jsou sepsány

Borovany – 24. října
Je to již spoustu let, kdy se v Českých Budějovicích a potažmo v celých jižních Čechách navždy odmlčely motory plochodrážních motocyklů. Nyní však skvělá epocha ožívá na stránkách nové knihy Slavné a neslavné dny českobudějovické ploché dráhy. Borovanský praktický lékař a renomovaný motoristický historik ji sepsal za vydatné pomoci Romana Irmiše a Jaroslava Průchy. Byť není snadné ji zakoupit, rozhodně to vyloučeno není.

 

Věnceslava Černého potkáte na ploché dráze zejména v Plzni

Jihočeská historie je zachycena na více než tři sta padesáti stránkách. Ožívají zde mistrovské závody stejně jako pouťáky. Defilují zde slavná jména stejně jako muži, kteří jsou známí jen odborníkům. Čtenáře nadchnou snímky, vzhledem k datu svého vzniku pochopitelně černobílé.

Věnceslav Černý o svém díle

„Tato kniha má být vzpomínkou na ty, kteří stáli u zrodu ploché dráhy v Českých Budějovicích, na ty, kteří se na československých i světových oválech bili za čest a slávu Českých Budějovic, na ty, kteří obětovali ploché dráze tisíce hodin dobrovolné práce a svého volna, na ty, kteří obětovali to nejcennější, zdraví a život, na ty, kteří bojovali její poslední boj a hrdě drželi prapor ploché dráha až do jejích posledních hořkých chvil.“

Mnohé snímky jsou v knize publikovány vůbec poprvé stejně jako výsledky, jimž se ani tehdy nedostaly do médií. O dalších informacích ani nemluvě, vždyť ani sebedetailnější přehledy smrtelných nehod na oválech nezmiňují tragický osud Vladimíra Peterky.

Vnímavého čtenáře potěší i medailónky závodníků, ostatně i celá publikace. Byť se knihovnička s českými plochodrážními tituly v posledních letech výrazně rozšířila, na nové knihy zbývá stále ještě dost prostoru. Nejnovější dílo Věnceslava Černého se tam bude vyjímat více než skvěle.


Jak získat knihu Slavné a neslavné dny českobudějovické ploché dráhy:

Knihu vydal její autor na vlastní náklady pro úzký okruh přátel českobudějovické ploché dráhy. Není tedy veřejně prodejná a nenajdete ji nikde v prodejní síti. O podmínkách jejího získání se však můžete MUDr. Věnceslava Černého zeptat přímo na mobilu 728 011 480 či e-mailu vcerny@mujmejl.cz.

Foto: Karel Herman