Divišov prohrál s deštěm a bahnem

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Divišov – 4. června
Nízko visící souvislá vrstva šedivých mraků nad Divišovem nevěstila v sobotu odpoledne nic dobrého. A to tím spíše, padal-li z nich odporně studený d隝. Po ovále kroužila těžká kropička ve snaze rozbahněný povrch oválu utáhnout. Nakonec se jely úvodní jízdy šampionátu juniorských družstev i stopětadvacítek, ovšem po nich bylo moudře rozhodnuto problematický mítink hrozící mnoha riziky ukončit. Předpokládaný náhradní termín je 6. srpna.


Už první rozjížďka předznamenala potíže. Závodníci se seřadili do pořadí Jurica Pavlič, Antonín Galliani, Filip Šitera a Ivan Vargek. A přesně tak projeli o chvilku později také cílem. Na nějaké osobní souboje nebylo ani pomyšlení, borci se prali především s náročnou dráhou.

„Mý dojmy jsou mokrý,“ řekl magazínu speedwayA-Z Filip Šitera. „Trošku to klouže a venek vůbec nejde. Ten jsem zkoušel o tréninku, ale fakt nešel.“

Vzápětí se s nástrahami kluzké dráhy nejlépe vypořádal Martin Málek. Zvítězil ve stylu start – cíl. Ostatní však padali. Nejprve mšenská dvojka, která se po vylétnutí pásky usadila ze březolupským leaderem. V první zatáčce druhého kola upadl Zdeněk Šuranský, v dalším oblouku i Adam Vandírek.

Zatímco Adam Vandírek dokroužil pro jeden bod, Zdeněk Šuranský nepokračoval. V závěru spadl také Martin Gavenda, ale druhé místo neopustil.


V rozjížďce s číslem tři jasně vedli slánští Patrik Linhart a Věroslav Kollert. Pražané Michal Matula a Michael Gregor měli problémy. Jim se však nevyhnul ani vedoucí závodník. Patrik Linhart se v posledním výjezdu dostal do hluboké bahna na vnější straně. Přetočil se a upadl. I když s motocyklem běžel pro bod, svůj souboj s motorizovaným Michalem Matulou prohrál.

„Bál jsem se, že to bude horší,“ komentoval stav dráhy o chvilku později Patrik Linhart. „Toho pádu je škoda. Co se dá dělat. Stane se…“ A názor jeho kolegy Věroslava Kollerta? „Jde to,“ řekl. „Ale kdyby jel člověk sám, tak to jde. Ve čtyřech je to však špatný. Jak před tebou někdo upadne, jdeš přímo do něj. Po startu se každej přetáčí. Ale jestli chtěj‘, aby se jelo dál, pojedu…“

Ve festivalu pádů vzápětí pokračovaly stopětadvacítky. Nejprve se Martin Wasyliw zastavil ještě před koncem prvého kola s defektem. Poté upadl Radim Chod a krátce nato i
Michal Dudek. Jízda se opakovala a oba Slaňáci mohli na start. Znovu oba spadli, tentokrát však pokračovali. A Michal Dudek vyhrál.

Dalším vítězem se stal Pavel Pučko. V prvním oblouku se před něho sice dostal Jiří Benda, ovšem úřadující mistr republiky se ve druhé zatáčce vrátil zpět. Další útok slánského jezdce skončil pádem. Třetí jízdu vyhrál Roman Čejka ve stylu start – cíl. Seznam padlých závodníků tady rozšířil Petr Vaic.

Poté rozhodčí Milan Špinka svolal závodníky na travnatý ovál. Stopětadvacítky zrušil okamžitě, po poradě s velkými juniory bylo rozhodnuto pokračovat. Na dráhu vjel mezitím traktor s radlicí. Avšak počasí se evidentně postavilo proti. Liják zesílil a bylo po závodech.

Vedle statečného úsilí pořadatelů svádějících boj s nepřízní počasí, je však nutno vyzvednout také přístup jury. Ani její šéf Petr Křikava, ani rozhodčí Milan Špinka nedělali na závodníky žádný nátlak, jak to v podobných případech bývá obvyklé. Naopak Milan Špinka s jezdci vždy situaci projednal. Vzduchem nelétala žádná ostrá slova o odebrání licencí, pětistovkových pokutách či permanentních diskvalifikacích za cokoliv. Škoda jen, že to neviděli někteří jiní sudí, aby si mohli vzít příklad.

Bodové stavy po třetí jízdě:

Unia Goričan/AK Divišov 3 Jurica Pavlič 3
  Ivan Vargek 0
PK Plzeň 3 Filip Šitera 1(1)
  Antonín Galliani 2
Mitas Březolupy 5 Martin Málek 3
  Martin Gavenda 2(1)
PDK Mšeno 1 Zdeněk Šuranský F
  Adam Vandírek 1
Markéta Praha 1 Michal Matula 1(1)
  Michael Gregor 2
AK Slaný 3 Patrik Linhart 0
  Věroslav Kollert 3
  Petr Babička DNR
ZP Pardubice Hynek Štichauer –
  Matyáš Hlaváček –
  Pavel Fuksa –

MR 125 ccm:
I – Michal Dudek, Radim Chod, Martin Wasyliw E
II – Pavel Pučko, Jakub Fencl, Jiří Benda F
III – Roman Čejka, Jaroslav Slavata, Petr Vaic F

Foto: Pavel Fišer